Nintendo Wii ve GameCube Oyunlarını Oynamanızı Sağlayan Dolphin Emülatörünün Çıkışı Süresiz Olarak Ertelendi

Dolphin Emülatörü, Dolphin ekibi tarafından PC oyuncularının Wii ve GameCube oyunlarını yüksek çözünürlükte ve gelişmiş grafiklerle oynamasına olanak tanıyan açık kaynaklı bir araç olarak geliştiriliyordu. Ancak süreç, Nintendo’nun DMCA hamlesiyle baltalandı.

28.05.2023 00:30:13 tarihinde yayınlandı.

Dolphin Emülatörü, Dolphin ekibi tarafından PC oyuncularının Wii ve GameCube oyunlarını yüksek çözünürlükte ve gelişmiş grafiklerle oynamasına olanak tanıyan açık kaynaklı bir araç olarak geliştiriliyordu. Ancak süreç, Nintendo’nun DMCA hamlesiyle baltalandı.

Dolphin Emulator ekibi, bu yılın başlarında emülatörü Steam üzerinden yayınlamayı planladıklarını duyurmuştu. Bu amaçla Steam'de bir sayfa oluşturmuş ve bloglarında aylar süren bir çalışmanın ardından bu emülatörü kullanıcılara sunmaya başlayacaklarını söylemişlerdi.

Nintendo, Dolphin'in Steam'de yayınlanmasını engellemek için Valve'a bir DMCA ihtarı gönderdi. DMCA bildiriminde, Dolphin'in "Nintendo'nun fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiği" ve "yasal olmayan bir emülatör” olduğu iddia edildi.

(Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası olarak Türkçeye çevrilen DMCA, 1998 tarihli bir ABD telif hakkı yasasıdır. Telif hakkıyla korunan eserlere erişimi kontrol etmeye yönelik önlemleri yok sayan teknoloji, cihaz veya hizmetlerin engellemesi amacıyla ortaya çıkmıştır.)

Valve da bu bildirim üzerine Dolphin'i Steam'den kaldırdı. Dolphin Emülatör ekibi ise web sitelerinde yaptıkları açıklamada, emülatörün Steam sürümünün süresiz olarak ertelendiğini" belirtti. Ekip, konuyla ilgili daha detaylı bir yanıt vereceklerini ve seçeneklerini araştırdıklarını söyledi:

“Dolphin'in Steam sürümünün süresiz olarak ertelendiğini büyük bir hayal kırıklığı ile duyurmak zorundayız. Valve tarafından Nintendo'nun Dolphin'in Steam sayfasına karşı DMCA'yı gerekçe göstererek bir ihtarname yayınladığı ve konu çözülene kadar Dolphin'i Steam'den kaldırdığı konusunda bilgilendirildik. Şu anda seçeneklerimizi araştırıyoruz ve yakın gelecekte daha ayrıntılı bir yanıt vereceğiz.

Bu süre zarfında gösterdiğiniz sabır için teşekkür ederiz.”

Valve'a gönderilen ihtar mektubunda DMCA'nın ihlal karşıtı maddelerine atıfta bulunuluyor. Özellikle Dolphin emülatörünün Nintendo'nun izni olmadan kriptografik anahtarları dahil ederek ve ROM'ları çalışma zamanında veya hemen öncesinde deşifre ederek çalıştığı iddia ediliyor. Yani bir nevi oyunlar izinsiz bir şekilde Nintendo’dan alınmış oluyor, ihtar sebebi bu.

DMCA gerekçe gösterilerek bir ihtarname gönderildiği zaman, ihtarnameyi alan taraf (Steam), 10-14 gün beklemek zorunda. Telif hakkı sahibi (Nintendo) bu süre içerisinde ihlalde bulunduğu iddia edilen kişiye dava açarsa, materyal (bu durumda materyal Dolphin Emülatörü) kapalı kalır. Ancak dava açılmazsa, Nintendo ihlalde bulunduğu iddia edilen faaliyeti (emülatörü) yeniden etkinleştirmek veya erişime izin vermek zorundadır.


Kaynak webtekno.com

 

Windowsa Bir Rakip Daha Geliyor: Huawei HarmonyOSun PClere Ne Zaman Geleceği Açıklandı

ABD ile Çin hükümeti arasındaki ticaret savaşında harcanan marka, tahmin edebileceğiniz üzere Huawei'ydi. Daha birkaç yıl önce akıllı telefon dünyasının bir numarası haline gelen şirket, Google Servisleri'ni kullanamaz olunca kendi işletim sistemini yayınlamak zorunda kaldı. HarmonyOS olarak isimlendirilen işletim sistemi, bir süredir Huawei markalı akıllı telefonlar ile tabletler kullanılabiliyor.

Aşırı Isınmadan Yazılım Sıkıntılarına: Appleın Artırılmış Gerçeklik Setinin Bazı Sorunlar Sebebiyle Beklenenden Geç Çıkacağı İddia Edildi

Apple'ın bir tür sanal gerçeklik/artırılmış gerçeklik seti çıkaracağına dair söylentiler yıllardır ortalıkta dolaşmakta. Son gelen raporlar, teknoloji devinin şirketin ilk karma gerçeklik setini 2022 yılı içerisini piyasaya süreceği yönünde; ancak Bloomberg’e göre henüz geliştirme aşamasında olan ve bazı sorunlarla karşılaşan cihaz, Apple’ın tahmin ettiğinden daha geç çıkabilir. 

Optik İllüzyonların Bizi Nasıl Kandırdığı Ortaya Çıktı: Tongaya Düşen Aslında Beynimiz Değilmiş!

Mutlaka bir kez karşılaşmış ve hatta birkaç kez yanılmış olabilirsiniz. Görseldeki hangi çizgi daha uzun, daire hangi yöne dönüyor ve hatta bu elbise, ayakkabı, duvar ne renk… Optik illüzyonlar üzerine dönen tartışmaların internette sonu gelmiyor. Ancak bu tartışmalar bilim dünyasında da karşılık buluyor, bilim insanları beynimizin veya gözlerimizin nasıl çalıştıklarını anlamak için bu yanıltıcı, tartışmalı görselleri kullanıyorlar.