Yapay Zeka Kullanılarak Kişiye Özel İlaç Üretildi

Yavaş yavaş hayatımızın her yerine entegre olan yapay zeka, çok yakında sağlığımız için de kritik önem arz edecek gibi görünüyor. Zira İsrail merkezli bir sağlık teknolojileri şirketi olan Genetika+ bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, yapay zeka ile kişiye özel ilaç geliştirmeye başladılar.

21.04.2023 01:15:10 tarihinde yayınlandı.

Yavaş yavaş hayatımızın her yerine entegre olan yapay zeka, çok yakında sağlığımız için de kritik önem arz edecek gibi görünüyor. Zira İsrail merkezli bir sağlık teknolojileri şirketi olan Genetika+ bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, yapay zeka ile kişiye özel ilaç geliştirmeye başladılar.

Bilim insanları, hastadan aldıkları kan ile beyin hücreleri üretmeye ve sonra da bunlar üzerinde çalışmaya başladılar. Yapılan araştırmalar kapsamında, antidepresan özellikli ilaçlara odaklanan uzmanlar, farklı farklı ilaçların beyin hücrelerine olan etkilerini denediler. Elde ettikleri tüm bulguları özel olarak eğitilmiş yapay zekaya işleyen bilim insanları, bu sayede doğru ilacı ve doğru dozajı ayarlamayı başardılar. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Talia Cohen Solal, "Her hasta için doğru ilacı tek seferde tasarlayabiliyoruz." ifadeleriyle yeni yöntemin ne kadar etkili olduğunu açıklamış oldu.

Avrupa Birliği Avrupa Araştırma Konseyi ile Avrupa Yenilik Konseyi tarafından fonlanan şirket, ilaç şirketleri ile de iş birliği yapıyor. Henüz geliştirme aşamasında olan teknoloji, yeterli başarıyı gösterebilirse önümüzdeki yıl itibarıyla piyasaya sürülecek. Pek çok uzman, böylesi bir teknolojinin ilaç sektörünün kurallarını sil baştan yazabileceğine inanıyor. Üstelik şimdilik sadece antidepresanlara odaklanan teknoloji, ilerleyen yıllarda herhangi bir hastalık için özelleştirilebilir.

İLGİLİ HABER KitKattan Yapay Zekâ Modelleriyle Dalga Geçen Reklam Kampanyası

Bu arada; yapay zeka odaklı ilaç üretimi yapan tek şirket Genetika+ değil. Dünyanın dört bir yanından, yapay zeka modelleri kullanılarak geliştirilen ilaçlarla ilgili çalışmalar sürüyor. Hatta akciğer hastalıklarında kullanılan ilaçlardan bir tanesi, bir süredir klinik test aşamasında. Uzmanlar, geleneksel yöntemler kullanılarak geliştirilen bir ilacın 4 yıl alırken, yapay zekanın bunu 18 ay gibi kısa bir sürede halledebileceğini söylüyorlar. Ayrıca ilaç üretiminde yapay zekanın tercih edilmesi, maliyetleri de ciddi oranda düşürüyor.


Kaynak webtekno.com

 

iPhone 14 Daha Tanıtılmadan Satışa Çıktı: Kara Kara Düşündüren Fiyatı Belli Oldu

Bu hafta çarşamba günü tanıtılacak olan yeni iPhone 14 serisi hakkında daha önce gelen bilgiler, önceki serilerden daha yüksek bir fiyatla piyasaya sürüleceğini gösteriyordu. Enflasyon ve artan maliyetlerden kaynaklandığı aktarılan bu fiyat artışının ne kadar olacağı (ya da olup olmayacağı) henüz kesin değilken, bugün şok edici bir bilgi geldi.

Bilgisayarın En Önemli Donanımlarından Biri Olan RAM’in Doğru Çalışıp Çalışmadığını Test Etmek İçin Deneyebileceğiniz Yöntemler

Bilgisayarlarımızdaki geçici depolama birimi olan RAM, sistemin doğru çalışması için gerekli en önemli donanımlardan bir tanesidir. Hızı ve gücü önemli tamam ama en önemlisi doğru çalışmasıdır. Bozuk RAM nedeniyle pek çok kullanıcının bilgisayarı sağlıklı bir şekilde çalışmaz. Ancak bu sorunun bozuk RAM kaynaklı olup olmadığından emin olmak için RAM test etme yöntemleri uygulanmalıdır.

Kabloları Çöpe Attıracak Havadan Şarj Teknolojisinde Yeni Rekor: Cihaz, 30 Metre Mesafeden Şarj Edildi!

Telefonumuzu bir platformun üzerine koyduğumuz kablosuz şarj teknolojisi, günümüzde yavaş yavaş yeni bir standart olmaya başladı. Öte yandan teknoloji dünyası, kablo ve bu stantları tamamen ortadan kaldıracak havadan şarj teknolojisini de geliştirmeye devam ediyor. Daha önce Xiaomi’nin de üzerinde çalıştığını duyurduğu bu teknoloji hakkında bugün büyük bir haber geldi.