Yazdığınız Her Şeyi Şahane Görsellere Dönüştüren Yapay Zekâlara Dava Açıldı: Gerçek Sanatçılar Tazminat İstiyor

Hayatımıza her geçen gün biraz daha entegre olan yapay zeka, son dönemlerde sanatla da anılıyor. Evet; Stability AI ve Midjourney gibi girmiş olduğunuz metinleri, bir sanatçının elinden çıkmışçasına muhteşem görsellerle karşımıza çıkaran yapay zeka araçlarından bahsediyoruz. Üstelik bu yapay zekaların ürettiği eserler, DeviantArt gibi platformlar aracılığıyla milyonlara ulaştırılıyor.

17.01.2023 00:00:34 tarihinde yayınlandı.

Hayatımıza her geçen gün biraz daha entegre olan yapay zeka, son dönemlerde sanatla da anılıyor. Evet; Stability AI ve Midjourney gibi girmiş olduğunuz metinleri, bir sanatçının elinden çıkmışçasına muhteşem görsellerle karşımıza çıkaran yapay zeka araçlarından bahsediyoruz. Üstelik bu yapay zekaların ürettiği eserler, DeviantArt gibi platformlar aracılığıyla milyonlara ulaştırılıyor.

Yapay zekanın bu marifetleri, bu işle hayatını kazanan sanatçıları pek de memnun etmemiş durumda. Zira ABD'nin Kaliforniya eyaletinde açılan yeni bir davada sanatçılar, yapay zeka nedeniyle para kazanamaz hale geldiklerini öne sürüyor. Davacı tarafta olan üç sanatçı Sarah Andersen, Kelly McKernan ve Karla Ortiz, Stability AI, Midjourney ve bu yapay zekalar tarafından üretilen içeriklerin sergilendiği DevianArt'tan tazminat istiyor.

İLGİLİ HABER Yapay Zeka Karşıtı ‘Eylemler’ Başladı: Tepkiler Sokaklarda Pankartlarla Değil, Sosyal Medyada Bu Paylaşımlarla Yapılıyor!

Davacılar, yapay zekalar ile oluşturulan görsellerin sergilendiği/pazarlandığı platformların başta DMCA olmak üzere telif hakkı ve rekabete aykırı hareket ettiklerini savunuyorlar. Avukat Matthew Butterick'e göre söz konusu yapay zekalar; ressamların, yazarların, geliştiricilerin ve diğer tüm içerik üreticilerin eserlerini kullanarak eğitiliyorlar ve bu noktada hiçbir kısıtlama yapılmıyor. Yani yapay zeka, özgün bir görsel ortaya çıkarıyor olsa da o görselleri çıkarmak için hiçbir ücret ödemeden gerçek sanatçıların eserlerini referans alıyor...

Makina öğrenimi, yapay zeka dünyasının en popüler tekniklerinden bir tanesi. Bir yapay zeka algoritması, yüz binlerce ve belki milyonlarca referans içeriği analiz ediyor. Bu analizler sonucunda da nesnelerin, manzaraların, insanların ve metne dönüştürebileceğiniz hemen her şeyin nasıl görünebileceğini 'hayal' ediyor. Yani yapay zekaya "Kırmızı kedi" yazdığınızda aslında yapay zeka, daha önce kendisine sunulmuş kedi görselleri ve kırmızı renkli görüntüleri referans alarak ortaya bir görsel çıkarıyor.

Peki sanatçılar tam olarak ne için tazminat istiyor? Eğer bir yapay zekayı sadece bendeniz Eray Kalelioğlu tarafından yazılmış makalelerle eğitirsenizi, yapay zeka bir süre sonra Eray Kalelioğlu'nun elinden çıkmış gibi görünen makaleler yazmaya başlayacaktır. Dolayısı ile makale, yapay zeka ile üretilmiş olsa da arka planda Eray Kalelioğlu'nu referans almış oluyor. Peki burada bir tazminat gerekliliği söz konusu mu? Bir telif hakkından söz edebilir miyiz? Teknolojinin bu aşaması kısmen yeni ve somut yasal düzenlemelere aç olduğundan yorumunu hukukçulara bırakıyoruz.

İLGİLİ HABER Her Yerde Viral Olan Bu Profil Fotoğrafları Nasıl Yapılıyor? Adım Adım Anlattık...

İLGİLİ HABER İnterneti Ele Geçiren Bu Avatarlardan Yapabileceğiniz, Lensa Benzeri Uygulama Önerileri

İLGİLİ HABER Bunları Bir İnsan Yapmadı: En Absürt Fikirleri Bile Bir Çırpıda Sanat Eserine Dönüştüren Yapay Zekanın Ürettiği 15 Görüntü


Kaynak webtekno.com

 

TikTok İçeriklerine Yaş Sınırı Geliyor: Peki Neden?

Tartışmalı sosyal medya platformu TikTok, geçtiğimiz Şubat ayında bir açıklama yapmış ve belli içeriklere sahip paylaşımların gençlerin karşısına çıkmasını engellemek için bir içerik seviyesi sistemi hazırlandığını duyurmuştu. Şimdi sistemin ayrıntıları da belli olmaya başladı. 

Instagramdan Hassas Kişiler İçin Yeni Özellik: Hassas İçerikler Siz İstemeden Karşınıza Çıkmayacak

Instagram, yaklaşık bir yıl önce tüm kullanıcılarını yakından ilgilendiren yeni bir özelliğini kullanıma sundu. ‘Hassas İçerik Denetimi’ isimli bu özellikle birlikte platformun Keşfet sayfasında hassas içerikleri görme ya da görmeme tercihini kullanıcıya bırakıldı. Bugüne kadar sadece Keşfet sayfasında çalışan özellikten yeni bir haber daha geldi.