Telefonlar Başta Olmak Üzere Hemen Her Elektrikli Cihaza Enerji Veren Batarya Aslında Nedir, Nasıl Çalışır?

Batarya, birden fazla pilin bir arada bulunması ve bu pillerin birleşerek enerji üretmesini sağlamaktadır. Bataryalar elektronik cihazlardan tutun haberleşme ve savunma sistemlerine kadar oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Hemen her teknolojik cihazın bataryaya ihtiyacı vardır. Bataryaların kullanım alanlarının bu kadar geniş olmasının en önemli nedeni içerisindeki enerji bittiğinde yeniden şarj edilerek kullanılabilir hale getirilmesidir. 

19.10.2022 08:30:27 tarihinde yayınlandı.

Batarya, birden fazla pilin bir arada bulunması ve bu pillerin birleşerek enerji üretmesini sağlamaktadır. Bataryalar elektronik cihazlardan tutun haberleşme ve savunma sistemlerine kadar oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Hemen her teknolojik cihazın bataryaya ihtiyacı vardır. Bataryaların kullanım alanlarının bu kadar geniş olmasının en önemli nedeni içerisindeki enerji bittiğinde yeniden şarj edilerek kullanılabilir hale getirilmesidir. 

Bir elektronik cihazın içerisinde bulunan bataryanın enerjisi, cihazı kullandıkça giderek azalır ve bir süre sonra cihaz kullanılamaz hale gelir. Bu durumda cihazın bataryasını şarj ederek tekrardan enerji ile doldurmak mümkündür. Enerji ile dolan bataryalar takıldığı cihazları tekrardan kullanılabilir bir hale getireceklerdir.

Elektronik cihazlara enerji aktarımı sağlayan batarya farklı kısımlardan oluşur. Elektrolit, kilot ve anot olarak adlandırılan ve üç ana kısmı bulunan bataryanın tek görevi; içerisindeki kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek takılı olduğu cihazın çalışmasını sağlamak amacıyla enerji aktarımında bulunmasıdır. 

Bataryaların elektronik cihazlarda tercih edilmesinin birden fazla nedeni vardır. Fakat bu nedenlerin en başında yeniden şarj edilerek kullanılması gelmektedir. Bir batarya takılı olduğu cihaza içerisinde bulunan enerjiyi aktardıktan sonra kendi içerisindeki enerjiyi tüketir. Bataryalar yeniden enerji yüklenmesi ve cihazın kullanımına devam edilebilmesi için tekrardan şarj edilebilir. 

Yeniden şarj edilmesi mümkün olan bataryalar iki farklı malzeme arasında bulunan elektrik akımı yolu ile elektron transferinin gerçekleşmesini sağlar. Bu elektronların aktarımı sırasında herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşılmaz. İki cihaz arasında yanma ve paslanma gibi tepkiler görülmez. Sadece elektron aktarımı sırasında ısı meydana gelir. Bir cihazı şarj ederken ısınmasının nedeni de bu yüzdendir. 

Şarj edilerek birden fazla kez kullanıma sahip olan bataryaların nasıl çalıştığı da sıklıkla merak edilir. İçerisinde birçok pilin bulunduğu bataryanın bir çalışma prensibi vardır. Bataryalar kullanıldığı cihazların çalışmasını sağlayan aygıtlardır. Elektronik cihazın çalışması için gerekli olan enerjiyi cihaza aktaran ve bu aktarımı birbirine paralel ya da seri olarak bağlanan hücreler sayesinde yapmaktadır. 

Bataryalar içerisindeki pillerin birbirine seri ya da paralel bağlanmasının da aslında bir amacı vardır. İçinde bulunan pillerin birbiri ile paralel bağlanması enerji kapasitesininin daha da artması içindir.

Seri bağlanmasının amacı ise içinde bulunan gerilimin daha fazla olması içindir. Bataryalar da aslında bir pil sistemi ile çalışır. Kısacası pil sisteminde olduğu gibi içerisinde bir enerji depolar ve bu enerjiyi de cihazların çalışmasını sağlamak için cihaza aktarır. 


Kaynak webtekno.com

 

Kendi Formula 1 Takımını Yönetmek İsteyenler Toplansın: F1 Manager 2022 Oyunundan İlk Fragman Geldi

Elite Dangerous, Planet Coaster ve Jurassic World Evolution gibi başarılı oyunların arkasındaki geliştirici stüdyo olan Frontier Developments, F1 severleri çok sevindirecek olan yeni oyununu duyurdu: F1 Manager 2022. Aslında stüdyo, bir F1 menajerlik oyunu üzerinde çalıştığını 2020 yılında açıklamıştı ancak o zamandan beri oyundan hiçbir haber gelmemişti diyebiliriz.

Osmanlı İmparatorluğunun Dağılma Sürecini Hızlandıran Wilson İlkeleri Nedir? Maddeleri, Amacı, Önemi ve Sonuçları

28 Temmuz 1914 tarihinde başlayan ve 4 yıl boyunca devam eden, dünyanın en büyük küresel savaşlarından bir tanesi olan Birinci Dünya Savaşı sonrasında farklı antlaşmalar sağlandı. Milyonlarca askerin ve sivil vatandaşın hayatını kaybettiği, ekonominin neredeyse çöktüğü bir dönem olduğu için yoksulluğun olduğu bu dönem sonrasında, dönemin ABD Başkanı tarafından Wilson İlkeleri olarak bildiğimiz maddeler yayımlandı. ABD Kongresi'nde duyurulan Wilson ilkelerinin amacı her ne kadar barış olsa bile, bazı ülkeler tarafından farklı bir şekilde yorumlandı. 

Yapay Zekâyla Oluşturulan Drake ve The Weeknd Şarkısı, Grammy Ödüllerine Gönderildi: Adaylık İçin Uygun Olabilir!

Sık sık herkesin ağzını açık bırakan yapay zekâ, geçtiğimiz aylarda sosyal medyada büyük yankı uyandıran bir şarkıyla gündeme gelmişti. “Ghostwriter977” kullanıcı ismine sahip bir kişi, Drake ve The Weeknd’in seslerini kullanarak yapay zekâyla “Heart on My Sleeve” isimli bir şarkı oluşturmuştu. Şarkı, kısa sürede tüm sosyal medyada gündem olmuştu. Hatta şarkının gerçekten bu ikiliye ait olduğunu sananlar bile olmuştu.