Siz Farkında Olmasanız da Hayatınızın Her Köşesinde İşinize Yarayan En Popüler Algoritmalar

Tarihte bilinen ilk algoritma, el-Harizmi tarafından 9. yüzyılda oluşturuldu. Bu sayede modern çağda kullanılan tüm sistemlerin algoritmaları, o tarihten itibaren geliştirilmeye ve kullanılmaya başlandı.

2.04.2023 02:30:18 tarihinde yayınlandı.

Tarihte bilinen ilk algoritma, el-Harizmi tarafından 9. yüzyılda oluşturuldu. Bu sayede modern çağda kullanılan tüm sistemlerin algoritmaları, o tarihten itibaren geliştirilmeye ve kullanılmaya başlandı.

Tabii ki bu algoritmaların bazıları maalesef kullanılmıyor. Peki uzun yıllardır kullanılan popüler algoritmalar neler ve hangi alanda işimize yarıyor? Haydi dünyada kullanılan en popüler algoritmaları inceleyelim.

Öncüsü "ikili arama algoritması" olan bu algoritma sayesinde sıralı bir veri kümesindeki istediğimiz bir veriyi arayabilir ve bulabiliriz. Algoritmanın çalışma mantığı ise oldukça basit. Düşünelim ki [1,3,5,9,11,13,19] verilerinden oluşan bir dizimiz var ve 5 değerini arama algoritması ile bulmak istiyoruz. 

Bunun için algoritma ilk olarak dizide bulunan ortadaki elemanı inceler. Eğer dizinin ortadaki elemanı 5 değerinden büyükse sağdaki sayılardan kontrol etme işlemi gerçekleştirir. Ancak, 5 ve sağdaki veriler artık görmezden gelinir. Böylelikle elimizde artık [1,3,5] dizisi var. Aranılan veri halen bulunamadı. Bu sebeple bu işlemin tekrarı gerçekleştirirlir. Yeni dizinin ortadaki elemanı 3'tür. 5>3 olduğu için de 3'ün sağındaki verilerden devam eder ve 5 değeri bulunur.

Otonom kelimesini duyduğumuz zaman heyecanlanırız. Özellikle Tesla araçlarının kendi kendine gitmesi ve karar alabilmesi gelecekte sürücüsüz arabaların çoğalacağının bir belirtisi. Peki nesne tespiti uygulamalarının öncüsü Haar-cascade algoritması nasıl çalışıyor?

Algoritmanın çalışabilmesi için pozitif ve negatif görüntülere ihtiyacımız var. Pozitif görüntüler, tespit etmek istediğimiz nesnelerdir. Negatif görüntüler ise tespit edilecek görüntü haricindeki tüm görüntülerdir. Algoritmaya göre pozitif ve negatif görüntüler kıyaslanır ve nesne tespitinin gerçekleştirilebilmesi için veri dosyası oluşturulur. Bu dosya, pozitif ve negatif görüntülere göre nesne tespiti işlemini gerçekleştirir.

Faktöriyel konusunu hepimiz biliriz. 1'den başlar ve belirtilen değere kadar olan tüm sayılar çarpılır ve sonuç elde edilir. Örneğin 4! şeklinde faktöriyel hesaplaması yapmak istediğimizde sonuç 4x3x2x1=24 olur. Bizler de parça-bütün algoritması sayesinde matematiksel hesaplamaları çözebiliyoruz.

Bir problem olduğunu düşünelim. Bu problem parçalara ayrılır. Örneğin 4! örneğinde en küçük değerimiz 1'dir. Devamında ise 2, 3 ve en büyük değer 4'tür. Algoritmaya göre en büyük değerden başlamak yerine en küçük olan 1 değerinden başlanır ve 4 olana kadar çarpım işlemi gerçekleştirilip sonuca ulaşılır. Tabii ki basit bir örnekle açıkladık. Bugün özyinelemeli algoritma özellikle ileri seviye bilgisayar bilimlerinde sııklıkla kullanılır.


Kaynak webtekno.com

 

Xiaominin Yeni Fiyat/Performans Canavarı Telefonu POCO M4 Pro Türkiyede! İşte Ön Siparişe Özel Fiyatı

Çinli teknoloji devi Xiaomi bünyesinde çalışmalarını sürdüren POCO, bundan birkaç ay önce düzenlediği bir etkinlikte "M4 Pro" olarak isimlendirdiği akıllı telefonunu duyurmuştu. Fiyat/performans ürünü olarak karşımıza çıkan akıllı telefon, hiç de fena olmayan özellikleri tüketicilere sunuyordu. Şimdi bu telefon, dikkat çeken bir indirim kampanyası ile Türkiye'de ön siparişe açıldı.

Kelimelere Veda Etmeye Az Kaldı: Yakında Her Yerde Göreceğimiz 37 Yeni Emoji Tanıtıldı

Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla hayatımıza giren emojiler, bugün herkes tarafından kullanılan duygu bildirim şekilleri haline geldiler. Hatta geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir içeriğimizde, bir doktorun sağlıkla ilgili daha fazla emoji istediğinden bile bahsetmiştik. Şimdi, bu konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Yeni emojilerin kullanıma sunulmasını kabul eden Unicode Konsorsiyumu, Unicode 14.0'ü duyurdu.

Google, Android 13 ile Birlikte APK Uygulamaların Fişini Çekecek!

Dünya çapında kullanıcılar tarafından merakla beklenen Android 13’ün ilk beta sürümü geçtiğimiz günlerde yayımlanmıştı. Bizim de sizlere aktardığımız üzere bu sürümün; daha güvenli bir deneyim, ayrıntılı medya erişim izinleri ve daha iyi ses kontrolü gibi birçok yenilikle birlikte geleceği ifade edilmişti.  

Ronaldodan Sabri Sarıoğluna Kadar Tüm Futbolcuların Piyasaya Değerini Belirleyen Transfermarkt, Bunu Nasıl Hesaplıyor? Tane Tane Açıkladık...

Her taraftar, transfer dönemini iple çeker. Tuttuğu takıma yeni ve özellikle yıldız futbolcuların katılması onları heyecanlandıran unsurlardan biridir. Futbol kulüplerinin gelirlerinden bahsettik ancak giderlere bakacak olursak en büyük harcamalar yine transfer dönemlerinde yapılıyor.  Özellikle son yıllarda, artık futbolcular için devasa ücretlerin ödendiğine şahit oluyoruz. Son olarak 2021 yılında farklı ülkelerden tüm takımlar, 4.86 milyar dolarlık bir transfer harcaması yaptı. Bu 2020 yılında 5.63 milyar dolar, 2019’da ise 7.35 milyar dolardı. Pandeminin kulüp ekonomilerini etkilemesiyle toplam harcama tutarlarının azaldığını görsek bile, hala çok büyük bir havuzdan bahsediyoruz.