"> ">

Uzak Gelecekte Güneş Tutulması Diye Bir Şey Olmayacak: Peki Neden?

Güneş ve Ay tutulmaları, birçoğumuzu heyecanlandıran olayların başında geliyor. "Ay'ın bir yüzü her zaman karanlıktır" sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Ay'ın karanlık yüzü, bugün Güneş'e döndü. 

26.10.2022 10:45:13 tarihinde yayınlandı.

Güneş ve Ay tutulmaları, birçoğumuzu heyecanlandıran olayların başında geliyor. "Ay'ın bir yüzü her zaman karanlıktır" sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Ay'ın karanlık yüzü, bugün Güneş'e döndü. 

Nitekim Güneş tutulması denince hepimizin aklına bazı sorular geliyor. Bunlardan biri de Ay’ın Güneş’in önünü nasıl kapattığı. Bugünkü yazımızda Güneş tutulmasının nasıl gerçekleştiğine ve Güneş’in ışığının nasıl kısıldığına bakacağız.  

Güneş ve Ay tutulmalarının farklı şeyler olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak her ikisinin ortak noktası Ay’ın Dünya’nın çevresindeki dönüşü. Güneş tutulması sırasında Ay, Dünya ve Güneş’in arasında konum alırken; Ay tutulmasında ise Dünya’nın arka tarafında konumlanır.  

Ay’ın Dünya etrafında attığı bir tam tur yaklaşık 1 ay sürüyor. Ancak buna rağmen her ay bir tutulma yaşamıyoruz. Bunun başlıca sebebi, Ay’ın Dünya etrafındaki dönüş şekli. 

Yaklaşık 5 derecelik bir açıyla dönen Ay, tam bir çember şeklinde dönmez. Dolayısıyla da Güneş ve Dünya arasına her zaman girmez. Çoğunlukla Dünya’nın Güneş’e dönük kısmının bir miktar altından veya üstünden hareket eder. Bu nedenle de her ay bir tutulma yaşamamış oluruz. Nitekim günümüzde her yıl 2 ila 4 tutulma yaşanabiliyor. 

Güneş tutulması tam, halkalı veya parçalı olarak üçe ayrılır. Tam Güneş tutulması, Ay’ın karanlık yüzünü tamamen Güneş’e dönmesi sonucu oluşur. Ay, tam olarak Güneş’in önüne geçtiğinde ise yalnızca ışık saçan bir çember görürüz. Gördüğümüz bu çember ‘Güneş tacı’ olarak da bilinen Güneş’in havayuvarının alevli kısmıdır.

Bu yine Ay’ın ekliptik dönüş yörüngesi sebebiyle her zaman yaşanmaz ve tüm dünyada aynı şekilde gözlemlenmez. Örneğin bizim tam olarak gördüğümüz tutulma, Dünya’nın farklı bölgelerinde parçalı tutulma şeklinde gözlemlenebilir. 

Bunun için aslında ufak bir perspektif bilgisi yeterli olacaktır. Resim yapanlar veya bir miktar ilgisi olanlar bilir ki perspektifte bir kural vardır: yakındakiler daha büyük, uzaktakiler daha küçük görünür. Şimdi konumuza dönecek olursak; Ay, Güneş’ten yaklaşık 400 kat daha küçük.


Kaynak webtekno.com

 

Optik İllüzyonların Bizi Nasıl Kandırdığı Ortaya Çıktı: Tongaya Düşen Aslında Beynimiz Değilmiş!

Mutlaka bir kez karşılaşmış ve hatta birkaç kez yanılmış olabilirsiniz. Görseldeki hangi çizgi daha uzun, daire hangi yöne dönüyor ve hatta bu elbise, ayakkabı, duvar ne renk… Optik illüzyonlar üzerine dönen tartışmaların internette sonu gelmiyor. Ancak bu tartışmalar bilim dünyasında da karşılık buluyor, bilim insanları beynimizin veya gözlerimizin nasıl çalıştıklarını anlamak için bu yanıltıcı, tartışmalı görselleri kullanıyorlar. 

İkinci El Bir iPhone Almadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Az kullanılmış ikinci el bir iPhone almak, ilk etapta hepimize mantıklı gelebilir ancak bu noktada kafamızı karıştıran şeyler de var. Örneğin, telefon gerçekten anlatıldığı kadar mı kullanıldı, bu cihaz beni ne kadar götürür, satıcıya ne kadar güvenebilirim…

Tindera Çöpçatanlık Özelliği Geliyor: Arkadaşlarınıza, "Bence Bi Görüşün" Gibi Tavsiyeler Verebileceksiniz

Tinder adında bir uygulama uzun zamandır uygulama mağazalarında yer alıyor. Uygulamanın amacı ise insanların karşılıklı olarak birbirlerini beğenmeleri durumunda görüşmelerini sağlamak. Bu yüzden de özellikle hayatında birinin olmasını isteyen kişiler sıklıkla uygulamayı kullanırken arkadaşlarına da fikirlerini sunuyor. 

Zahmet Oldu! Spotify, 5 Yıldır Sadece iPhone Uygulamasında Bulunan Özelliği Nihayet Androide de Getirdi

Dünyanın en popüler çevrimiçi müzik ve podcast platformu Spotify, bundan yıllar önce iOS kullanıcıları için bir özelliği kullanıma sunmuştu. Bu özellik, müzik ya da podcast dinleyen bir kullanıcının bir içeriği kolayca sıraya eklemesini sağlıyordu. Kullanıcının bu kolaylıktan faydalanabilmesi için ufak bir kaydırma yapması yeterliydi. Bu özellik nihayet Android kullanıcıları için de sunuldu.

NVIDIA’nın 60 Bin TL’lik Bilgisayar Hediyeli Tasarım Yarışması Başladı (Siz de Katılabilirsiniz)

Tarihi mağara resimleri kadar eskiye uzanan görsel sanatlar, günümüzde fırça ve tualin ötesine geçti. Gelişmiş teknolojilerin sağladığı imkanlarla sanat, farklı denizlere doğru yelken açmaya başladı. Bu teknolojilere imkân tanıyan sanatı şekillendiren şirketlerden birisine dönüşen NVIDIA, Nkreatif ile tüm dijital sanatçıları bir araya getirecek.