Yapay Zekâlar Biz Söylemememize Rağmen Kaç Yaşında Olduğumuzu Nasıl Şıp Diye Anlayabiliyor?

Günümüzde kullandığımız pek çok platform ve online hizmete üye olmak için en az 13 yaşında olmak gerekiyor. Fakat 13 yaşından büyük olmak demek, sizin bir yetişkin olduğunuz anlamına gelmez. Bu nedenle 18 yaşından büyükler ve küçükler farklı akışlar görürler ve farklı hizmetler alırlar.

1.09.2023 00:30:13 tarihinde yayınlandı.

Günümüzde kullandığımız pek çok platform ve online hizmete üye olmak için en az 13 yaşında olmak gerekiyor. Fakat 13 yaşından büyük olmak demek, sizin bir yetişkin olduğunuz anlamına gelmez. Bu nedenle 18 yaşından büyükler ve küçükler farklı akışlar görürler ve farklı hizmetler alırlar.

Ne var canım ben de yaşımı 25 yazdım oraya derseniz, yemezler. Çünkü Meta gibi pek çok büyük teknoloji şirketi, çocukların bu dünyada zarar görmesini istemez ve ek önlemler alırlar. Geliştirilen yapay zekâ sistemi, kullanıcının yaşını nokta atışı şekilde biliyor. İyi ama bunu nasıl yapıyor derseniz gelin şu işe yakından bakalım.

Herhangi bir sosyal medya platformunu ya da online hizmeti kullanırken mutlaka yaşımızı göstermesi için doğum tarihimizi girmemiz gerekiyor. Fakat girdiğimiz tarih tamamen bize ait bir beyan, yani kafamıza göre istediğimizi yazabiliriz. Yaş doğrulama için akla ilk gelen kimlik kontrolü olsa da emin olun global çapta kimlik sahibi olmayan insan sayısı bir hayli yüksek.

Kimlik doğrulama gibi basit bir yöntem her zaman mümkün olmadığı için de Meta gibi büyük teknoloji şirketleri bu konuda bir yapay zekâ sistemi kullanıyorlar. Kullanılan yapay zekâ sistemi kullanıcının yaşından şüphe edilen durumlarda özel yöntemler kullanarak beyan edilen yaş ile gerçek yaş arasında bir karşılaştırma yapıyor.

Kullanıcının platforma yüklemiş olduğu fotoğraflar ve videolar her zaman yapay zekâ sisteminin karşılaştırma yapması için yeterli olmuyor. Bu durumda kullanıcıdan bir video selfie çekmesi isteniyor. İşlem sonrası hemen silinen bu kısa videoda kullanıcı sağa, sola, yukarı, aşağı bakarak yüzünü tamamen göstermiş oluyor.

Video selfie sonrası yapay zekâ başlıyor çalışmaya. Yüz hatlarını inceleyerek kişinin yaşını ortaya çıkarıyor. Daha sonra kullanıcının profilinde beyan ettiği yaşla karşılaştırıyor ve arada uyum görüyorsa yaşı onaylıyor. Ben zaten yaşlı görünüyorum derseniz durun, yapay zekâ görüntüden fazlasına odaklanıyor.

Meta yapay zekâsı üzerinden örneğimizi sürdürelim. Diyelim 19 yaşında olduğunuzu beyan ederek bir Instagram hesabı açtınız. Instagram’da karşınıza çıkan akış, 19 yaşındaki kullanıcılarla benzer bir akıştır. Fakat siz aslında 15 yaşındaysanız görünen akıştan memnun olmayacak ve beklendiği gibi etkileşim vermeyeceksiniz.

İşte yine bu noktada yine devreye yapay zekâ giriyor. Bugüne kadar 19 yaşındaki kullanıcıların nasıl etkileşim verdiğini yorumlayan yapay zekâ bir bakıyor ki siz buna uygun davranmıyorsunuz, 15 yaşındakilere uygun davranıyorsunuz; hemen şüpheleniyor ve video selfie ve benzeri yöntemlerle yaşınızı kanıtlamanızı istiyor.


Kaynak webtekno.com

 

Oyun Dünyasına Hızlı Bir Giriş Yapan V Rising’in Sistem Gereksinimleri Nedir?

Bir zamanın popüler oyunu Battlerite’ın yapımcısı Stunlock Studios’un elinden çıkan V Rising, eski oyununa kıyasla oldukça farklı bir rotaya girmiş olsa da bu yolda başarılı oldukları apaçık ortada. Çıkış yaptığı zamandan kalma muazzam popülerliğine sahip olmasa da hala oldukça büyük bir kitleye sahip olan V Rising, sahip olduğu bu kitleyi koruyacakmış gibi görünüyor.

macOSa Yeni WhatsApp Uygulaması Geliyor: İlk Ekran Görüntüsü Paylaşıldı!

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, Windows ekosistemini uzunca bir süredir destekliyor. Dileyen kullanıcılar, Microsoft Store üzerinden WhatsApp'ın yerel masaüstü sürümünü indirip, anlık mesajlaşma uygulamasını bilgisayarlarına da taşıyabiliyorlar. Şimdiyse bu konuyla ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. WhatsApp'ın macOS ekosistemi için yeni bir masaüstü sürüm üzerinde çalıştığı açığa çıktı.

Nihayetinde Aya Yeniden Ayak Basacağımız Artemis 1 Görevinin Başlangıç Tarihi Açıklandı

İnsanlık, 1969 yılında ilk, 1972 yılında da son kez Ay’a ayak bastıktan on yıllar sonra doğal uydumuza yeniden dönüş için hazırlıklarını sürdürüyor. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, bu kapsamda hazırlamakta olduğu Artemis görev programının ilkine imza atmaya çok yaklaştı. En sonunda astronotları Ay’a ulaştırmayı planlayan görevlerin ilki, önümüzdeki pazartesi günü başlıyor.