Yüz Tanıma Hizmeti Veren Bir Şirketin Verileri Çalındı

Kolluk kuvvetleri için yüz tanıma yazılımı sağlayan ABD’li teknoloji şirketi Clearview AI, ülkede tartışmaların odağına oturdu. Nedeni ise, müşteri listesinin tamamının yetkisiz erişimi olan biri tarafından çalınması...

23.02.2022 15:15:17 tarihinde yayınlandı.

Kolluk kuvvetleri için yüz tanıma yazılımı sağlayan ABD’li teknoloji şirketi Clearview AI, ülkede tartışmaların odağına oturdu. Nedeni ise, müşteri listesinin tamamının yetkisiz erişimi olan biri tarafından çalınması...

ABD merkezli şirket, yüzleri, sosyal medya uygulamaları da dahil olmak üzere internetten çıkarılan üç milyardan fazla görüntüden oluşan bir veritabanıyla eşleştirebilecek bir teknoloji geliştirdi. Bu durum, gizlilik savunucuları ve sosyal medya platformlarının büyük tepkisini çekti.

Zira söz konusu yüz tanıma aracı, ABD polisine herhangi bir kişinin fotoğrafını sosyal medyadan bir görüntü veritabanını aramak için kullanmasına ve yüzlerine göre bireyleri tanımlamasına izin veriyor. Clearview AI kaynaklı ihlal oldukça dikkat çekici, çünkü şirket, hizmetlerini kolluk kuvvetlerine pazarlıyor. Üstelik daha önce müşterilerinin kim olduğunu açıklamaktan da kaçınmıştı.

Clearview AI avukatı Tor Ekeland, ihlalin şirketin sunucularına yönelik bir saldırıdan kaynaklanmadığını söyledi. Olayı, birisine şirketin müşteri listesine yetkisiz erişim sağlayan bir “kusur” olarak nitelendirdi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Güvenlik, Clearview'un en büyük önceliğidir. Ne yazık ki veri ihlalleri 21. yüzyılda hayatın bir parçası.”

İLGİLİ HABER Yapay Zeka Teknolojisini Anlatan 20 Başarılı Film

New York Times gazetesi, ocak ayında şirketin müşterileri arasında ABD ve Kanada'da FBI ve İç Güvenlik Departmanı dahil yüzlerce kolluk kuvveti olduğunu bildirmişti. Şirket ayrıca, böyle bir olayın yaşandığı dönemde müşteri tabanını genişletmek istiyor. Öte yandan, Clearview'un sunduğu hizmet, tüm dünyada soruşturmayla karşı karşıya kaldı.

Facebook, Twitter, YouTube ve diğer şirketler, Clearview AI'ya yasal işlem yapacağı yönünde bu şirketi uyarmıştı. Clearview kurucusu ve CEO'su Hoan Ton-That ise, halka açık fotoğrafların toplanmasının ABD Anayasası tarafından korunduğunu savunuyor.


Kaynak webtekno.com

 

TikTok, Ne Gerek Vardı Dedirten Yeni Yemek Sipariş Servisi Hizmetini Duyurdu

TikTok, dünyanın en popüler sosyal medya platformları arasında yer alıyor. Bu ‘kısa video’ uygulaması birçok farklı türdeki videonun popüler olmasını, tüm dünyada tanınmasını sağlıyor. Yemek videoları da bunların arasında yer alıyor ve küresel çapta popüler oluyor. Şimdi de dev platform, buna yönelik bir adım atarak yemek sipariş hizmeti vermeye başlayacağını duyurdu.  

WhatsApp E Bu Discord Olmuş Dedirtecek Yeni Bir Özellik Getirmeye Hazırlanıyor

WhatsApp, Meta'nın sürekli yenilediği ve kullanışlı özellikler eklediği bir ürünü. Dönüp geriye baktığımızda 2010'ların ortalarına kadar kullandığımız, sadece mesajlaşılabilen WhatsApp'tan eser yok. İşletme hesapları, stickerlar, sesli ve görüntülü arama derken oldukça değişen uygulama, görünüşe göre bir büyük gelişmeyle daha karşı karşıya. 

Bunları Bir İnsan Yapmadı: En Absürt Fikirleri Bile Bir Çırpıda Sanat Eserine Dönüştüren Yapay Zekanın Ürettiği 15 Görüntü

Hem okuyabilen hem de okuduğu bilgiyi işleyebilen bir yapay zeka olan DALL-E, OpenAI tarafından geliştirilmiş ve basit tarifler üzerine uygulamalar geliştirmeye imkân tanıyan GPT-3 kadar ses getirmemişti. Fakat yapay zekanın yaratıcılığını sorgulatan bu teknoloji, birazdan göreceğiniz örnekler de göz önünde bulundurulduğunda insanlığa farklı sektörlerde sayısız kapı açabilecek nitelikte.