Sosyal Medyanın Faydaları da Var: Bilim İnsanları, Nadir Görülen Balinaları Yapılan Paylaşımlardan Tespit Etti

Günümüzde dünyamız artık dijital çağ ya da internet çağı olarak adlandırılıyor. İnsanların çoğu artık sosyal hayatlarını bu sanal dünyada yaşıyor. Sosyal medya platformlarının ve mesajlaşma uygulamalarının artması sonucunda insanlar artık telefonla konuşmak ya da yüz yüze buluşmak yerine mesajlaşmayı, sosyal medya uygulamalarında vakit geçirmeyi tercih ediyor.

17.08.2022 23:30:22 tarihinde yayınlandı.

Günümüzde dünyamız artık dijital çağ ya da internet çağı olarak adlandırılıyor. İnsanların çoğu artık sosyal hayatlarını bu sanal dünyada yaşıyor. Sosyal medya platformlarının ve mesajlaşma uygulamalarının artması sonucunda insanlar artık telefonla konuşmak ya da yüz yüze buluşmak yerine mesajlaşmayı, sosyal medya uygulamalarında vakit geçirmeyi tercih ediyor.

Hem sosyal hayat hem de fiziksel yaşam açısından insanın ruh ve fiziksel sağlığına olumsuz etkileri olan sosyal medyanın faydaları da var. Biliyorsunuz ki sosyal medyada pek çok kullanıcı gördüğü çiçekten, yediği yemeğe kadar her şeyin fotoğrafını paylaşıyor. Bilim insanları, yapılan bu paylaşımlardan yararlanmanın bir yolunu bulmayı başardı.

Koruma Departmanı ile iş birliği içinde yürütülen ve Ocean & Coastal Management dergisinde yayınlanan bir çalışma, nadir görülen balina türleriyle ilgili araştırmalara ışık tutmayı başardı. Özellikle Güney Yarımküre'de görülen güney gerçek balinalarıyla (Eubalaena australis) ilgili umut verici sonuçlar ortaya çıktı.

Nesilleri tehlike altında olan balina türlerinin, şaşırtıcı bir şekilde iyileşmeye başladığı ortaya çıktı. Araştırma ekibi, paylaşılan fotoğraflarda çok sayıda güney gerçek balinasına rastladıklarını belirtiyor. Üstelik bu paylaşımlar sayesinde balinaların hangi bölgede ne kadar yaşamış olabileceğini keşfedebilecekleri bildirildi. Araştırmacılar, balinaların sadece belli bir kısmını gösteren uzaktan çekilmiş bir fotoğrafın bile yardımcı olabileceği söylüyor.

Araştıma ekibi bir balinanın sadece kafasında yer alan ve nasır denilen beyaz lekelerden, yüzgeç olmayan düz sırtlarından ve hatta büyük kürek şeklindeki göğüs yüzgeçlerinden bile bir güney gerçek balinasının ayırt edilebileceklerini açıkladı. Ancak bunu yapabilmek için 10 yıllık süre içindeki tüm sosyal medya verileri incelendi. 

Facebook ve iNaturalist’te yapılan paylaşımlarda Kuzey (Te Ika a M?ui), Güney (Te Waipounamu) ve Stewart (Rakiura) adaları da dahil olmak üzere, Yeni Zelanda anakarası çevresindeki sularda 11 yıl boyunca (2011-2021) çekilmiş 116 fotoğrafın üzerinde durularak detaylı incelemeleri gerçekleştirildi.

İLGİLİ HABER Nesli Tükenmekte Olan Balinalar Robotlar Yardımıyla Kurtarılabilir: Peki Nasıl?

Dünya genelinde nüfusu 500’lere kadar düşen güney gerçek balinalarının tam nüfusunun öğrenibileceği ve sayılarının artış gösterdiğini açıklandı. Ayrıca farklı bölgelerden paylaşılan fotoğraflar sayesinde balinaların göç yolları da rahatlıkla incelenebiliyor. Araştırma ekibi, güney gerçek balinaların dahil pek çok canlının fotoğrafının kolay bir şekilde çekilebilmesini bu canlıların karaya yakın yerlerde bulunması olarak açıklıyor. Bu sayede insanlar tarafından onlarca hatta yüzlerce fotoğrafları çekilerek, yeni araştırmalar konusunda araştırmacılara yardımcı olabiliyorlar.


Kaynak webtekno.com

 

Twitch, Kumar Yayınlarını Yasaklayacağını Açıkladı! (Ama Biraz Yasaklayacak...)

En popüler canlı yayın platformu olan Twitch, oyun odaklı köklerinden büyük hızla uzaklaşmaya devam ederken geçtiğimiz gün, aslında uzun süredir devam eden bir tartışmayla tekrar gündeme gelmişti. Dünyaca ünlü yayıncılar, bir başka yayıncı tarafından 'ihtiyaç sahibi' yalanıyla dolandırıldığını açıklamış, yayıncıların bu kişiye verdiği paralar ise kumara gitmişti.

Türkiye Uzay Ajansı, Uluslararası Astronot Federasyonu Üyeliğinin Onaylandığını Açıkladı

Geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olan Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) 2021 yılında 38 milyon 71 bin TL olan bütçesinin, yapılan yeni teklifle birlikte 2022 yılında yüzde 61,29 artırılarak 61 milyon 293 bin TL olmasına yönelik bir teklif verilmiş, belirlenen bu miktar ise uzay sektörü için oldukça yetersiz bulunmuştu.

Popüler Web Tarayıcı Operanın Adı ve Tasarımı Değişti: İşte Yapay Zekâ Odaklı Yeni Hali!

Bundan birkaç ay önce sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, internet tarayıcısı Opera'nın "Opera One" isimli yeni bir versiyonunun yayınlandığından bahsettik. Opera One, geleneksel internet tarayıcısının yapay zekâ odaklı, özel bir versiyonuydu. Oldukça sade bir arayüze sahip olan Opera One, yapay zekâ odaklı özellikler ile donatılmıştı ve kullanıcının ihtiyaçlarına göre özelleştirilebiliyordu.