Tepki Toplayan Mükremin Gezgin Olayının Detayları Neler, TikTok’ta Neden Bu Tip Olaylar Çok Fazla Görülüyor?

Hatırlarsanız bir dönem 'YouTuber'lık patlaması olmuştu. YouTube'a içerik üreterek para kazanıldığını öğrenen çok sayıda kişi, platforma adeta akın etmiş ve her yaştan insanı garip garip şeyler yaparken izlemek durumunda kalmıştık.

10.06.2022 12:00:26 tarihinde yayınlandı.

Hatırlarsanız bir dönem 'YouTuber'lık patlaması olmuştu. YouTube'a içerik üreterek para kazanıldığını öğrenen çok sayıda kişi, platforma adeta akın etmiş ve her yaştan insanı garip garip şeyler yaparken izlemek durumunda kalmıştık.

Tabii ki 'içerik' demenin mümkün olmadığı bu videoların ilgi çekme süresi de epey kısa olmuş, sonrasında da YouTube algoritması bu videoları gözümüzün önünden alıp gitmişti. Fakat YouTube tam toparlamaya başlamıştı ki bu kez TikTok geldi.

Evet, sosyal medyada içerik tüketme alışkanlıklarımız çok değişti. Hatta öyle ki, yola bir 'fotoğraf paylaşma uygulaması' olarak çıkan Instagram artık reels'larla doldu ve platform, reels'ları öne çıkarıyor. Bir mikroblog olan Twitter bile video içerik fikrini değerlendiriyor. Çünkü kullanıcılar bunu istiyor ve bu kısa videolardan oluşan içerik kültürünün güç kazanıp zirveye oturduğu platform da TikTok oldu.

Aslında TikTok'tan önce de 'kısa ve net videolar' üretilen platformlarla karşılaşmıştık ancak bu platformların ömürleri pek uzun olmamıştı. TikTok'u bu kadar uzun ömürlü yapan ve dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri haline getiren pek çok gerekçe sayabiliriz.

Bunlardan biri de şüphesiz ki 'içerik' üretmenin oldukça kolay olması. Öyle ki bir akıma ait tek bir video ile kolayca izlenme sayısını artırmak, popüler müzikler kullanarak tüm videoları yüksek izlenme sayılarına ulaştırmak mümkün olabiliyor.

Ayrıca TikTok'ta bir video izlemek için 'aramaya' gerek yok; çünkü algoritma arka arkaya size sayısız video sunuyor. Bu da bilinçli bir izleme davranışından ziyade bir alışkanlık oluşturuyor. Kaliteli ve izlenmeye değer içerik kaygısının neredeyse hiç olmadığı platform, aynı zamanda içerik denetimi konusunda da pek hassas davranmıyor. Bu da TikToker olup 'para kazanmayı' çok daha kolay hale getiriyor. Yeter ki akışa düşecek bir video olsun…

TikTok fenomeni olmak ve buradan gelir elde etmek pek çok insana haliyle çekici geliyor. Bu da tıpkı zamanında yaşanan YouTuber akımında olduğu gibi herkesin kendini 'TikToker' ilan etmesine ve daha çok izlenmek için elinden gelen her şeyi yapmasına neden oluyor.

Yazının girişinde verdiğimiz Mükremin Gezgin örneği, durumun bir nevi özeti.  Gezgin, bir süredir TikTok'ta 'içerik üreten' bir TikTok fenomeni. Fakat esas popülerliği 'hamile olduğunu' açıkladıktan sonra elde etti. Gezgin'in bu sahte hamilelik içerikleri tahmin edeceğiniz üzere bir anda patladı ve dev bir ilgi gördü. Videolar milyonlarca izlendi, sosyal medyada günlerce gündemi meşgul etti. 

Gördüğü ilgiyi çok sevmiş olacak ki, bu içerikler tutunca Gezgin sadece sahte hamileliği üzerine içerikler çekmeye başladı. Öyle ki doktora gittiği hastane videolarından 'eyvah çocuğum düştü sandım'lı 'kışkırtma' videolarına kadar onlarca içerik paylaştı. Ardından bu video silsilesi #TikTokKapatılsın hashtag'i ve arkasından gelen bir soruşturma ile sonuçlandı. Bu gelişmelerin hepsi, TikTok kullanan ya da orada içerik üreten herkese zarar verdi. 


Kaynak webtekno.com

 

Online Alışverişlerinizi Çok Daha Güvenli Hale Getiren 3D Secure Nedir, Nasıl Çalışır?

Bugün neredeyse bütün sosyal medya platformlarında iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanılıyor. Bu sistem sayesinde kötü niyetli bir kişi e-posta adresinizi ve şifrenizi biliyor olsa bile hesabınıza giriş yapamıyor. 3D Secure sistemi de tam olarak böyle bir hizmet veriyor ancak tek farkı, bu güvenliği online harcamalarınız sırasında şüpheli görülen durumlarda ya da yüksek tutarlı harcamalarda sağlıyor olması.

2,66 Milyon Euroya NFT Olarak Dune Kitabı Alıp Tüm Haklara Sahip Olduğunu Düşünen Kripto Para Grubu

Tüm dünyada devam eden NFT çılgınlığı süresince binlerce dolar karşılığında satılan sanat eserleri görmüştük. Geçtiğimiz yılın kasım ayındaysa Dune sever kripto para yatırımcıları tarafından oluşturulan Spice DAO isimli bir platform, Dune’un daha önce planlanan, ancak hiçbir zaman sinemalara varamayan filminin ‘incilini’ milyonlarca euro karşılığında satın aldılar.

Amazon Prime Day Geliyor: Toplam Değeri 2000 TLyi Aşan 30 Oyun Ücretsiz Olacak!

Amazon’un her yıl merakla beklenen ve tüm dünyada ilgiyle karşılaşan indirim günleri Prime Day için gün saymaya yeniden başladık. Pek çok ürünün kaçırılmayacak indirimlere kavuştuğu ve Prime üyelerine özel promosyonların sunulduğu günler hakkında bugün, oyuncuları fazlasıyla sevindirecek bir haber geldi.

Google, Eski Bilgisayarlara Can Verecek İşletim Sistemini Yayınladı (Macler Dahil)

Evin bir köşesinde duran ve artık güncelleme almayan bilgisayarlarınız ve dizüstüleriniz için yeni bir umut belirdi: ChromeOS Flex. 2020 yılının Aralık ayında CloudReady'yi yeniden piyasaya sürme kararı alan Google, bu kararı Şubat 2022'de ChromeOS'u yayınlaması ile hayata geçirmişti. İşletim sisteminin kararlı versiyonu olan ChromeOS Flex de yayınlandı.