Mevsimler ve İklimlerin Oluşmasının Sebebi Eksen Eğikliği Nedir, Sonuçları Nelerdir?

Öncelikle bir gerçeği tekrar hatırlatarak başlayalım; Dünya düz değil, kendi gözünüzle bile görebilirsiniz. Ancak Dünyamız yuvarlak da değil, ilk eğitim yıllarından beri öğrendiğimiz gibi Dünya kutuplardan basık ve ekvatordan şişkin bir elipstir. Bu sevimli şekil nedeniyle hem kendi hem de Güneş etrafında dönerken hafif eğimli bir yörünge çizdiği tespit edilmiştir. İşte bu durum bilim insanları tarafından eksen eğikliği olarak adlandırılıyor.

13.03.2022 23:30:19 tarihinde yayınlandı.

Öncelikle bir gerçeği tekrar hatırlatarak başlayalım; Dünya düz değil, kendi gözünüzle bile görebilirsiniz. Ancak Dünyamız yuvarlak da değil, ilk eğitim yıllarından beri öğrendiğimiz gibi Dünya kutuplardan basık ve ekvatordan şişkin bir elipstir. Bu sevimli şekil nedeniyle hem kendi hem de Güneş etrafında dönerken hafif eğimli bir yörünge çizdiği tespit edilmiştir. İşte bu durum bilim insanları tarafından eksen eğikliği olarak adlandırılıyor.

Eksen eğikliği yalnızca gökbilimcileri ilgilendiren bir durum değil, direkt olarak bu gezegende yaşayan bizi etkiliyor çünkü bu eğim sayesinde mevsimler ortaya çıkıyor ve bu sayede hayatta kalabiliyoruz. Yani yazımızı kışa, kışımızı yaza çeviren Leyla aslında eksen eğikliğidir. Gelin eksen eğikliği nedir, kim bulmuştur gibi detaylara yakından bakalım ve bu durumun gezegenimiz üzerindeki etkilerinden bazılarını görelim.

Dünya’nın Güneş etrafında dönerken sahip olduğu dönme ekseni ve yörünge ekseni arasındaki açı, eksen eğikliği olarak adlandırılır. Dünyamızın eksen eğikliği tam olarak 23.439281 derecedir. Ancak bu derece, uzun yıllar içinde değişiklik göstermektedir. 

Eksen eğikliği ölçülmesi pek çok kişiyi şaşırtabilir çünkü bildiğimiz üzere uzayda yön yoktur. Eksen eğikliği hesaplanırken Dünya ekvator çizgisi ile sabit dönüş yörüngesi hizalanır. Yapılan hizalama sonucu ortaya çıkan eğim, eksen eğikliği olarak kabul edilmektedir. 

Sıkı tutunun, epey geçmişe gidiyoruz. İnsanlık var olduğu günden beri uzayı keşfetme merakına ve Dünya hareketlerini anlama hevesine sahip olduğu için Dünya’nın eksen eğikliği ilk kez milattan önce 1100 yıllarında Çin ve Hindistan’da ölçülmüştür. Milattan sonra 350 yıllarında Piteas isimli bir Yunan filozofu da oldukça etkili bir ölçüm yapmıştır.

830 yıllarında Halife el-Mamun’un Bağdatlı gökbilimcilere ölçtürdüğü eksen eğikliği uzun yıllar Arap dünyasında kullanıldı. Gerçek ölçümlerden birine imza atan ilk kişi ise 14. yüzyılda yaşamış Müslüman alim İbnü'l-Şatir’dir. En doğru ve modern eksen eğikliği gözlemi ise 1584 yılında Danimarkalı gökbilimci Tycho Brahe tarafından gerçekleştirilmiştir.

Yerçekimi olduğu için hiçbirimiz hafif bir baş dönmesi hissetmiyoruz elbette ama çok daha önemlisini yaşıyoruz, mevsimler. Gökbilimciler için sayısız sonucu olan eksen eğikliğinin herkes tarafından görülen ve hissedilen en büyük etkisi mevsimlerdir. Özellikle dört mevsimi de doyasıya yaşayan bir ülke olduğumuz için eksen eğikliğini en iyi biz biliriz.

Dünyamızın bu eğimli dönüşü nedeniyle sırayla Güney ve Kuzey Kutbu’nda altışar ay gece ve gündüz yaşanıyor. Dünyamızın Güneş’e dönük tarafında yaz ayı başlıyor, havalar ısınıyor, güneşlenme süresi artıyor ve Güneş’i çok daha yüksekte görüyoruz. Diğer tarafta ise tam tersi şeyler yaşanıyor ve kış ayları başlıyor.

Gece gündüz süreleri, güneşlenme süreleri, mevsimsel değişiklikler, ısı değişimleri ve tüm bunlara bağlı olarak oluşan iklim kuşaklarının hepsi eksen eğikliğinin sonuçlarıdır. Yani bugün gün doğumu, gün batımı, saat, mevsim ve benzeri ne kadar kavramdan bahsediyorsak tüm bunlar eksen eğikliğinin bir sonucudur. 


Kaynak webtekno.com

 

iPhone Safari Çerez Kullanımı Aktif Etme ve Engelleme Nasıl Yapılır?

Safari, ilk kez 2003 yılında Apple tarafından macOS işletim sistemine sahip Macbook bilgisayarlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş bir internet tarayıcısıdır. iPhone ve iPad cihazların üretilmesi ile birlikte Safari bir mobil internet tarayıcısı olarak da akıllı telefon ve tabletlerimizdeki yerini aldı. Pek çok farklı özelliğe sahip olsa da Safari çerez kullanımı konusunda pek çok kullanıcının aklında soru işaretleri var.

iOS 15.4ün Yepyeni Özellikleri Açıklandı: iPhonelar, Yüzünüzde Maske Olsa Dahi Sizi Tanıyabilecek

Apple, geçtiğimiz eylül ayında kullanıcıları için yepyeni işletim sürümlerini yayımlamıştı. Bu işletim sistemlerinin en önce çıkanlarıysa elbette iOS ve iPadOS 15 işletim sistemleriydi. Şirket, eylül ayından bu yana bu işletim sistemleri dahil tüm işletim sistemleri için yeni güncellemeler yayımlamış, son olarak da geçtiğimiz günlerde iOS ve iPadOS 15.3’ü sunmuştu.

Meta’nın Belirli Ülkelerde Aktif Olan Ücretli Mavi Tiki, Tüm Bölgelere Açılıyor

Geçtiğimiz şubat ayında karşımıza çıkan ve sadece Avustralya ile Yeni Zelanda kullanıcıları için aktif olan Meta Verified hizmeti, kullanıcılara birbirinden farklı avantajlar sağlamasıyla gündeme gelmişti. Öte yandan şirket, “bir zamanlar değerli olan mavi tiki ayaklar altına alanlar” kervanına katıldığı için de eleştirilerin odağı oldu.

XBOX CEO’su, Toksik Oyuncuların Tüm Platformlardan Banlanmasını İstiyor

Oyunlarda karşısındakine nefret söyleminde bulunmak, küfür etmek, aşağılamak ve benzeri aktiviteleri yapan insanlara ‘toksik oyuncu’ diyoruz. Çevrimiçi oyunlardaki bu toksik oyuncular, gerek davranışları gerekse söyledikleri ile biz normal insanlar için oyun oynamayı bir eziyet haline getirebiliyor.