Yapay Zekanın Şirketlerin Yüzde 90ında Etik Sorunlara Yol Açtığı Ortaya Çıktı

Fransa merkezli bir danışmanlık şirketi olan Capgemini, yapay zekanın sektörlere yansıması üzerine bir araştırma yaptı. Yapılan araştırma, yapay zeka destekli sistemler kullanmaya başlayan şirketlerin yüzde 90'ının, çeşitli etik sorunlarla karşılaştığını ortaya çıkardı. Bu yüksek oran, yapay zeka sistemleri üreten şirketleri derinden etkileyebilir.

21.02.2022 18:15:18 tarihinde yayınlandı.

Fransa merkezli bir danışmanlık şirketi olan Capgemini, yapay zekanın sektörlere yansıması üzerine bir araştırma yaptı. Yapılan araştırma, yapay zeka destekli sistemler kullanmaya başlayan şirketlerin yüzde 90'ının, çeşitli etik sorunlarla karşılaştığını ortaya çıkardı. Bu yüksek oran, yapay zeka sistemleri üreten şirketleri derinden etkileyebilir.

Capgemini, gerek tüketicilerin gerekse kuruluşların, yapay zekadan yeteri kadar memnun olmadığını ortaya koyuyor. Ancak müşteriler, özellikle de koronavirüs pandemisi nedeniyle temassız ve uzaktan sistemler arıyorlar. Mevcut koşullarda piyasaya sürülen yapay zeka sistemlerinin çok büyük bir bölümü ise ne yazık ki böyle bir desteğe sahip değil. Sektörler, önümüzdeki dönemlerde en çok uzaktan ve temassız sistemlere yönelmek durumunda kalacak gibi görünüyor.

Yapılan araştırmalara göre tüketicilerin yüzde 68 gibi bir çoğunluğu, yapay zeka sistemlerinin adil ve ön yargısız olmasını istiyor. Bu talebe kuruluşlar cephesinden baktığımızda ise sadece yüzde 53'ünün bu durumu önemsediği ortaya çıkıyor. Üstelik kuruluşların sadece yüzde 46 kadarına ait yapay zeka sistemlerinin etik araştırmaları, bağımsız şirketler tarafından denetleniyor.

Capgemini'nin araştırması, yapay zeka sistemlerinin aldığı kararların çoğunun, tüketicileri memnun etmediğini gösteriyor. Çünkü bugüne dek yapay zekaya karar aldıran şirketlerin yüzde 60'ı, alınan kararlar nedeniyle yasal inceleme süreçlerinden geçti. Bununla birlikte tüketicilerin yüzde 22'si, yapay zekanın aldığı kararlara tepki gösterdi.

Yapılan araştırmanın dikkate değer noktalarından bir tanesi de kuruluşların yapay zekayı nasıl anlattığıyla ilgili. Capgemini'ye göre 2019 yılında dünya genelinde yapay zeka destekli sistemlere sahip olan şirketlerin yüzde 73'ü, tüketicilere bilgi vermişlerdi. Şirketler bu bilgilendirme metninde yapay zekanın aldığı kararların şirketleri nasıl etkilediğini de açıklamışlardı. Bu oran, 2020 yılında yüzde 59'a geriledi.

Capgemini'ye göre kuruluşlar, etik açıdan sağlam bir yapay zeka sistemi oluşturabilmek için 7 unsur üzerinde durmak zorundalar. Bu unsurlar; yapay zekanın geliştirilme amacının açıkça belirtilip, bu yapay zekanın potansiyel olarak değerlendirilmesi, geliştirilen yapay zekanın toplum ve çevre yararına proaktif olarak dağıtılması, sistemin yaşam döngüsü boyunca çeşitlilik ve katılım ilkeleri açısından geliştirilmesi, şeffaflığın artırılması, insan gözetiminin sağlanması, sistemin teknolojik sağlamlığının oluşturulması ve insanların mahremiyetinin sağlanması olarak karşımıza çıkıyor. 


Kaynak webtekno.com

 

Twitter Rakibi Merkeziyetsiz Sosyal Medya Platformu Bluesky, Yayınlandı (Şimdilik İndirseniz de Kullanamazsınız)

Twitter kurucusu Jack Dorsey, bundan aylar önce Twitter'dan ayrılmış ve çalışmalarını bağımsız olarak sürdürmeye karar vermişti. Bu bağlamda; "Bluesky" isimli yeni bir platform üzerinde çalışmaya başlayan Dorsey, bugün Twitter rakibi platformunu iOS ekosistemi için resmen yayınladı. Böylelikle Bluesky ile ilgili biraz daha bilgi sahibi olma imkanı yakalamış olduk.

Biterse Gider Alırız: Çin, Ay’ın Yüzeyinin Altında Su Bulunduğunu Açıkladı

Uzay araştırmacılarının uzun yıllardır üzerine çalışmalar yaptığı dış gezegenler ve uydular, heyecan verici birçok keşfe kapı araladı. Şu ana kadar insanlığın birçok sorusuna yanıt bulunmuş olsa da cevabı bilinmeyen soruların sayısı da bir o kadar fazla. Bunlardan birisi de ‘evrende bizim gibi medeniyetlerin olup olmadığı.’ Şu ana kadar böyle bir medeniyete rastlamayan araştırmacılar, gözlerini en küçük hayat birimine olanak sağlayacak olan ‘su’ arayışına devam ediyor.

Twitter, Düzenleme Özelliğini Resmen Duyurdu! İşte Tweetleri Paylaştıktan Sonra Bile Düzenleyebileceğimiz Özellikten İlk Video

Geçtiğimiz günün en büyük gündem maddelerinden biri, Twitter'dan aldığı hisse ile bir anda şirketin en büyük pay sahibi yatırımcısına dönüşen Elon Musk olmuştu. Geçtiğimiz haftalardan itibaren bazı sinyaller veren ve en sonunda Twitter'ın hisselerinin %9,2'sini satın alan Musk, hemen ardından da söz hakkını kullanmaya başladı.