Yapay Zeka ile Oluşturulan Görseller Hakkında ABDde Emsal Bir Karar Alındı

Midjourney ve DALL-E 2 gibi yapay zekâ destekli görsel oluşturma araçları, dijital sanat dünyasında da büyük bir tartışmaya yol açtı. Sanatçıların bir kısmı bu görsellerin özgün olmadığını ve sanatı mahvettiğini savunurken bir kısmı ise yapay zekâyı bir yararlı bir araç olarak gördüğünü dillendirdi.

25.02.2023 01:00:24 tarihinde yayınlandı.

Midjourney ve DALL-E 2 gibi yapay zekâ destekli görsel oluşturma araçları, dijital sanat dünyasında da büyük bir tartışmaya yol açtı. Sanatçıların bir kısmı bu görsellerin özgün olmadığını ve sanatı mahvettiğini savunurken bir kısmı ise yapay zekâyı bir yararlı bir araç olarak gördüğünü dillendirdi.

Bu araçlarla oluşturulan görseller için telif hakkına sahip olup olunamayacağı da ayrı bir tartışma konusuydu. Fakat bugün, büyük kalibre bir kurumdan çarpıcı bir karar çıktı. ABD Telif Hakkı Dairesi, Midjourney ile oluşturulan görsellerin telife tabi olmayacağına hükmetti.

Söz konusu hüküm, yakın zamanda Kristina Kashtanova’nın yayınladığı çizgi romanı Zarya of the Dawn için verildi. Kristina, çizgi romanda bulunan tüm görselleri Midjourney aracılığıyla oluşturmuştu. ABD Telif Hakkı Dairesi, Kristina’nın yazdığı metinlerin ve roman düzeninin telif hakkına tabi olduğunu bildirse de görseller için aynı şeyi söylemedi.

Kurum, görseller için “insan ürünü değil” ifadelerini kullandı. Çizgi romanın yazarı Kristina ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda yapay zekâ ile üretilen görsellerin de yaratıcılık içerdiğini ifade etti. Kristina’nın açıklamasındaki o kısım şu şekildeydi:

()

“Üretimsel Yapay Zeka modelinin çıktısının sanatçının yaratıcı girdisine bağlı olduğunu ve rastgele olmadığını anlamak son derece önemli.”

Peki siz bu konuda hangi tarafta yer alıyorsunuz?

İLGİLİ HABER Midjourney ve ChatGPTden Çok Daha Fazlası Var: Birbirinden Yaratıcı İşler Çıkarmanızı Sağlayacak 15 Yapay Zekâ Aracı


Kaynak webtekno.com

 

Samsung, Galaxy S23leri Kamera Sorunu Yüzünden Geri Toplamak Zorunda Kalabilir

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, geçtiğimiz günlerde haberlerimize dikkat çeken bir tartışma ile konuk olmuştu. Bir Reddit kullanıcısının iddiasına göre şirket, Space Zoom isimli özelliğini "yanlış" pazarlıyordu. Daha bu tartışmalar dinmeden, şimdi de Galaxy S23 ve Galaxy S23+ ile ilgili can sıkacak bir gelişme yaşandı. Çok sayıda kullanıcı, telefonların kamerasında sorun olduğunu bildirmeye başladı.

Metaverse İçin Hazırlanan Sanal Dünya Horizon Worldsde Cinsel Taciz Yaşandı: Soruşturma Başlatıldı

Meta'nın Metaverse için hazırladığı ve Meta'nın sahibi olduğu sanal gerçeklik (virtual reality-VR) şirketi Oculus'ın ürettiği Quest gözlükleriyle erişilebilen Horizon Worlds isimli sanal dünyada bir cinsel saldırı vakası yaşandı. Horizon Worlds'ün 2019 yılında başlatılan beta sürümünde bulunan ismi açıklanmayan bir kadın, 26 Kasım'da tacize uğradığını açıkladı.  

Bir Zam da Intelden Geliyor: Peki Bilgisayar Fiyatları Nasıl Etkilenecek?

Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi Intel ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Japonya merkezli haber ajansı Nikkei Asia'da yer alan bir habere göre Intel, önümüzdeki sonbahar itibarıyla ürün fiyatlarına zam yapacak. Önce sektör kaynaklarına dayandırılan sonra da Intel'in doğruladığı zam kararı, elektronik ürünlere ulaşmayı daha da zorlaştıracak gibi görünüyor. Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir haberimizde ise teknoloji devi Apple'ın da zam hazırlığında olduğundan bahsetmiştik.

Telegrama Sesli ya da Görüntülü Görüşme Yapmadan Önce İki Kez Düşünmenize Neden Olacak Bir Özellik Geliyor

Eylül ayının başında "8'inci yıla özel güncelleme" yayınlayan Telegram, bu güncellemeyle birlikte kullanıcılarının bin kişiye kadar izleyici ve sınırsız sayıdaki dinleyici ile canlı yapmasına olanak sağlamıştı. Bunun üzerine geçtiğimiz günlerde bir güncelleme daha yayınlayan platform, sohbet temaları adlı yeni özellikle birlikte yaptığı diğer yenilikleri de kullanıcılarının beğenilerine sundu.