Tarihte İlk Kez Bir Gök Taşının Bombalandığı Anlar, James Webb ve Hubble Tarafından Görüntülendi

İnsanlığın görülmeyen ve pek çok kişinin farkında olmadığı en büyük tehlikelerinden biri olan Dünya’ya çarpabilecek büyük bir meteor, bilim dünyasını yıllar önce harekete geçirmişti. Bu kapsamda NASA, ‘DART’ adını verdiği görevini planlamış ve insanlığın bir gök taşının yörüngesini bozacak ilk temasını gerçekleştirmişti.

1.10.2022 09:00:27 tarihinde yayınlandı.

İnsanlığın görülmeyen ve pek çok kişinin farkında olmadığı en büyük tehlikelerinden biri olan Dünya’ya çarpabilecek büyük bir meteor, bilim dünyasını yıllar önce harekete geçirmişti. Bu kapsamda NASA, ‘DART’ adını verdiği görevini planlamış ve insanlığın bir gök taşının yörüngesini bozacak ilk temasını gerçekleştirmişti.

Geçtiğimiz gece gerçekleşen temasta geliştirilen özel bir uzay aracı, aslında Dünyamız için hiçbir tehdit olmayan ‘Dimorphos’ isimli gök taşına gönderildi. Uzay aracı, başarıyla gök taşına çarptı. Çarpışmadan sonrasına ait görüntüler elbette araç tarafından çekilemezken, bugün önemli bir yerden yeni fotoğraflar geldi.

Aralık ayında uzaya gönderilen ve yakın zamanda faaliyetine başlayan James Webb Uzay Teleskobu, bu kez NASA’nın DART görevini gerçekleştirmek için gönderdiği gök taşını ve uzay aracını gözlemledi. Üstelik bu gözlem, Hubble Uzay Teleskobu ile eş zamanlı olarak yapıldı. İki teleskop, böylelikle ilk kez aynı anda aynı hedefe odaklandı.

Söz konusu görüntülerde gök taşına yapılan çarpışmanın ardından gök taşından uzaya doğru saçılan toz ve parçacıklara dair iz görülebiliyor. Bununla birlikte hem Hubble hem de Webb’in lensleri, çarpışmayla birlikte uzaya saçılan bu parçacıklar nedeniyle yapıyı daha parlak şekilde görmeye başlıyor.

James Webb Uzay Teleskobu’nun görüntüsü, çarpışma anından hemen öncesinden 5 saat sonrasına kadarki süreyi kapsarken, Hubble ise çarpışmadan 22 dakika, 5 saat ve 8,2 saat sonrasını gösteriyor. NASA, aynı gök taşı sisteminin Webb tarafından gözlemlenmeye devam edeceğini ve Dimorphos’un kimyasal yapısının inceleneceğini açıkladı. 


Kaynak webtekno.com

 

Varlığını Kanıtlamak İçin 10 Yıldır Araştırılan Gezegenin Yıldıza Çarpmak Üzere Olduğu Keşfedildi

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 2009 yılında uzaya fırlattığı Kepler isimli teleskop, yörüngeye yerleştikten kısa bir süre bir gezegen keşfetmişti. Uzmanlar, tam 10 yıl boyunca bu gezegenin varlığını netleştirmek için uğraştılar. Nihayetinde de gezegen resmileşti ve "Kepler-1658b" olarak isimlendirildi. Ancak bu gezegenin ömrü kısa sürdü...

Marsın Kendi Aylarından Birini Parçaladığı Ortaya Çıktı

‘Kızıl Gezegen’ olarak da bilinen Mars’a yönelik çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. İlerleyen yıllarda insan gönderilmesi beklenen bu gezegende şimdiden birçok araç yer alıyor ve araştırmalar yürütüyor. Aynı zamanda gezegene ve aylarına yönelik çalışmalar Dünya üzerinden de hız kesmeden devam ediyor.

Yapay Zeka ile Sahte Haberler Yazan Bir Site Kuruldu

Yeni bir internet sitesi olan “NotRealNews.net'te sahte haber kalıpları kullanılarak haber şablonları oluşturmak için yapay zeka kullanılıyor. Yapay zeka geliştirme şirketi olan Big Bird’ün bir projesi olan internet sitesinin “hakkında” kısmında, sitenin yapay zeka algoritmasının gazetecilerin hızlı bir şekilde vurucu haberler yapmasına yardımcı olabileceği söyleniyor.