Tuşlu Telefonları Özleyenlere: Şişirilebilir Klavyeli Ekran Teknolojisi Geliştirildi

Fiziksel tuşlu telefonlar hayatımızdan bir daha dönmemek üzere çıkalı epey zaman oldu. Ancak tamamen dokunmatik ekran ve klavye, hem yazı yazmayı daha zor hale getiriyor, hem de görme engelliler gibi bazı dezavantajlı gruplar açısından zorlu bir kullanım sunuyor.

6.05.2023 14:00:25 tarihinde yayınlandı.

Fiziksel tuşlu telefonlar hayatımızdan bir daha dönmemek üzere çıkalı epey zaman oldu. Ancak tamamen dokunmatik ekran ve klavye, hem yazı yazmayı daha zor hale getiriyor, hem de görme engelliler gibi bazı dezavantajlı gruplar açısından zorlu bir kullanım sunuyor.

Fakat bu durumun önüne geçerek dokunmatik ekranlara tuşları geri getirmenin yeni bir yolu bulunmuş gibi görünüyor. Yıllardır devam eden araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda ortaya konan yeni sistem, henüz yolun başında olsa da gelecekte dokunmatik ekran teknolojilerinin gidebileceği yönlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Sistemin işleyişini epey detaylı bir video ile anlatan ekibin aktardıklarına göre şu an 1 cm'den daha ince bir yapıda çalışabiliyor. Çalışma mantığı ise ekran altına entegre edilmiş bir sıvı pompalama sisteminin istendiğinde ilgili konuma sıvı pompalayarak o bölgeyi şişirmesi üzerine kurulu.

Sıvı ile şişirilen bölgenin yaklaşık 5 mm yükselerek bir tür 'tuş' oluşturduğu ifade ediliyor. Bu sistemin gelecekte OLED ekranlara entegre şekilde çalışması hedefleniyor.

Ayrıca şişirilebilir ekran modelinin yalnızca yazı yazma ya da tuşları kullanma amacıyla değil farklı bildirim sistemleri için de kullanılabileceği ifade ediliyor. Örneğin bildirim geldiğinde ekranda ilgili uygulamanın bulunduğu konumda şişme - inme şeklinde bildirimler gönderilebilmesi gibi...

Henüz yolun çok başında olan modelin ticari bir ürün haline gelmesine daha var gibi görünüyor. Akıllı telefonlar için yaygınlaşma ihtimali daha düşük kalsa da, tablet gibi ürünlerde tercih edilme ihtimali daha yüksek görünüyor.

İLGİLİ HABER Ağız İçine Yerleştirilerek Dille Kontrol Edilen Bluetooth Mouse Geliştirildi


Kaynak webtekno.com

 

Kanserin Yayılmasını Engellemek Mümkün Olabilir: Kanserli Hücrelerin Nasıl Yıllarca Uykuda Kaldığı Keşfedildi

Her yıl yaklaşık 10 milyon insanın ölümüne yol açan çağımızın en büyük hastalıklarından kansere dair hala daha sırrını koruyan pek çok gizem bulunuyor. Bu gizemlerden birisi de kanser hücrelerinin, bir tümörden ayrıldıktan sonra vücudun diğer bölgelerine yayılarak metastatik kansere dönüşmeden önce nasıl yıllarca pasif bir şekilde uykuda kaldığıydı. 

3 Tonluk Devasa Roket Aya Çarptı: Neden Hiç Fotoğraf ve Video Yok, Çarpma Sonucunda Aya Ne Oldu?

Çok kısa bir süre önce uzayda yedi yıldır başıboş bir şekilde gezmekte olan, hangi ülkeye ait olduğu bilinmeyen bir roketin Ay’a çarpacağı bildirilmiş, tamamen kontrolsüz bir şekilde gerçekleşecek olan çarpışmanın insanlık tarihinde bir ilk olacağı ifade edilmişti. Başıboş gezen 3 tonluk devasa roket ile gezegenimizin tek doğal uydusu arasındaki beklenen çarpışma nihayet 4 Mart günü gerçekleşti.