Tüm İnterneti Baştan Aşağı Değiştirebilecek Yenilik: Resimlerin Adeta İçinde Gezeceğiniz 3 Boyutlu GIF Geliştirildi!

1987 yılında CompuServe isimli şirket tarafından hayatımıza entegre edilen hareketli resim formatı GIF, internet dünyasında günümüzde de büyük bir etkiye sahip. Bugünse Looking Glass isimli bir şirket, GIF kadar büyük bir etkiye sahip olabilecek yeni bir görsel format tanıttı. Yeni görsel formatıyla 3 boyutlu holografik görseller oluşturmak ve paylaşmak son derece kolaylaşacak.

5.06.2022 05:45:13 tarihinde yayınlandı.

1987 yılında CompuServe isimli şirket tarafından hayatımıza entegre edilen hareketli resim formatı GIF, internet dünyasında günümüzde de büyük bir etkiye sahip. Bugünse Looking Glass isimli bir şirket, GIF kadar büyük bir etkiye sahip olabilecek yeni bir görsel format tanıttı. Yeni görsel formatıyla 3 boyutlu holografik görseller oluşturmak ve paylaşmak son derece kolaylaşacak.

Looking Glass tarafından paylaşılan detaylara göre yeni görsel formatı, özel efektler, oyunlardan ekran görüntüleri, üç boyutlu modeller, portre fotoğraflar ve tabii ki NFT’ler gibi pek çok görsel materyali iki boyutlu bir ekranda üç boyutlu deneyimlemenizi sağlayacak. Üstelik tüm bu görseller, doğrudan internet standartlarıyla oluşturulmuş olacak. Yani görseller, tarayıcınızda herhangi bir ekstra eklentiye ya da özel yazılım kullanımına gerek duyulmadan görüntülenebilecek. 

‘Blocks’ ismi verilen yeni görsel türüyle birlikte bu yazı içindeki resimlerin tamamını PC'de olanlar fare imlecini, mobilde parmağını görselin üzerinde oynatarak 3 boyutlu olarak deneyimleyebiliyorsunuz. Bunun dışında görsellerin sanal gerçeklik gözlüğü üzerinden tarayıcıya girerek açılmasıyla tüm görseller, doğrudan sanal bir odaya da aktarılabilecek.

Tüm bu üç boyutluluk algısı, elbette görselin tarayıcı üzerinde renderlanması sayesinde oluşmuyor. Eğer görseller üzerinde farenizi çok yavaş bir şekilde hareket ettirirseniz, tıpkı GIF’lerdeki gibi görsellerin farklı farklı karelerden oluştuğunu görebilirsiniz. Her bir Block, en fazla 100 adet sahnenin renderlamasından oluşuyor. Bunlar birleştirildiğindeyse yukarıdaki görseller meydana geliyor.

Tabii bu yeni görsel formatının bir eksisi de bulunmuyor değil. 100’den fazla 3 boyutlu sahnenin render’ı demek, aslında bir yandan da 100’den fazla resmin tek resimde bulunduğu anlamına geliyor. Bu da her bir resmin kalitesine göre 2– 50 MB arasında boyuta sahip olmasına neden oluyor. Dolayısı ile yeni görsel formatı, en azından şu anki haliyle internet standartlarının epey üzerinde boyutlara sahip. Bu nedenle kısa vadede Instagram, Twitter gibi platformlarda standartlaşması pe kde mümkün değil. Ayrıca teknoloji yeni olduğundan ciddi optimizasyon sorunları da görülebiliyor. Bazı kullanıcılar görselleri hareket ettirirken 'kastığını' ifade ederken bazıları son derece akıcı bir şekilde deneyimleyebiliyorlar. Burada kullanılan cihazlar ve web tarayıcısı deneyimi belirleyen en büyük faktör gibi görünüyor.

Blocks’u bugüne kadar gördüğümüz tüm holografik görsellerden ayıran en önemli etmense görsellerin bir HTML konteyneri içinde yaşaması ve doğrudan tek bir bağlantıyla paylaşılabilmesi. Örneğin yukarıda yer alan çikolata görselini, “https://host.glass/view?shortcode=634” bağlantısını göndererek herkesin bu görseli görmesini sağlayabilir ya da internet sayfalarına ekleyebilirsiniz.

Şirket, yeni teknolojisi için bir pilot program başlattı ve bu program kapsamında Blender, Unity ve Unreal Engine üzerinde herhangi bir tasarım yapan ve programa kaydolan her sanatçının görselini birer Block’a çevirme imkânı sundu. Şirket, ilerleyen zamanlarda destek verilen programların sayısını artıracağını belirtti.


Kaynak webtekno.com

 

Sadece NFT Satarak 1 Milyon Dolar Kazanan Tasarımcı, Metaversete Arsa Alıp Galeri Açtı

Dijital varlığın benzersiz ve tek olduğunu doğrulayan NFT, dijital sanat eserleriyle birlikte muhteşem bir yükselişe geçti. Akla gelmeyecek derecede saçma seviyeden eşsiz dijital sanatlara her türlü eser, belli bir miktar Ethereum karşılığında alıcılarını buluyor. Bugünse NFT dünyasında nispeten uzun bir süredir bulunan bir sanatçının yeni hamlesiyle karşınızdayız.

Kripto Paralardaki Çöküşün Arkasında Celsius Olabilir! İkinci Terra (LUNA) Vakası mı Yaşanıyor?

Kripto para piyasaları, son iki gündür yatırımcısına kan kusturuyor. Öyle ki Bitcoin, son dönemlerin en sağlam destek seviyelerinden bir tanesi olan 29 bin dolar bandının bile altına indi. Son 24 saatte 21 bin dolar seviyelerine kadar gerileyen Bitcoin, bu makalenin yazıldığı an itibarıyla 22 bin 400 dolar seviyelerinde seyrediyor. Altcoinlerdeki durumsa Bitcoin'den beter seviyede. Peki ne oldu da piyasalar bu hale geldi? Bu düşüşün ardında neler var?

Google Asistan ve Apple Siriye Bomba Rakip: Amazon Alexanın Türkiyeye Gelebileceğini Gösteren Paylaşım

Amazon’un ilk olarak 2014 yılında piyasaya sürdüğü yapay zekâ destekli sesli asistanı Alexa, ne yazık ki halen ülkemizde kullanılamıyor. Pek çok kişinin uzun süredir Türkçe dil desteğiyle birlikte beklediği Alexa asistanından bugün önemli bir haber geldi. Teknoloji editörü Mesut Çevik, Amazon Alexa’nın Türkiye’ye gelmek üzere olduğunu gösteren bir paylaşım yaptı.

Kripto Para Borsası Rain, 110 Milyon Dolar Yatırım Topladı

2017'den beri çeşitli ülkelerde hizmet vermekte olan ve 2020'de de Türkiye'ye resmi giriş yapan Rain isimli kripto para borsası, Serie B yatırım turunu tamamladı. Bu yatırım turunda 110 milyon dolar toplayan şirket, böylelikle özsermayesini genişletmiş oldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan borsa yetkilileri, büyüme hedeflerinin 2022'de de devam edeceğini duyurdular.