Türkiye Uzay Ajansı Aya Sert İniş Yapacak Denilen Yerli Roketin İtki Sistemini Tanıttı

9 Şubat 2021 yılında Türkiye, Milli Uzay Programı ile tanışmıştı. Türkiye’nin uzay geleceğine yönelik 10 hedefin belirlendiği bu programın ilk hedefi, Cumhuriyet’in 100. yılında, yani önümüzdeki yıl Ay’a ilk teması gerçekleştirmek idi. Bu hedef ulaşma çalışmaları sürerken Türkiye Uzay Ajansı’ndan bugün önemli bir paylaşım geldi.

18.03.2022 20:45:17 tarihinde yayınlandı.

9 Şubat 2021 yılında Türkiye, Milli Uzay Programı ile tanışmıştı. Türkiye’nin uzay geleceğine yönelik 10 hedefin belirlendiği bu programın ilk hedefi, Cumhuriyet’in 100. yılında, yani önümüzdeki yıl Ay’a ilk teması gerçekleştirmek idi. Bu hedef ulaşma çalışmaları sürerken Türkiye Uzay Ajansı’ndan bugün önemli bir paylaşım geldi.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Ay Araştırma Görevi (AYAP – 1) kapsamında Ay’a ulaşacak uzay aracını taşıyacak Milli Hibrit İtki Sistemi’nin (HİS) detaylarını paylaştı. Yapılan paylaşımda yer alan video, milli sistemin hangi bileşenlerden oluşacağına yer verdi.

Paylaşılan bilgilere göre sistemin ön tasarım süreci, uçuş ölçekli ilk test prototipinin üretimi ve uçuş ölçekli yer testlerinin icra edileceği test sisteminin üretimi ile kurulumu tamamlandı. Bu kapsamda HİS’e bileşenler ve sistemin genel görünümü de Türkiye Uzay Ajansı tarafından paylaşıldı.

İLGİLİ HABER Yerli ve Milli Tank Altayın Seri Üretime Hazır Olduğu Açıklandı: Göreve Başlayacağı Tarih Belli Oldu

Videoda, HİS’in ana bileşenleri iskelet, sistem elektronikleri, oksitleyici tank, motor ve vana olarak listelendi. AYAP-1’in görev konseptine göre uzay aracı, öncelikle bir fırlatıcı roketle uzaya taşınacak ve ardından sistemin başlatılması ve takla sönümleme gibi aşamalar gerçekleştirilecek. Bu aşamaların ardından yörünge testleri icra edilecek. Dünya yörüngesindeki testlerin ardından Ay yörüngesine girmek üzere Delta V’nin hibrit motoru ateşlenecek.

2023 - 2028 yıllarını kapsayan Ay görevleri, Ay Araştırma Programı (AYAP) çerçevesinde gerçekleştirilecek ve isimlendirilecek. Bu görevlerden ilki olan AYAP-1, gönderilecek uzay aracının öncelikle Ay yörüngesinde yüksek çözünürlüklü kameralar ve radyasyon ölçer gibi aletlerle bilgi toplamasını kapsayacak. 3 ay sürecek bu aşamanın ardından uzay aracı, Ay'a sert iniş gerçekleştirecek.


Kaynak webtekno.com

 

Sanal Gerçeklik, Hayatının Son Evrelerini Yaşayan İnsanlarda Kullanılmaya Başlandı: "Gerçeklikten Uzaklaşmak Onları Rahatlatıyor"

Metaverse kavramının ortaya çıkışıyla son yıllarda gittikçe popülerleşmeye başlayan sanal gerçeklik (VR) cihazlarının gelecekte hayatımızın önemli bir parçası olması bekleniyor. Bizi sanal dünyalara götüren bu başlıklar, şu sıralarda genellikle oyunlar için kullanılsa da farklı alanlarda da karşımıza çıkıyor. Öyle ki geçtiğimiz aylarda bir kişinin süt üretimini artırmak için ineklere VR gözlüğü taktığı bile görülmüştü.

Google Chromea "Şifre Paylaşma" Özelliği Geliyor (Netflix Gör Bunları)

Dünyanın en çok kullanılan internet tarayıcısı Google Chrome'a bomba bir özellik ekleneceği ortaya çıktı. Bir yazılım geliştiricisinin Chrome'un kodlarında tespit ettiği yeni özellik, kullanıcıların birbirleriyle şifre paylaşmalarına imkân tanıyacak. Gelin bu etkileyici özelliğe yakından bakalım.

AMD, Bilgisayarınızı Değiştirmeden 2 Kat Fazla FPS Almanızı Sağlayacak ‘FSR 3’ ve ‘HYPR-RX’ Teknolojisini Tanıttı

Gerçekleştirdiği bir etkinlikte NVIDIA GeForce RTX 4090 rakibi ekran kartı Radeon RX 7900 XTX'i tanıtan AMD, ayrıca iki yeni teknoloji de tanıttı. "FSR 3" olarak isimlendirilen ilk ve dikkat çekici teknoloji, AMD'nin geçmiş yıllarda piyasaya sürdüğü ve fps artışı konusunda önemli avantajlar sunan FSR 2'den gelişmiş bir yapıya sahip. AMD'nin FSR (FidelityFX Super Resolution) teknolojisini, NVIDIA DLSS teknolojisine rakip olarak düşünebilirsiniz.