UYAP Vatandaş Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır ve Giriş Yapılır? Tüm Yapabileceklerinizi Adım Adım Anlattık

Umarız kimsenin yolu düşmez ya da kullanmak zorunda kalmaz diye başlayalım ancak bir gün, bir şekilde Adalet Bakanlığı ve bağlı kurumlara işiniz düşerse yargı sürecinin epey zorlu olduğunu bilmelisiniz. e-Devlet ile pek çok işlem kolaylaşırken e-Adalet unutulmadı ve Ulusal Yargı Ağı Projesi yani UYAP sistemi geliştirildi. UYAP sistemi sayesinde hem yargı ve idare mensupları hem de vatandaş, yargı sürecini yakından takip edebiliyor.

2.04.2022 09:30:24 tarihinde yayınlandı.

Umarız kimsenin yolu düşmez ya da kullanmak zorunda kalmaz diye başlayalım ancak bir gün, bir şekilde Adalet Bakanlığı ve bağlı kurumlara işiniz düşerse yargı sürecinin epey zorlu olduğunu bilmelisiniz. e-Devlet ile pek çok işlem kolaylaşırken e-Adalet unutulmadı ve Ulusal Yargı Ağı Projesi yani UYAP sistemi geliştirildi. UYAP sistemi sayesinde hem yargı ve idare mensupları hem de vatandaş, yargı sürecini yakından takip edebiliyor.

UYAP sistemi, devleti dijitalleşmesinin en önemli adımların biri olarak kabul ediliyor. Çünkü basit bir belgenin bir yerden bir yere taşınması bile davayı aylarca geciktirirken artık bu sistem ile birkaç saniyede çözülebiliyor. Bu sayede hem dava süreçleri hızlanıyor hem de bilgi paylaşımı ile yargı süreci çok daha şeffaf bir hale geliyor. UYAP sistemini ve vatandaş portalını gelin biraz daha yakından tanıyalım.

Ulusal Yargı Ağı Projesi kısaca UYAP, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan bir yönetim bilişim sistemidir. Sistem üzerinden merkezde görev yapan yargı birimleri ve idari birimlerin iletişim ve iş süreci hızlandırılmıştır. Aynı şekilde bu sisteme giren vatandaşlar, davaları ve işlemleri hakkındaki süreçleri anlık olarak takip edebilmektedirler.

UYAP sistemi yargı birimleri ve idari birimlerin yanı sıra yargı sürecinde görev alan herkes tarafından kullanılabilmektedir. Bu kişilerin ulaşabilecekleri sistemler birbirinden farklıdır. Bu nedenle sisteme giriş yapmak isteyen kişi, kendine özel oluşturulmuş portal üzerinden giriş yapmalıdır. Bu portallar şu şekilde;

UYAP sistemine giriş yapan kişilerin ulaşabilecekleri bilgi sistemlerini oluşturan farklı portallar vardır. Bunlardan bir tanesi olan Vatandaş Portalı ya da bilinen adıyla UYAP Vatandaş, yargı ya da idari birimlerde çalışmayan sıradan vatandaşın giriş yaptığı sistemdir. Bu sisteme giren kullanıcı, katılımcısı olduğu dava ya da farklı işlemler hakkında bilgi ve belge alabilir.

UYAP Vatandaş Portalı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin kullanımına açıktır. İşlemde olan bir davanız olmasa bile bu portala giriş yaparak yeni işlemler başlatabilirsiniz. Giriş yaptığınız hesap zaten sizin adınıza olduğu için istenilen bilgileri paylaşmakla vakit kaybetmez ve gerekli işlemleri çok daha kısa bir sürede gerçekleştirebilirsiniz.

Daha önce bir dava ile karşılaşmış olanlar bilir, bazen basit bir belge ya da bilgi için bile mahkeme koridorlarında sıra beklemeniz gerekir. İşte UYAP Vatandaş Portalı, bu çileyi ortadan kaldırıyor. UYAP Vatandaş Portalında güncel ve eski davalara dair gerekli tüm bilgi ve belgeler mevcuttur. Bu sayede hem vatandaşın hem de idari birimlerin işleri kolaylaşır.

UYAP Vatandaş Portalı, kullanıcılarına pek çok farklı hizmet sunuyor ve bunun yanı sıra kağıt işleri yüzünden saatler sürecek bazı işlemleri de birkaç dakika içinde gerçekleştirmelerini sağlıyor. Yani bu sistem ne işe yarar sorusunun belki de en önemli yanıtı şudur, vakit kazandırıyor. Yol masrafı ve kağıt masrafı gibi detayları da düşünürsek maddi anlamda da karlı çıkardığı ortada. 

UYAP Vatandaş Portalına giriş yapmak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Sisteme e-Devlet şifreniz ile, elektronik imza ile ya da mobil imza ile giriş yapabilirsiniz. Yani UYAP Vatandaş Portalı için ek bir hesap oluşturmanız ya da yeni bir şifre belirlemenize gerek yok. Pek çok kullanıcı bu sisteme e-Devlet şifresi ile giriş yapmayı tercih ediyor.


Kaynak webtekno.com

 

Samsung, "Androide Rakip Olur mu?" Denilen İşletim Sistemi Tizenin Uygulama Mağazasını Kapattı

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, 2012 yılında kendi işletim sistemi Tizen OS'u yayınladı. Yıllar içerisinde bu işletim sistemiyle çalışan bazı akıllı telefonlar da üreten şirket, istediği popülariteye ise bir türlü ulaşamadı. Zira tüketicilerin tercihi genel olarak ya Android ya da iOS'tu. Bu durumun farkında olan Samsung, Tizen OS ile ilgili radikal bir karara imza attı.

SON DAKİKA: Spotifya Dünya Genelinde Erişim Sağlanamıyor

Müzik platformu denildiği zaman akla ilk gelen isimlerden Spotify, 158 milyondan fazla aboneye sahip. Kullanıcılarına kesintisiz müzik deneyimi yaşatmayı hedefleyen platform, bugün itibarıyla dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıları etkileyen bir problemle karşılaştı.

Dünyanın En Büyük Bankası, "Ethereum mu, Bitcoin mi?" Sorusunun Cevabını Verdi

Piyasa değeri açısından dünyanın en büyük bankası olan JPMorgan Chase, son zamanlara kadar kripto para sektörüyle ilgili olumlu olmayan yorumlar paylaşabiliyordu. Özellikle bankanın CEO’su Jamie Dimon, kripto paraların değersiz olduğunu düşündüğünü dile getirerek tepki toplamıştı. Fakat banka, kripto para sektörü hakkındaki fikirlerini ve değerlendirmelerini yayımlamaya devam ediyor.

Platformlar Arası Yarış Kızışıyor: Instagramın Ardından TikTok da Ücretli Abonelik Sistemi Üzerinde Çalıştığını Açıkladı

Dün sizlerle paylaştığımız bir haberde, popüler sosyal medya platformu Instagram’ın içerik üreticileri için planladığı ‘ücretli abonelik’ sisteminin testlerine başladığını aktarmıştık. Sınırlı sayıda kullanıcıda denenmeye başlayan bu özellik sayesinde içerik üreticilerinin aylık bir abonelik ücreti belirleyebileceği; bu sayede de abonelere özel hikâye ve canlı yayınların uygulamaya geleceği ifade edilmişti.