Sadece Bir Kez Gerçekleşen ve Etkileri Nedeniyle Bir Daha Tekrarlanmayan Uzayda Nükleer Bomba Denemesi: Fishbowl Operasyonu

2. Dünya Savaşı'nın sonunu getiren nükleer bombalar, çok büyük bir felaketi beraberinde getirdi, ancak sonrasında çıkan bombalar düşünüldüğünde aslında bu bombaların çok güçsüz kaldığını görüyoruz. Sovyetler Birliği'nin Çar Bombası buna çok iyi bir örnek. Ancak sadece bombanın büyüklüğü değil nereye atıldığı da önemli.

27.04.2023 20:30:19 tarihinde yayınlandı.

2. Dünya Savaşı'nın sonunu getiren nükleer bombalar, çok büyük bir felaketi beraberinde getirdi, ancak sonrasında çıkan bombalar düşünüldüğünde aslında bu bombaların çok güçsüz kaldığını görüyoruz. Sovyetler Birliği'nin Çar Bombası buna çok iyi bir örnek. Ancak sadece bombanın büyüklüğü değil nereye atıldığı da önemli.

9 Temmuz 1962 gecesi Hawaii'den Yeni Zelanda'ya kadar Pasifik Okyanusu'nun büyük bir kısmı aydınlandı. Bunu yapan şey bir meteor ya da farklı bir doğa olayı değildi. ABD'nin Starfish Prime isimli yüksek irtifa nükleer bomba testinin bir sonucu olarak yaşanan bu parlama, beraberinde pek çok sorunu da getirmişti. Fishbowl Operasyonu olarak bilinen bu olay, ABD hükümetini bir seçim yapmaya da zorlamıştı. 

Çar bombası görüntüleri

2. Dünya Savaşı'nda nükleer bombalarının kullanılmasının ardından 1960'lı yıllara kadar hem ABD hem de Sovyetler Birliği bu konuda sessizliğini korumuştu. Başta atmosferik nükleer silah testleri yapılmış olsa da uzunca bir süre testlere ara verilmişti. Bu durum 1961'de SSCB'nin günümüzde bile hala en güçlü nükleer silah unvanını koruyan Çar Bombası'nın test edilmesiyle değişti.

Nükleer silahlanma konusunda SSCB'nin öne geçtiğini gören ABD, bunun üzerine bazı nükleer test projeleri başlattı. Fishbowl Operasyonu da bunların başında geliyordu. Bu testte ABD uzayda bir nükleer bomba patlayacak ve yapay bir radyasyon kuşağı oluşturacaktı.

Tarihler 1958'e geldiğinde James A. Van Allen isimli fizikçi, günümüzde artık "Van Allen Kuşağı" olarak kabul edilen radyasyon kuşaklarını keşfetmişti. ABD Savunma Bakanlığı da bu bölgeye gönderilecek bir nükleer bombanın yapay bir radyasyon kuşağı oluşturarak askeri olarak da savunma sağlayabileceğini düşünüyordu 

Bombanın etki alanı çok büyük olacaktı, o yüzden proje gizlenmemişti. Hatta o döneme kadar tarihte en çok kişinin izlediği deney olmuştu. Medyada "Gökkuşağı Bombası" olarak tanıtılan bu patlama, ünlü matematikçi ve filozof Bertrand Russell tarafından eleştirilmiş, ancak Russell'ın söylediklerini ciddi alan pek kimse olmamıştır.

Hatta bu süreçte ABD Savunma Bakanlığı durumun risk analizini yaptıklarını, endişelenecek bir şey olmadığını söylemiş, manyetik kuşakların "birkaç gün veya birkaç hafta içinde" normale döneceğini belirtmişlerdi.


Kaynak webtekno.com

 

Elon Musk’tan Gazetecilere Çağrı: Gelin Haberlerinizi Twitter’da Yazın (Paylaşılan Haberlerin Görünümü de Değişecek)

Elon Musk tarafından satın alındıktan sonra X olarak anmaya başladığımız Twitter için yeni bir özellik üzerinde çalışmalar sürüyor. Elon Musk tarafından da doğrulanan ve "estetiği iyileştirecek" dediği bu yeni özellik, X üzerinden haber sayfalarını takip eden kullanıcılar için yeni bir deneyim sunacak gibi görünüyor.

Sherlock Holmes Taktiği Kullanmışlar: Bilim İnsanları Samanyolu Galaksisinin Dışında Yeni Bir Kara Delik Keşfetti

Evrenin derinlikleri insanlık için gizem dolu bir yer olmayı sürdürüyor. Keşfedilen yıldızlar, galaksiler, gezegenler ve daha nicesi belki de keşfedilmeyi bekleyenlerin çok azını kapsıyordur. Bu gizemin tamamiyle gün yüzüne çıkarılması çok zor fakat aynı heyecanla çeşitli keşifler yapılıyor. Geçtiğimiz aylarda Samanyolu galaksisinde Dünya’dan 80 bin ışık yılı uzaklıkta 100’den fazla kara delik keşfedilmiş ve bu kara deliklerin içinde yaşadıkları yıldız kümelerini bir milyar yıl içinde zaptedecekleri belirtilmişti.

HitPaw Photo Enhancer ile Fotoğraf Kalitesi Nasıl Artırılır? Adım Adım Anlattık

Hepimizin 'Aslında ne güzel fotoğraf ama keşke net çıksaymışız' dediği ya da gece karanlığında, zoom'la çekip 'Bu kadar piksel piksel görünmese tam Instagram'a atmalık fotoğraf' dediği fotoğrafları olmuştur. Bunun gibi sayısız nedenle kalitesiz fotoğraflar çöplüğüne sürüklenen fotoğraflarınızı kurtarmanın aslında bazı yolları var.