Windows 10 ve MacOS’ta Klasör Şifreleme Nasıl Yapılır?

Pek çok bilgisayarda yaygın olarak kullanılan Windows 10 işletim sistemini ya da Apple’ın Mac bilgisayarlarında kullanılan MacOS işletim sistemini kullanıyorsanız klasör şifreleme işlemi son derece kolay. Çünkü bu işletim sistemlerinde klasör şifreleme işlemi için üçüncü taraf yazılım kullanmanıza ya da karmaşık işlemler yapmanıza gerek yok. Uygulamanız gereken yalnızca birkaç basit adım var.

22.02.2022 00:15:19 tarihinde yayınlandı.

Pek çok bilgisayarda yaygın olarak kullanılan Windows 10 işletim sistemini ya da Apple’ın Mac bilgisayarlarında kullanılan MacOS işletim sistemini kullanıyorsanız klasör şifreleme işlemi son derece kolay. Çünkü bu işletim sistemlerinde klasör şifreleme işlemi için üçüncü taraf yazılım kullanmanıza ya da karmaşık işlemler yapmanıza gerek yok. Uygulamanız gereken yalnızca birkaç basit adım var.

Elbette, bu işletim sistemlerinde programsız klasör şifreleme işlemi üst düzey bir güvenlik sağlamıyor. Daha çok ortak kullanılan bilgisayarlarda, farklı bir kullanıcı tarafından giriş yapıldığından bu klasör ve dosyaların görülmemesini sağlıyor o kadar. Ancak yine de hiç yoktan iyidir diyelim ve Windows 10 ve MacOS’ta klasör şifreleme işlemi nasıl yapılır gelin adım adım anlatalım.

Windows 10’da klasör şifreleme işlemi için bu adımları uygulamanız yeterli. Bu işlem geniş çaplı bir koruma sunmuyor. Yalnızca ortak kullanılan bilgisayarlarda şifreli klasörün şifreleyen kullanıcı tarafından görülmesini sağlıyor. Örneğin; klasör kullanıcı1 tarafından şifrelendiyse kullanıcı2 oturum açtığı zaman bu klasör içeriğini anlaşılmaz yazılar şeklinde görüyor.

Bilmeniz gereken diğer önemli bir nokta ise bu işlemin tüm Windows versiyonlarında geçerli olmadığıdır. Windows 8 ve Windows 10 Home versiyonunda bu işlemi yapamazsınız, yalnızca Windows 10 versiyonunda geçerlidir. Neden olduğunu bilmiyoruz ama Microsoft, bu durumu Destek sayfasında kesin bir dille açıklamıştır.

Windows 10’da klasör şifreleme işlemi için herhangi bir sınır bulunmuyor. Dilerseniz bilgisayarınızda kayıtlı olan tüm klasörleri şifreleyebilirsiniz. Ancak bunun yerine bu tür önemli dosya ve klasörleri tek bir klasör altında toplayarak çok daha derli toplu bir kullanıcı deneyimi yaşayabilirsiniz.

MacOS'ta klasör şifreleme işlemi için bu adımları uygulamanız yeterli. İşlem sonrası şifrelemiş olduğunu klasör, yeni bir klasör olarak kaydedilecek. Dilerseniz şifrelememiş olduğunuz klasörü silebilirsiniz. Kendi belirlemiş olduğunuz şifre girilmeden bu klasör başka bir kullanıcı tarafından açılamayacaktır. 

MacOS işletim sisteminde genel bir klasör şifrelemek yerine içinde hassas bilgilerin olduğu bazı dosyaları tek tek şifrelemeniz de mümkün. Şifreleme işlemi sonrası şifreyi bilmeyen hiç kimse bu dosyaları açamayacağı için şifrenizi bir yere not almak isteyebilirsiniz. 

Hem Windows hem de MacOS işletim sisteminde kullanabileceğiniz Gilisoft File Lock Pro programı klasörlerinizi başarılı bir şekilde şifreleyerek istenmeyen misafirlerden gizliyor. File Shredder özelliği sayesinde ortak kullanılan bir bilgisayarda işiniz bittikten sonra sizden geriye kalan tüm izleri yok etmeniz mümkün. 


Kaynak webtekno.com

 

Gelecekte Savaş ve Barışlara, Yapay Zeka Karar Verebilir

Şirketler, yapay zekayı çeşitli süreçleri otomatize etmek için kullanırken, tüketiciler ise günlük rutinlerini kolaylaştırmak için kullanıyor; ancak hükümetler -özellikle de ordular- bu teknolojinin sunduğu hız ve etkiye büyük bir ilgi duyuyorlar. Halihazırda Çin gibi bazı devletler, kendi vatandaşlarını izlemek için yapay zekadan faydalanıyor. Ayrıca İngiltere Savunma Bakanlığı (MoD) tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, ulusal güvenlik ve savaşla ilgili kararlar almak için de yapay zekanın kullanılacağı belirtilmişti.

Avengers 1980li Yıllarda Çekilse Nasıl Görünürdü? Sorusunu Yapay Zekâ Yanıtladı: Ortaya Muazzam Sonuçlar Çıktı

Yapay zekâ, son zamanlarda ciddi anlamda gelişerek tüm dünyada oldukça popüler olmayı başardı. Verdiğimiz komutları görsellere dönüştürebilen DALL-E ve Midjourney gibi sistemler, herkesin ağzını açık bırakan sonuçlar ortaya çıkardı. 1900’lü yılların İstanbul’u, film ve dizi karakterlerinin çocuklukları gibi içeriklerimiz bunların en güzel örneklerinden. Şimdi ise sosyal medyada ‘digiguru’ kullanıcı adına sahip Adam Hall isimli bir kişi, yepyeni yapay zekâ projesiyle karşımıza çıktı.