Neden Bütün Gezegenler Yuvarlak Olur?

Gezegen, etrafındaki yıldız kalabalığını kendi içinde toplamış olan astronomik cisimlere verilen addır. İçinde bulunduğumuz Güneş Sistemi’nde, Dünyamız ile birlikte 8 gezegen bulunmaktadır. Evet, Plüton hala bir cüce gezegen. Güneş Sistemimizde olsun olmasın, bütün bu gezegenlere baktığımız zaman ilk dikkat çeken bunların şekilleridir. Tüm gezegenler biçimli yuvarlak bir şekle sahiptir.

16.06.2022 16:45:12 tarihinde yayınlandı.

Gezegen, etrafındaki yıldız kalabalığını kendi içinde toplamış olan astronomik cisimlere verilen addır. İçinde bulunduğumuz Güneş Sistemi’nde, Dünyamız ile birlikte 8 gezegen bulunmaktadır. Evet, Plüton hala bir cüce gezegen. Güneş Sistemimizde olsun olmasın, bütün bu gezegenlere baktığımız zaman ilk dikkat çeken bunların şekilleridir. Tüm gezegenler biçimli yuvarlak bir şekle sahiptir.

Peki, bu kadar gezegenin hepsi neden yuvarlak hiç düşündünüz mü? Kare ve benzeri keskin kenarları olan şekilleri görmeyi kimse beklemiyor zaten ama en azından basık, beşgen ve benzeri farklı yapılarda olabilirler. Ancak değiller. Neden tüm gezegenler yuvarlak sorusunun yanıtı için gezegenlerin oluştuğu o ıssız zamanlara göz atmakta yarar var. Gezegenlerin nasıl oluştuğunun hikayesi, neden yuvarlak olduklarının da yanıtını veriyor.

Big Bang yani büyük patlama dediğimiz olayı yani evrenin oluşumunun ilk aşamasını herkes biliyordur. Bu büyük patlama sonrası etraf yangın yerine döndü. Patlama ile etrafa dağılan tüm bu parçalar kafalarına göre sağa sola saçıldılar ve düzensiz bir rota ile bir süre uzay boşluğunda dolandılar. Ancak zaman içinde bazıları birbirine çarpmaya ve büyüyerek diğer parçaları da kendilerine katmaya başladılar.

Gezegenin tanımını bu noktada biraz daha açmak gerekiyor. Gezegenler bu birbirine çarpan parçaların birleşmesi ile büyüdüler ve etraflarında gezegen olma potansiyeli olan büyük cisimleri de kendilerine kattılar. Zaten bu süreci başarılı bir şekilde tamamlamış olan cisimlere gezegen diyoruz. Peki, bu gezegenler etraflarındaki gezegenimsi cisimleri nasıl kendilerine kattılar? Yanıt son derece basit, yerçekimi sayesinde.

Gezegenler etraflarında bulunan cisimleri kendilerine katarak bugün gezegen dediğimiz cisim halini aldılar. Bu hale gelmelerindeki ve bu hali korumalarındaki en büyük etken, sahip oldukları yerçekimi gücüdür. Boyutu büyüdükçe yerçekimi gücü de artan gezegen, iyiden iyiye etrafındaki her şeyi kendine katar ve yuvarlak, güzel bir gezegen halini alır.

Neden mi yuvarlak? Çünkü yerçekimi, dıştan içe doğru bir çekim kuvveti uygular. Bir bisiklet tekerinin çubukları gibi düşünebilirsiniz. Zaten evrendeki her şey hareket halinde olduğu için bir de güçlü çekirdek sayesinde uygulanan yerçekimi sonunda gezegenler döner ve yuvarlak bir şekil alırlar.

Evrenin ilk günlerinden beri süreç böyle işlediği ve zaten ortada başka bir seçenek olmadığı için tüm gezegenler yuvarlak yani daire şeklindedir. Belki yuvarlak olmayacak olan gezegenler de vardı ama bugün bildiğimiz gezegenlerin çekim gücü daha kuvvetli olduğu için arada kaynayıverdiler. Zaten yerçekimi uygulamayan ve bu sayede bir bütünlük oluşturmayan cisimler bir şekilde yok olup gitmeye mahkumdur.

Uzaydaki cisimlere baktığımız zaman bir devinim görürüz. Kimisi bir yerden kopmuş ileri gitmektedir, kimisi kendi etrafında dönmektedir. Yerçekiminin her şeyi tek noktada toplama potansiyeli sayesinde bugün bildiğimiz gezegenler var olmayı sürdürmektedir. Fakat bu noktada yeni bir başlık açmakta yarar var çünkü bütün gezegenler tam olarak yuvarlak değil.

‘Yahu deminden beri yuvarlak diyordun ne oldu?’ demeyin. Tamam, bütün gezegenler yuvarlak ama o kadar da yuvarlak değil. Mesela içinde yaşamakta olduğumuz gezegenimiz Dünya, orta alanda %0.3 daha kalındır. Zaten fen bilgisi derslerini hatırlarsanız orada Dünya için yuvarlak değil, geoit tanımını kullanırdık.


Kaynak webtekno.com

 

Apple, Kim Kardashian ile Ortak Oldu: İşte Özel Tasarımıyla(!) Yeni Beats Fit Pro

Apple’ın geçtiğimiz yıl tanıttığı Beats Fit Pro kulaklıkları, esnek ve çeşitli boyutlardaki kulak uçları ile oldukça rahat bir kullanım imkanı sunuyor. Şeffaflık moduna sahip kulaklık, uzamsal ses desteği ve tek dokunuşla eşleştirme gibi özelliklere de sahip. H1 yonga setini kullanan kulaklık aynı zamanda Hey Siri ve Aktif Gürültü Önleme gibi yeni nesil Apple özelliklerine de sahip.

Türkiyenin Uydu İletişim Kapasitesini 15 Kat Artıracak Türksat 5B Uydusunun Ne Zaman Fırlatılacağı Açıklandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bir süredir üzerinde çalışılan Türksat 5B uydusu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan tarafından yapılan yazılı açıklamalarda, çalışmaların genel hatlarıyla tamamlandığı ve fırlatma tarihinin belli olduğu ifade edildi. Bakan Karaismailoğlu'na göre Türksat 5B, aralık ayının sonunda uzaya fırlatılacak. Fırlatma işlemi, SpaceX'in Falcon 9 roketiyle gerçekleştirilecek.

Xiaomi, Balık Beslemeyi Sosyal Medyada Dolaşmak Kadar Kolay Hale Getiren Akıllı Akvaryumunu Duyurdu

Haberlerimize daha çok akıllı telefon ve saat gibi ürünleri ile konuk olan Çinli teknoloji devi Xiaomi, aslında elektronik kategorisinde oldukça geniş bir ürün gamına sahip. Şirket bugün, özellikle de "Mijia" markası altında çamaşır makinesi, su arıtma cihazı, saç kurutma makinesi ve hatta diş fırçası bile satıyor. Şimdiyse bu ürünlere bir yenisi daha eklendi. Şirket, yeni akıllı balık akvaryumunu resmen tanıttı.

Sıcaklar İnsanı Adeta Eritirken Hafta Sonunu Evde Geçirenlere 10 Oyun Tavsiyesi

Oyun kütüphanenize bakıyor ve ‘Bu hafta sonu ne oynasam bir türlü karar veremiyorum!’ diyorsanız, sizler için Threads hesabımızda paylaştığımız gönderiye önerdiğiniz oyunları derlediğimiz bir liste hazırladık. 10 oyunluk bu tadımlık listemizde size hitap edecek olan bir oyunun olduğunu düşünüyoruz.