SMS’lerin Sonundaki ‘B001’ Benzeri Kodlar Ne Anlama Geliyor?

Dile kolay, tarihteki ilk SMS atılalı 30 yıldan fazla zaman geçti… O günden bu yana SMS’ler, mobil iletişimin ayrılmaz bir parçası oldu. Her ne kadar 3G ile birlikte mobil internet teknolojileri ve WhatsApp benzeri hücresel veri üzerinden mesajlaşma uygulamaları yaygınlaşsa da SMS’ler, hala günlük hayatımızın bir parçası. Özellikle de kurum ve kuruluşlar için...

22.03.2023 00:15:14 tarihinde yayınlandı.

Dile kolay, tarihteki ilk SMS atılalı 30 yıldan fazla zaman geçti… O günden bu yana SMS’ler, mobil iletişimin ayrılmaz bir parçası oldu. Her ne kadar 3G ile birlikte mobil internet teknolojileri ve WhatsApp benzeri hücresel veri üzerinden mesajlaşma uygulamaları yaygınlaşsa da SMS’ler, hala günlük hayatımızın bir parçası. Özellikle de kurum ve kuruluşlar için...

Kişisel olarak çok fazla tercih edilmese de kurum ve kuruluşlar, hem maliyet hem de mesajın iletilmesi garantisi sebebi ile SMS’lerle iletişim kurmayı tercih ediyorlar. Ancak bu iletişim çabaları, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından denetim altında tutuluyor. BTK’nın belirlediği kurallardan birisi de B001 ile başlayan kodlar. 

Kullanımı yasal bir zorunluluk olan ve BTK tarafından “Numara Taşınabilirliği Yönlendirme Kodları” olarak belirlenen bu kodlar, en basit tabirle SMS’lerin hangi operatör ya da servis sağlayıcısı tarafından size gönderildiğini ifade ediyor. B001’den başlıyor ve B999’da son bulan bu kodların tamamı kullanımı kullanımda değil.

Ancak kurum ve kuruluşların bu kodu kullanması yasal bir zorunluluk. Kullanılmadığı takdirde de suç teşkil ediyor. Zira tıpkı e-postalarda olduğu gibi SMS’lerde de “spam” sorunu yaşanıyor, yani rahatsız edici mesajlarla kullanıcılar taciz seviyesine varan iletişime maruz kalabiliyorlar. Bu kodlar sayesinde kullanıcılar şikayette bulunarak yatırım uygulanmasını sağlayabiliyorlar. Ayrıca SMS ayarlarındaki “ifade engelleme” özelliği sayesinde, ilgili kodun bulunduğu tüm mesajların alınması engellenebiliyor.

B388’den sonraki kodların tamamı boşta olmakla beraber, listedeki atlamaların sebebi de yine bu kodların boş olmasıdır. Listedeki boş kodlara BTK tarafından listeye ulaşarak göz atabilirsiniz.


Kaynak webtekno.com

 

Google, Karanlıkta Bile Gündüz Gibi Fotoğraf Çekebileceğiniz Yeni Yapay Zeka Programını Başlattı

Fotoğraf ya da video çekerken iyi bir aydınlatmaya sahip olmak en kötü özelliklere sahip kamerayla bile kaliteli görüntüler elde edilmesini sağlar. Ancak özellikle akıllı telefonlarla çekilen fotoğraflar için dijital gürültü, yani çekilen fotoğraflarda dağılmış, çoğu parlak renkli noktalar büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Google Araştırma ekibi, MultiNerf adını verdiği yapay zeka projesine yeni bir açık kaynak ekleyerek bu soruna bir çözüm bulmuş olabilir.

Ayıp Olur: Appleın Sanal Gerçeklik Cihazları iPhonesuz Kullanılamayabilir

Ürettiği ilk ürünlerden bu yana merakla takip edilen Apple; sağladığı güvenlik sistemi ve çeşitli donanımlarla, tasarımıyla, uzun ömürlülüğüyle her zaman ilgilerin odağında oldu. Dünya piyasasına sürdüğü ürünlerin çok tutulmasıyla birlikte kendini tekrarlamaktan kaçınan ve farkı cihazlara da yönelen Apple’ın ilgiyle beklenen bir diğer ürünü ise AR/VR başlık.

Bilim Kurgu Gerçek Oluyor: NASA, Asteroidlerin Dünyayı Çarpmasını Engellemek İçin Kasımda Uzaya Bir Araç Fırlatıyor

Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı ve NASA’nın iş birliği içerisinde yürütmekte olduğu asteroid savunma sistemi ‘Çifte Asteroid Yön Değiştirme Sistemi’ (DART) projesi kapsamında araştırma ve gözlem çalışmaları devam ediyor. DART; Dünya’yı, yakınından geçen ve tehlike arz eden olası asteroid çarpmalarından korumayı hedefliyor. 

Kulakiçi Kulaklıkların Devrini Sonlandırmaya Aday Kablosuz Kulaklık İncelemesi: Sony LinkBuds

Selamlar sevgili Webtekno takipçileri, bugün sizlere Sony'nin tasarımıyla hiçbir kulaklığa benzemeyen kablosuz kulaklık modeli LinkBuds'ı inceleyeceğiz. Kulakiçi kulaklık boyutlarında olmasına rağmen kulağınızın içine girmeyen tasarımıyla son derece ilgi çekici olan LinkBuds'ı yaklaşık 1 haftadır kullanıyorum. Bugün sizlere bu 1 haftada yaptığım incelemelerde kulaklığın bana neler sunduğunu, başarılı ve başarısız yönlerini açıklayacağım.