Yapay Zekânın Çevreye Verdiği Zarar Göz Ardı Ediliyor: Giderek Daha Fazla Enerji Tüketiyor!

Yapay zekânın gücü ve potansiyeli sık sık tartışmalara konu oluyor. Birçok kesim için heyecan yaratan yapay zekâ tabanlı ChatGPT, geri kalan bir kısım için ise felaketin habercisi olarak adlandırılıyor. Bu konuyla ilgili son zamanların en çok konuşulan olayı ise tabii ki senaristlerin yapay zekâ nedeniyle aldıkları grev kararı. 

7.08.2023 17:30:11 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekânın gücü ve potansiyeli sık sık tartışmalara konu oluyor. Birçok kesim için heyecan yaratan yapay zekâ tabanlı ChatGPT, geri kalan bir kısım için ise felaketin habercisi olarak adlandırılıyor. Bu konuyla ilgili son zamanların en çok konuşulan olayı ise tabii ki senaristlerin yapay zekâ nedeniyle aldıkları grev kararı. 

Başlarda herkesi heyecanlandıran ChatGPT geliştirmesi, kısa süre içerisinde farklı rakipler de elde etti. Birçok teknoloji şirketi yavaş yavaş kendi botlarını oluşturmaya başladı. Ancak bu noktada teknolojinin heyecanına kapılanlar, yapay zekânın çevreye verdiği zararı es geçti.

Kripto para madenciliği gibi, yapay zekâ da verileri işlemek için yüksek güçlü grafik işlem birimlerine ihtiyaç duyuyor. Analistler yapay zekânın karbon ayak izinin, şu anda en çok sera gazı üreten Bitcoin madenciliğinden kötü olmasa da gelecekte en az onun kadar kötü olabileceğini tahmin ediyor. 

Özellikle bu yaz aylarında yakından deneyimlediğimiz ve Türkiye de dahil birçok ülkede ölümlere neden olan yüksek hava sıcaklığı, aslında ne kadar kırılgan bir gezegene sahip olduğumuzun en büyük kanıtlarından biri.

Ve şu anda dünyanın en son ihtiyaç duyduğu şey; daha fazla sera gazı. 

İLGİLİ HABER Son 4 Günde 3. Sıcaklık Rekoru Kırıldı: Tüm Türkiye, "Adana" Olacak!

Şu anki verilerle Bitcoin madenciliği, küresel CO2 emisyonlarının yaklaşık olarak %2’sinden sorumlu. Bir danışmanlık firması olan Gartner, yapay zekâ geliştirmelerinin bu hızla ilerlemesi durumunda 2030 yılına kadar endüstrinin küresel elektriğin %3,5’ini tüketeceğini öngörüyor. 

Örneğin Open.AI, chatbot hizmetini dünya çapında 100 milyondan fazla kullanıcıya ulaştırmak için yalnızca bilgi işlem maliyetlerine günde tahmini 700.000 dolar harcıyor. Öte yandan birçok şirket ChatGPT kullanımını yasakladı ancak bunun yerine kendi botlarını geliştirmeye başladı. 

Araştırmacılar ChatGPT'nin öncülü olan GPT-3'ün 500 milyardan fazla kelimeden oluşan bir veri tabanı üzerinde eğitilmesinin 1.287 megawatt saat elektrik ve 10.000 bilgisayar çipi gerektireceğini tahmin ediyor. Bu miktar, ABD’de bir yılda yaklaşık 121 eve sağlanacak güç ile eşdeğer. 

Temmuz ayında yayınlanan GPT-4, GPT-3'ten 570 kat daha fazla parametre üzerine eğitildi, bu da öncekilerden daha fazla enerji kullanabileceğini gösteriyor.


Kaynak webtekno.com

 

Ubisoft, Kendi NFT Platformunu Açıkladı: NFT Koleksiyonu Gelecek İlk Oyun da Belli Oldu

Video oyun sektörünün köklü isimlerinden Ubisoft, kasım ayının başında yaptığı açıklamalarda Blockchain teknolojisine ilgi duyduklarını ve kendi özel NFT'lerini piyasaya sürebileceklerine dair açıklamalarda bulunmuştu. Şirket, o açıklamalarında pek çok şirketle kol kola olduklarından ve bu devasa ekosisteme nasıl katkı sağlayabileceklerini teknik anlamda öğrenmeye çalıştığından bahsetmişti. Şimdiyse konuyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

e-Devletten Yeni Hizmet: Soyağacı Oluşturulabiliyor

İçişleri Bakanlığı, bundan birkaç yıl önce e-Devlet üzerinden soyağacı sorgulama özelliğini kullanıma sunmuştu. Bu özellik, vatandaşların köklerinin nerelerden geldiğini anlamalarını sağlıyordu. Şimdi, bu hizmet için yeni bir özellik tasarlandı. Vatandaşlar, bu özellik sayesinde soyağaçlarını şema olarak çıktı alabilecekler.

Bilim İnsanları Endişeli: Hızla Artan Uzay Çöpü, Olası Diğer Medeniyetleri Bulmamızı Engelleyebilir

Uzay araştırmaları hızla devam etse de bu çalışmaların beraberinde getirdiği büyük bir problem de var: Uzay enkazları. Artık yararlı bir işleve hizmet etmeyen ve yörüngemizde bulunan nesnelere bu ismi veriyoruz. Birçok konuda büyük tehlike oluşturan bu nesnelerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Öyle ki veriler, 1 cm’den büyük nesnelerin sayısının 670 bin civarı olduğunu ortaya koyuyor.

Binance, Visa ve Mastercarda Rakip Olacak Kripto Parayla Ödeme Sistemi Bifinityyi Duyurdu

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, bugün yeni bir şirket kurduğunu açıkladı. "Bifinity" olarak isimlendirilen bu şirket, yeni nesil bir ödeme teknolojisi sunuyor. Bireysel tüketiciler, kripto tüccarları ve işletmeler, Bifinity aracılığıyla resmi itibari paralardan kripto paralara kolaylıkla ödeme yapabilecekler. Bifinity aslında Mastercard ve Visa gibi ödeme sağlayıcılara yeni bir rakip olacak.