Yapay Zekâya Karşı Çıkarılacak Yeni AB Yasasına Dair İlk Bilgiler Geldi

Avrupa Birliği Parlamentosu’nda görev yapan hukukçular, üretken yapay zekâ yazılımlarının önü alınamayan gelişmeleri sonrasında düğmeye bastı. Tarihte ilk kez bir yapay zekâ yazılımını yasaklayan İtalya’nın da dahil olduğu AB’nin endişeleri, öyle “kâr odaklı özel şirketlerin birbirlerinin önüne geçme sebebiyle yaptığı çağrılar” gibi yüzeysel değil. 

22.04.2023 20:45:10 tarihinde yayınlandı.

Avrupa Birliği Parlamentosu’nda görev yapan hukukçular, üretken yapay zekâ yazılımlarının önü alınamayan gelişmeleri sonrasında düğmeye bastı. Tarihte ilk kez bir yapay zekâ yazılımını yasaklayan İtalya’nın da dahil olduğu AB’nin endişeleri, öyle “kâr odaklı özel şirketlerin birbirlerinin önüne geçme sebebiyle yaptığı çağrılar” gibi yüzeysel değil. 

Mayıs ayı içerisinde AB Parlamentosu’nda oylanması beklenen yasa tasarısı hakkında TechCrunch’a açıklamalarda bulunan AB Yapay Zekâ Yasası Eş Raportörü Dragos Tudarache müzakerelerin son aşamasında olduklarını kaydetti. 

Facebook @DragosTudarache .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Bu üç katmanlı yapı, şu anda AB Parlamentosu’ndaki milletvekillerinin ele aldığı ana başlıklardan ibaret. Daha anlaşılır açıklamak gerekirse AB yetkilileri, teknoloji devlerinin rekabetçi yaklaşıma sahip çağrı ile “ChatGPT geliştirmeleri durdurulsun” çağrısına uymadıkları, bunun yerine gelişmeleri daha çok insan kontrolü altına almak istedikleri söylenebilir. 

Dragos Tudarache’ın açıklamalarına göre bu yasa uyarınca şirketler, geliştirdikleri üretken yapay zekâları hangi model ve verilerle eğittiklerini kamuoyuna açık şekilde göstermek zorundalar. Modelin nasıl eğitildiğine dair şirketlerin yükleneceği hukuki sorumluluk; bu yapay zekâların çıktılarını da doğal olarak kontrol altına almayı sağlayacak. Ayrıca şirketlerin nasıl yönetildikleri, yapay zekâların nasıl test edildikleri de aynı şekilde şeffaflık ilkesine dayanarak açıklanacak gibi görünüyor.

Ancak bu şeffaflık ilkesi, üretken yapay zekâ geliştiren şirketlerin rekabetteki gücünü zayıflatıyor. Rakiplerinin ürün hakkındaki önemli aşamalara dair bilgiye sahip olmamasını isteyen şirketler, bu sayede Google gibi devlerin önüne geçerek ChatGPT gibi başarılı ürünler ortaya koyabilmişlerdi. 

 


Kaynak webtekno.com

 

Samsung, Kendi İşlemcisini Üretecek Haberlerini Yalanladı

Geçtiğimiz gün sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un geleceğe yönelik planlarından bahsetmiştik. Güney Koreli haber kaynaklarının iddiasına göre Samsung, Arm tabanlı işlemcilerden vazgeçmiş, çekirdekleri de kendine ait olan işlemciler üretecekti. Şirket bu sayede, telefonlarıyla tam bir uyum içerisinde çalışacak üst düzey verim ve performans sunan işlemciler üretip, iPhone'ları köşeye sıkıştırabilecekti.

NASA, Netflix Benzeri Yayın Platformunu Duyurdu: Hem Ücretsiz Hem Reklamsız

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), tüm uzay tutkunlarını mest edecek bir çalışmaya imza attı. Kurum tarafından yapılan resmi açıklamada, "NASA+" olarak isimlendirilen yeni bir akış platformu oluşturulduğu belirtildi. Bu platform, NASA'nın eski ve yeni olmak üzere tüm çalışmalarını yayınlayacağı bir mecra olacak. Ayrıca, NASA'nın orijinal internet sitesi de daha iyi bir deneyim sunacak şekilde güncelleniyor.

Sherlock Holmes Taktiği Kullanmışlar: Bilim İnsanları Samanyolu Galaksisinin Dışında Yeni Bir Kara Delik Keşfetti

Evrenin derinlikleri insanlık için gizem dolu bir yer olmayı sürdürüyor. Keşfedilen yıldızlar, galaksiler, gezegenler ve daha nicesi belki de keşfedilmeyi bekleyenlerin çok azını kapsıyordur. Bu gizemin tamamiyle gün yüzüne çıkarılması çok zor fakat aynı heyecanla çeşitli keşifler yapılıyor. Geçtiğimiz aylarda Samanyolu galaksisinde Dünya’dan 80 bin ışık yılı uzaklıkta 100’den fazla kara delik keşfedilmiş ve bu kara deliklerin içinde yaşadıkları yıldız kümelerini bir milyar yıl içinde zaptedecekleri belirtilmişti.