Video Oyunların, Propaganda Amacıyla Kullanıldığı Ortaya Çıktı: Roblox ve Minecraftı Bile İstismar Ediyorlar

Bilgisayar oyunları -ya da daha geniş anlamıyla video oyunları- çok uzun zamandır çeşitli tartışmaların ortasında yer alıyor. Bu tartışmalardan biri de oyunlarda kişiler arasındaki etkileşimler üzerine dönüyor. Zira oyunlarda kişilerin arasındaki etkileşim incelenmiyor. 

26.10.2023 11:30:15 tarihinde yayınlandı.

Bilgisayar oyunları -ya da daha geniş anlamıyla video oyunları- çok uzun zamandır çeşitli tartışmaların ortasında yer alıyor. Bu tartışmalardan biri de oyunlarda kişiler arasındaki etkileşimler üzerine dönüyor. Zira oyunlarda kişilerin arasındaki etkileşim incelenmiyor. 

İşveç'te bulunan Lund Üniversitesi, İsveç Psikolojik Defans Araştırma Enstitüsü'nün de desteğiyle yaptığı araştırmada, oyunlarda dış kaynaklardan etkilenme ve propaganda konusunu inceledi. Araştırmaya göre oyunlarda pek çok açık bulunuyor. 

Araştırmacılar ilk olarak Batı ülkelerinde oyun sektörünün göz ardı edildiğini belirtirken, özellikle milyarlarca kişinin erişebildiği bu alanın ikna ve propaganda amacıyla kullanılabileceğine dikkat çektiler. Bu propaganda çalışmalarını yapanlar arasında yabancı ajanlar, organize suç örgütleri ve aşırılıkçı gruplar da yer alıyor. Araştırma ile ilgili konuşan başyazar Jesper Falkheimer, sosyal medyanın aksine oyunların bu tür propagandalara karşı çok da fazla düzenlemelerinin olmadığını söyledi. Araştırmacıların, gazetecilerin ve sektördeki diğer aktörlerin de durumun farkında olmadığını ifade eden Falkheimer, bu nedenle sorunun tespit edilmesinin de zorlaştığını belirtti. 

İLGİLİ HABER Üzülelim mi Sevinelim mi: Uzun Süre Oyun Oynamak ile Ruh Sağlığı Arasında Hiçbir Bağ Bulunmuyor

Araştırmalarda oyunların propaganda amaçlı kullanılmasının yıllar öncesine kadar gittiği ortaya çıktı. Örneğin Hizbullah Merkezi İnternet Ofisi, 2003 yılında propaganda amacıyla Special Force adlı bir oyun yayımlamıştı. Araştırma, günümüzde de Roblox ve Minecraft gibi oyunların, Ukrayna'da devam eden savaş sırasında Rus topluluklar tarafından propaganda yapmak için kullanıldığını ortaya çıkarttı. Öte yandan "Kyiv'in hayaleti" adıyla videoları yayımlanan Ukraynalı MiG-29 pilotunun gerçek bir kişi olmadığı, görüntülerin 2013 yılında çıkan Digital Combat Simulator adlı oyundan olduğu ortaya çıkmıştı. 


Kaynak webtekno.com

 

Çok Sevilen Bağımsız Oyun Papers, Please Mobile Geliyor!

Bağımsız oyunlar bütün oyuncuların sevimli evcil hayvanı konumundadır. Herkes AAA oyunları bayılarak oynar ancak bağımsız oyunlara özel bir ilgi ve sevgi beslenilir çünkü basitlerdir, büyük oyun geliştiricileri tarafından yapılmamışlardır ve yine de harika anlar yaşatırlar.

Spotify CEOsu, "Haftalık Keşif" Listesinin Neden Sevildiğini Anlamadığını İtiraf Etti

Dünyanın en popüler çevrimiçi müzik ve podcast platformu Spotify'ın en popüler özelliklerinden bir tanesi "Haftalık Keşif" listesi. Bir çalma listesi olarak karşımıza çıkan Haftalık Keşif, çoğu zaman ilgi alanınıza giren şarkılardan oluşuyor ve adından da anlaşılabileceği üzere her hafta yenileniyor. Spotify'ın Haftalık Keşif listesi, kullanıcıların yepyeni müzikler keşfetmelerini sağlayan önemli özelliklerden bir tanesi.

Android Telefonları Nintendo Switche Dönüştüren Uygulama Yayınlandı: Başlasın Telefondan Zelda: Breath of The Wild Keyfi...

Türkiye'de pek görmesek de dünyanın pek çok yerinde popüler oyun konsolları arasında yer alan Nintendo Switch'in oyunlarını Android telefonlarda oynamanızı sağlayan bir yazılım geliştirildi. "Yuzu" olarak isimlendirilen ve henüz erken aşamada olan bu yazılımı kullanarak, Android telefonunuzu adeta bir Nintendo Switch'e dönüştürebiliyorsunuz. Uygulama kararlı sürüm haline geldiğinde, mobil oyun tutkunları için yepyeni bir dönem başlamış olacak gibi görünüyor.

FIFA, Ofsayt Tartışmalarını Tarihe Gömecek Teknolojisinin Adını ve Nasıl Çalışacağını Açıkladı

Futbol, bugüne kadar ‘faul mü değil mi, gol mü değil mi veya ofsayt mı değil mi?’ gibi soruların neredeyse her maçta bir kez tartışıldığı bir spordu. Fakat teknolojinin yardımıyla pozisyon tekrarını anında gösterebilen VAR gibi sistemler hayata geçirildi ve futboldaki bu çatışma büyük oranda sona erdi. Yine de ofsayt tartışmaları sürmeye devam etti.