Yapılan Bir Çalışmanın Tüm Ezberleri Bozduğu Soru: Dünya’ya En Yakın Gezegen Hangisidir?

Her geçen yıl teknolojinin biraz daha gelişmesiyle birlikte, uzaya dair yeni ve ilginç bilgiler öğreniyoruz. Özellikle son yıllarda NASA ve Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX’in işbirliği ile yapılan çalışmalar, evrenimize dair birçok gizemin ortaya çıkmasını sağlıyor. Tüm bu çalışmalar devam ederken, 2019 yılında üç bilim insanı tarafından yayımlanan bir araştırma ise bilim dünyasında yeni bir pencereyi araladı. 

28.11.2022 03:30:12 tarihinde yayınlandı.

Her geçen yıl teknolojinin biraz daha gelişmesiyle birlikte, uzaya dair yeni ve ilginç bilgiler öğreniyoruz. Özellikle son yıllarda NASA ve Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX’in işbirliği ile yapılan çalışmalar, evrenimize dair birçok gizemin ortaya çıkmasını sağlıyor. Tüm bu çalışmalar devam ederken, 2019 yılında üç bilim insanı tarafından yayımlanan bir araştırma ise bilim dünyasında yeni bir pencereyi araladı. 

Tom Stockman, Gabriel Monroe ve Samuel Cordner adlı üç bilim insanının geliştirdiği bir simülasyon, o güne kadar bilinenin aksine Dünya’ya en yakın gezegenin Merkür olduğunu ortaya koydu. NASA tarafından yapılan hesaplamalar ise resmi sitesinde de yer aldığı üzere, en yakın gezegenin Venüs olduğunu gösteriyor. Gelin tüm bu bilgiler ışığında 'Dünya’ya en yakın gezegen hangisidir?' sorusuna birlikte cevap arayalım.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) resmi web sitesinde yer alan bilgiye göre, Dünya’ya en yakın gezegen Venüs olarak gösteriliyor. Fakat, 2019 yılında üç bilim insanı tarafından yayınlanan yeni bir araştırmada, Dünya’ya en uzun süre en yakın konumda kalan gezegenin Merkür olduğu açıklandı. 

Bu üç bilim insanı tarafından, Dünya’ya en yakın gezegeni daha net belirleyebilmek adına Python kullanılarak 10.000 yıllık bir süreci baz alarak mesafeler üzerine tahminler yapan bir simülasyon geliştirildi. Daha sonra bu simülasyon sonuçları, PCM (iki nesnenin yörüngelerini dairesel, eş merkezli ve eş düzemli olarak ele alma) ve geleneksel hesaplama yöntemleri sonuçları ile karşılaştırıldı. Simülasyon sonuçları, geleneksel hesaplama yöntemleri ile %300'e yakın farklılık gösterirken, PCM sonuçları ile %1'den daha az bir sapma olduğunu ortaya koydu. Sonuç olarak, simülasyon gezegenlerin yörüngelerine göre konumlanmalarından dolayı, Merkür’ün Dünya’ya Venüs’ten daha yakın olduğunu ortaya koydu.

Güneş sisteminini detaylı olarak incelerseniz, hem Venüs’ün hem de Mars’ın Dünya’ya en yakın mesafelere sahip gezegenler gibi göründüğünü görebilirsiniz. Yani, Dünya-Mars ve Dünya-Venüs arasındaki ortalama mesafeyi hesaplayarak ve ardından gezegenlere ait yarıçapları birbirinden çıkartarak, Dünya’ya en yakın gezegenin Venüs olduğunu bulabilirsiniz.

Bu formül temel olarak yanlış olmasa da, yalnızca iki gezegen arasındaki mümkün olan en kısa mesafeyi ölçer. Kısaca, gezegenlerin yörüngeleri boyunca Dünya’ya ne kadar yaklaşacağını ortaya koyar, fakat bu gezegenler yörüngeleri dışında geçirdikleri zaman içerisinde Dünya’dan çok daha uzak bir konumda olabilirler. Bu nedenle, Dünya’ya en yakın gezegeni bulmak için, gezegenlerin yörüngeleri boyunca ortalama mesafelerini dikkate almak gerekiyor.

Bu sorunun net bir cevabına ulaşmak için ortalama olarak Dünya’ya en yakın gezegenin hangisi olduğuna bakmamız gerekiyor. Bunu hesapladığımızda da Merkür’ün aslında Dünya’ya en yakın mesafede en çok zaman geçiren gezegen olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi ise güneş sistemimizde yer alan tüm gezegenler arasında Merkür'ün en küçük yörüngeye sahip olmasıddır. Yani, Merkür Dünya'ya hiçbir zaman Mars veya Venüs kadar yaklaşmıyor olsa da, asla bu gezenler kadar uzaklaşmıyor.

Ayrıca, Merkür'ün sahip olduğu bu küçük yörünge, güneş sisteminde yer alan tüm gezegenlere en yakın gezegen olmasını da sağlar. Merkür'ün Dünya'ya olan uzaklağını hesaplarken kullanılan yöntem burada da geçerlidir. Merkür, güneş sisteminde yer alan bu gezegenlere hiçbir zaman çok fazla yakın olmasa da, çok uzak da değidir.

Yukarıdaki verileri NASA'nın yaptığı çalışmalara göre derledik. Gezegenler arasındaki mesafeler, her gezegenin Güneş etrafındaki yörüngesinde nerede bağlı olduğu için sürekli olarak değişmektedir. Bazen bu mesafeler yakın olurken bazen de oldukça uzak olacaktır. Bunun nedeni gezegenlerin eliptik yörüngelere sahip olmalarından kaynaklanır. Örnek vermek gerekise Merkür gezegeni ile Dünya arasında mesafe en yakın noktada 82.5 milyon km’den en uzak nokta olan 216.3 km’ye kadar değişkenlik gösterebilir.


Kaynak webtekno.com

 

Bitcoin Rekor Kırdı: Şimdiye Kadarki En Yüksek Piyasa Değerini Gördü (Ethereum da Rekor Tazeledi)

Son haftalarda yatırımcılarının yüzünü güldüren kripto para piyasası, piyasadaki birçok birimden yeni tüm zamanların en yüksek seviyesi rekoru duymamızı sağladı. Bu birimlerden birisiyse kripto paraların babası Bitcoin’di. Bitcoin, en son 20 Ekim günü 67 bin doları görerek yeni bir rekora imza atmıştı. Bu rekordan sonraysa biraz gerileme yaşamıştı.

Bilgisayar Hızlandırma İçin Kullanabileceğiniz 8 Program

Bilgisayarınız ilk günlerdeki gibi değil mi? İlk zamanlar saniyeler içinde açılan programlar artık çay alıp gelme süresinde mi açılıyor? Bu son derece normal çünkü zamanla her şey eskiyecek ve yavaşlayacaktır. Bilgisayar hızlandırma için size yardımcı olacak bazı programlar var.

Google, Arama Deneyimini Baştan Aşağı Değiştirebilecek MUM Modelini Tanıttı

Google, bugün gerçekleştirdiği Google I/O etkinliğinde yapay zekâ konusunda LaMDA’yla bizleri zaten muhteşem bir şekilde etkilemişken aynı etkinlikte arama motorunu ilgilendiren yeni bir yapay zekâ teknolojisini tanıttı. MUM (Multitask Unified Model) isimli bu model, şirketin açıklamasına göre şirketin şu anda kullandığı doğal dil modeli BERT’den 1000 kat daha güçlü.