‘Telefonum Aşırı Isınıyor’ Diyenler Buraya: İşte Çok Isınan Telefonu En Güvenli Şekilde Soğutma Yöntemleri

Akıllı telefonlarımız artık vücudumuzun bir uzvu haline geldi. Öyle ki bazen ekran kullanım süremiz, uyku süremizden daha uzun olabiliyor. Bu kadar yoğun bir şekilde kullandığımız cihazdaki sorunlar da normalden çok daha fazla gözümüze batmaya başlıyor. İşte aşırı ısınma, bu sorunların en önemlilerinden bir tanesi. Bazen telefon o kadar aşırı ısınıyor ki patlamasından bile endişe edecek hale geliyoruz. 

11.08.2023 21:00:15 tarihinde yayınlandı.

Akıllı telefonlarımız artık vücudumuzun bir uzvu haline geldi. Öyle ki bazen ekran kullanım süremiz, uyku süremizden daha uzun olabiliyor. Bu kadar yoğun bir şekilde kullandığımız cihazdaki sorunlar da normalden çok daha fazla gözümüze batmaya başlıyor. İşte aşırı ısınma, bu sorunların en önemlilerinden bir tanesi. Bazen telefon o kadar aşırı ısınıyor ki patlamasından bile endişe edecek hale geliyoruz. 

Hemen paniğe kapılmayın, telefonların ısınması son derece normaldir. Ancak telefon aşırı ısınıyor ve kapanıyorsa ya da bu konuda uyarı vermeye başladıysa önemli bir sorun haline gelmiş demektir. Tabii hemen patlama falan olmaz ama her aşırı ısınma, telefonun ömrünü ve kullanım kalitesini azaltır. Telefon neden aşırı ısınıyor gelin yakından bakalım ve uygulayabileceğiniz en güvenli soğutma yöntemlerini görelim.

Hangi teknoloji ürününü kullanıyorsanız kullanın ilk yaşayacağınız sorun batarya kaynaklı olacaktır. Çünkü cihazın ısınmasına neden olan elektrik akımı aslında batarya merkezli olarak yayılır. Bu nedenle eskimiş bataryalar sık sık boşalıp yeniden doldurulduğu için de ısınma yaratması normaldir. Benzer bir duruma şarj aleti de neden olur. Özellikle orijinal olmayan adaptör ya da kablo kullanıyorsanız bu riski göze almanız gerekiyor. 

Teknoloji dünyasında her şeyin başı güncellemedir, bunu asla unutmayın. Güncel olmayan uygulamalar nedeniyle telefonunuz zorlanacak ve bu zorlanma nedeniyle de ısınacaktır. Eğer güncel olmayan uygulamaların olduğu telefonunuzun işletim sistemi de güncel değilse vay halinize. Isınmayı geçtik, sağlıklı çalışıyor olması bile bir mucize.

Nasıl ki biz insanlar olarak ne kadar çok hareket edersek o kadar fazla ısınıyor ve soğumak için de terliyorsak aynı durum telefonlarımız için de geçerli. Telefonunuzda aynı anda birden fazla işlem yapıyorsanız, arka planda pek çok uygulama açıksa, kamera ve benzeri uygulamalar çok uzun süre çalıştıysa ya da saatlerdir telefonu aktif bir şekilde kullanıyorsanız ısınması son derece normal. Hele bir de yüksek grafikli oyunlar oynuyorsanız ısınmasın da ne yapsın. 

Casus yazılımlar, kötü amaçlı yazılımlar ya da virüsler; siz farkında olmadan cihazınıza girerler ve arka planda devamlı bir şeyler karıştırırlar. Hal böyle olunca telefonunuz aşırı çalışmış olur ve normal olarak ısınır. Tabii telefonunuza bir casus yazılım bulaştıysa belki de en son endişelenmeniz gereken sorun ısınma olacaktır.

Cihaz problemlerinin yanı sıra bir de telefonunuzun ısısını arttıran dış etkenler vardır. Güzel görünen ama telefonun hava ile temas etmesini engelleyen kılıflar en yaygın ısınma nedenlerinden bir tanesidir. Eğer bulunduğunuz ortamda hava çok sıcaksa, telefon ısı kaynağına yakın duruyorsa ya da uzun süre güneş altında beklediyse aşırı ısınması son derece normal bir durumdur.

Her telefonun Ayarlar uygulaması içerisinde bir Pil sayfası vardır. Bu sayfaya girerek telefonunuzun batarya kalitesi konusunda bilgi alabilirsiniz. Eğer pil sağlığı yüzde 80’nin altına düştüyse değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Her zaman orijinal adaptör ve şarj kablosu kullandığınızdan emin olun. Telefonu şarj olurken güneş altında bırakmayın ve eğer ısınma durumu kronik hale geldiyse yüzde 80’den fazla şarj etmemeye çalışın. 

Bu yöntemi yalnızca telefonlarınızda değil, tüm cihazlarınızda uygulayın. Öncelikle kullanılan işletim sisteminin en güncel versiyonunda olduğunuzdan emin olun. Daha sonra kullandığınız tüm uygulamaların en yeni güncellemelerini yükleyin. Bu tür işlemlerle uğraşmak istemiyorsanız güncellemelerin otomatik olarak yüklenmesi talimatını verin. 


Kaynak webtekno.com

 

Aman Dikkat: IMEI Numaranız Klonlandığında Yapmanız Gerekenleri Anlatıyoruz

Nasıl ki tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir kimlik numarası var ve onlar hakkında bilgileri barındırıyor, aynı şekilde cep telefonlarında da kimlik numarasına benzer bir IMEI numarası var ve onların marka, model bilgilerini barındırıyor. Pek çok kullanıcı gerekmediği sürece IMEI numarası nedir bilmez, ta ki cep telefonuna bir gün “IMEI numaranız klonlanmıştır.”  şeklinde bir mesaj alana kadar.

Sosyal Medyada Viral Olan "Kayganlaştırıcı Yerine Yapıştırıcı Süren Çift" Videosu Sahte Çıktı: İşte İşin Aslı...

Sosyal medyada geçtiğimiz hafta sonu ilginç bir video viral oldu. Eğer aktif bir Twitter kullanıcısıysanız, "Kayganlaştırıcı süreceğine yapıştırıcı süren çift, hastaneye kaldırıldı." şeklinde servis edilen videoyu mutlaka görmüşsünüzdür. Videoya göre cinsel ilişki sırasında yanlışlıkla yapıştırıcı kullanan iki kişi, içinde bulundukları durumdan kurtulamayınca hastaneye kaldırılıyordu.

Aralarında 3 Milyar Dolar Kazanan Bile Var: İyi Bir Bulmaca Oyunu Nasıl Geliştirilir?

Mobil oyun dünyasının her geçen gün biraz daha büyüdüğü sugötürmez bir gerçek. Öyle ki geliştiriciler, artık konsol kalitesinde oyunlar çıkarmaya başladılar. Oyuncularsa vakit geçirmekten büyük keyif duydukları mobil oyunlara dudak uçuklatan paralar harcıyorlar. Örneğin; sektörün en popüler kategorilerinden olan bulmaca oyunlarına  harcanan para, 2021’in ilk yarısında 4,9 milyar dolara ulaştı. Bu harcama tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56,8’lik artış anlamına geliyor.