Seçimleri Kazanabilmek Uğruna Siyasi Partiler Sosyal Medyada Bizi Nasıl Kutuplaştırıyor?

Peki hangi ittifak/aday/parti ne gibi manipülasyonlarla seçmenleri etkilemeye çalıştı? Sosyal medya platformları, seçim gündeminde yeterince adil kalabildi mi?

30.05.2023 15:00:19 tarihinde yayınlandı.

Peki hangi ittifak/aday/parti ne gibi manipülasyonlarla seçmenleri etkilemeye çalıştı? Sosyal medya platformları, seçim gündeminde yeterince adil kalabildi mi?

Konuyu Sosyal Medya Manipülasyonu Araştırmacısı Dr. Tuğrulcan Elmas ile aldık. İşte kendisine yönelttiğimiz sorular ve cevapları:

Örneğin Twitter'ın asılsız bilgi içeren tweet'leri etiketlediği, haber linklerine tıklamadan retweet'lediğinizde çıkan uyarıları kaldırdırdığını da gördük. Böyle bir durumda platformların yaşanan sonuçtan sorumlu olduğunu söyleyebilir miyiz?

"Bilgi kirliliğini engellemek çözüm ister ve bu çözümler, üzerinde çalışacak iş gücü gerektirir; para ister, bu da şirkete masraf demektir. Aynı zamanda platformlar bilgi kirliliğini engellerken aktif kullanıcılara ceza yağdıracağı için aktif kullanıcıları küstürebilir ve sayılarını düşürebilir. Bu da ekonomik kayba sebep olur.

Çünkü aktif kullanıcı sayısı demek daha fazla reklam gören göz yani daha fazla reklam geliri demek. Dolayısıyla hiçbir platform hiçbir teşvik veya baskı olmadan bilgi kirliliğiyle mücadele etmeye çalışmaz çünkü işlerine gelmez."

"Twitter, ABD seçimleri sırasında QAnon komplo teorilerini yayan hesapları kapattı. 70 bin hesap kapatıldı ve QAnon'la alakalı tweet'lerin %85'i silindi. Aynı sert önlemleri başka ülkelerde de alabilirlerdi fakat yapmadılar. 

Twitter aynı zamanda 'Community Notes' isimli yanıltıcı tweet'lerin altına okuyucu notu ekleme özelliği getirdi. Yani sahte haberlerin altına okuyucular doğrusunu yazabiliyorlar. Henüz yaygın olmayan ve yayılınca da muhtemelen tartışmalı olacak bir karar. Fakat yanlış bilginin önüne bir nebze geçebilir.

İLGİLİ HABER Twitter, Beğendiğiniz ya da Paylaştığınız Bir Tweet ‘Yalan Çıkarsa’ Bildirim Gönderecek

Facebook, sayfa şeffaflığı üzerine kararlar aldı. Örneğin sayfanın eski isimleri, kaç yöneticisi olduğu ve yöneticilerinin nereden olduğunu sayfada yayınlıyor. Bu önlemler yeterli değil ama hiç yoktan iyi. Aynı şeyi Twitter da yapabilir ama yapmıyor.

2016'da Amerikan seçimlerinde Rusların manipülasyon yaptığı ortaya çıkınca Facebook ve Twitter bu tip müdahaleleri raporlayıp verisini yayınlamaya başladı. Bu konuda gösterdikleri efor yeterli olmasa da iyi bir başlangıçtı. Umarım bunu yapmaya devam ederler. Twitter bu konuda yeni inisiyatifler almıştı fakat Elon Musk sonrasında bu proje donmuş gözüküyor." 


Kaynak webtekno.com

 

Apple, İkonik "Hey Siri" Komutunu Kaldırmayı Planlıyor

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın başta iPhone'lar olmak üzere tüm akıllı cihazlarında kullanılan sesli asistanı Siri ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Apple ile ilgili yaptığı sızıntılarla bilinen Bloomberg'den Mark Gurman, şirketin bu asistan ile ilgili son çalışmalarını paylaştı. Yapılan açıklama, Siri için devrim niteliğinde bir yeniliğin(!) yaklaşmakta olduğunu gözler önüne seriyor.

Bakan Mustafa Varank: "Uzaya Gidecek Türkler Belli Oldu!"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'tan Türkiye gündemini değiştirecek bir açıklama geldi. Bakan Varank, uzaya gidecek Türklerin belli olduğunu duyurdu. Bakan Varank'ın açıklamasına göre şanslı isimler, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak.

Snapchattan Bomba Özellik: Aileler, Çocukların Kimle Konuştuğunu Görebilecek

Snapchat, küçük yaştaki kullanıcıların güvenliğini sağlamak için yeni bir özelliği kullanıma sundu. "Aile Merkezi" isimli bu özellik, ebeveynler için yeni bir kontrol mekanizması oluşturacak. Anne babalar, bu özellik sayesinde çocuklarının kimlerle etkileşime girdiklerini öğrenebilecekler. Ancak etkileşime girilen kullanıcılarla olan konuşmaların detayı gösterilmeyecek.

Meta, Instagram Kullanıcılarından Daha Az Veri Toplamasını Sağlayacak Yeni Özelliğini Duyurdu

Dünyanın en büyük sosyal medya şirketi Meta, Facebook ve Instagram hesaplarının ortak olarak yönetilmesini sağlayan "Hesaplar Merkezi"ne yeni bir özellik eklendiğini duyurdu. Geçmişte sadece "Facebook Dışı Etkinlik" olarak bilinen özellik, "Meta Dışı Etkinlik Teknolojileri" olarak yeniden isimlendirildi ve Instagram'a da eklendi. Bu adım, Meta'nın kullanıcılardan veri toplamasını kısıtlayacak.

Epicin Applea Karşı Kazandığı Devasa Galibiyet, Fortniteı iOSa Geri Getirecek mi?

Dün yalnızca Epic Games'i değil, tüm geliştiricileri yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Epic Games, Apple'a karşı açtığı antitröst davasında 'uygulamalara geliştiriciler tarafından alternatif ödeme yöntemleri eklenmesi' konusunda önemli bir galibiyet kazandı. Mahkeme, Apple'ın geliştiricilerin alternatif ödeme yöntemlerini yasaklayamayacağına karar verdi.