Yapay Zekânın Babasından Derdi Olmayan İnsanı Bile Dert Sahibi Yapacak Açıklamalar

Yazdığınız, söylediğiniz, talep ettiğiniz şeye göre size çıktılar veren üretken yapay zekâlar bir anda hayatımıza girdi. Bir anda gördüğümüz şey karşısında büyülendik ve ona çabucak alıştık. Artık Webtekno’da bile bazı içeriklerin görsellerini tamamen yapay zekâ ile üretiyor, bunu söyleme gereği bile duymuyoruz. 

16.08.2023 09:15:08 tarihinde yayınlandı.

Yazdığınız, söylediğiniz, talep ettiğiniz şeye göre size çıktılar veren üretken yapay zekâlar bir anda hayatımıza girdi. Bir anda gördüğümüz şey karşısında büyülendik ve ona çabucak alıştık. Artık Webtekno’da bile bazı içeriklerin görsellerini tamamen yapay zekâ ile üretiyor, bunu söyleme gereği bile duymuyoruz. 

İşte asıl tehlike de burada başlıyor. ChatGPT, Midjourney gibi araçlar kötü amaçlarla kullanılmamaları için sınırlandırılsa da aynı teknolojik patikaları takip edip tam olarak kötü amaçlarla geliştirilen yapay zekâlar da var. Şöyle düşünün: Daha 2 yıl önce insanların fotoğraflarını çıplak hale getiren mobil uygulamalar gündemdeydi, şimdi kötü niyetli birine çıplak görmek istediği kişinin vesikalık fotoğrafı bile yetiyor. Tabii bu işin sosyal sorunlar boyutu. Bir de söz konusu silahlar ve savaşlardaki kötü niyet olunca sular epey bulanıyor.

Bu ihtimaller karşısında hep yüreğimize su serptik ve “Daha çooook var!” dedik. Ancak görüyoruz ki bugüne kadar ürettiklerimizi kullanarak kendi kendisine öğrenen bir yazılım, şimdilik çok da insansı olmayan yanıtlarıyla hepimizi şaşkına çevirebiliyor. Bunu yapabiliyorsa etik değerlere sahip olmayan bir robotun öldürme komutunu yerine getirmeyeceğini kim garanti edebilir?

Yoshua Bengio’yu ilk kez görmüş olabilirsiniz. Ancak günümüzde “üretken yapay zeka” dediğimiz, bugüne kadar üretilmiş metinleri, görselleri tarayıp öğürenebilen ve size özgün yanıtlar vermeye çalışan sistemlerin babası. 90’lı ve 2000’li yılların başında Bengio’nun yaptığı çalışmalar, ChatGPT ve Midjourney gibi araçların temelini oluşturuyor.

Elbette Bengio kadar etkili ve başarılı onlarca bilim insanı ve mühendis var, ancak kendisinin görüşleri, aynı zamanda yapay zekânın geleceğine de ışık tutuyor. 

Kişisel web sitesinde yayınladığı blog yazısında yapay zekânın gelişimiyle yaşanacak potansiyel sorunlara değinen Bengio; bir noktada konuyu güvenliğe getiriyor:


Kaynak webtekno.com

 

Yıl Olmuş 2022, Samsung Galaxy S8 Plus Bugün Alınır mı?

Onlarca farklı teknoloji firması her yıl yeni akıllı telefon modelleri tanıtıyor. Hakkını verelim, yeni modeller her zaman çağın en güncel özelliklerini sunmayı hedefleyen başarılı ürünler oluyorlar. Ancak kullanılan sistem geliştikçe fiyatlar da artıyor. Her yıl yeni bir model çıkmasının en büyük avantajı ise Samsung S8 Plus gibi döneminin amiral gemisi akıllı telefonlarının ucuzluyor olması.

Bir Nesli Atari Salonlarına Bağımlı Hale Getiren Gelmiş Geçmiş En İyi 8 Arcade Oyunu

Günümüzde binlerce liraya toplanmış sistemlerde, sunduğu grafikler ve hikayelerle adeta gerçekmiş gibi hissettiren dev bütçeli video oyunları görüyoruz. Ancak tüm bu modern video oyunlarının çıkış noktası, içerinin tıklım tıklım dolu olduğu, loş ışıklı atari salonlarıydı. Öyle ki bu salonlar, bir nesle oyun kültürünü aşıladı. Günümüzdeyse arcade'in yerini bilgisayarlar ve konsollar almış durumda.

Metaverse Karşıtı NFT Satış Platformu Outerverse, Kullanıcıları Sokağa Çıkmaya Teşvik Edecek

Dış mekân ve sağlıklı yaşam odaklı medya markalarının Boulder merkezli ana şirketi Outside Interactive platformu, Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada bir NFT satış sitesi, dış mekan odaklı içerik için bir yayın platformu ve insanları dışarıda zaman geçirmeye teşvik eden bir sadakat programı başlattığını duyurdu. Şirket, bunların tamamını ‘Outerverse’ olarak adlandırdı, kaptınız mı kelime şakasını?

Tarihte İlk Kez, Bir Gök Taşı Bombalandı: Peki Şimdi Ne Olacak?

Gece saatlerinde gezegenimizle ilgili oldukça önemli bir gelişme yaşandı. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), gezegenimizi olası bir gök taşı tehdidinden korumak için hayata geçirdiği DART isimli projenin ilk adımını resmen gerçekleştirdi. Dimorphos isimli gök taşını hedef alan kurum, uzaya gönderdiği özel bir araçla bu gök taşına başarılı bir şekilde çarptı.