İnternet Bağlantısının Güvenliği ve Verimi İçin Çok Önemli Olan DHCP Nedir, Ne işe Yarar, Ayarları Nasıl Yapılır?

Son kullanıcılar olarak standart bağlantıların büyük bir bölümünü varsayılan ayarlar üzerinden otomatik olarak gerçekleştiririz çünkü gerekli bilgileri sağlayacak pek çok temel protokol vardır. Bunlardan bir tanesi de DHCP sunucusu adı verilen ve birden fazla cihazın aynı ağa bağlanması durumunda gerekli IP adresi, ağ geçidi gibi bilgileri otomatik olarak sağlayan protokoldür. 

20.02.2022 21:15:24 tarihinde yayınlandı.

Son kullanıcılar olarak standart bağlantıların büyük bir bölümünü varsayılan ayarlar üzerinden otomatik olarak gerçekleştiririz çünkü gerekli bilgileri sağlayacak pek çok temel protokol vardır. Bunlardan bir tanesi de DHCP sunucusu adı verilen ve birden fazla cihazın aynı ağa bağlanması durumunda gerekli IP adresi, ağ geçidi gibi bilgileri otomatik olarak sağlayan protokoldür. 

DHCP nedir pek çoğumuz bilmiyoruz çünkü bu sistem zaten otomatik olarak işlemekte ve aynı ağda kullandığımız cihazları birbirine bağlamaktadır. Ancak işler biraz daha büyüdüğü zaman ve aynı ağa bağlanması gereken cihaz sayısı arttığı zaman DHCP sunucu ayarları yeniden yapılandırılmaya ihtiyaç duyabilir. Gelin DHCP nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır, nasıl ayarlanır biraz daha yakından inceleyelim.

Dynamic Host Configuration Protocol, kısaca DHCP, Türkçesi ile Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü aynı ağa bağlanmak isteyen birden fazla cihazın bağlantı için gerekli temel bilgilerini otomatik olarak sağlayan bir sunucu protokolüdür. Hem cihazlar hem de ağ ayarları üzerinden DHCP ayarları düzenlenebilir.

Genel olarak çoğu durumda DHCP sunucu protokolü otomatik olarak çalıştığı için birkaç küçük cihazın aynı ağ üzerinden birbiri ile iletişim kurmasını ve internete bağlanmasını mümkün kılar. Ancak yüzlerce farklı cihazın olduğu büyük şirket ağlarında bu sunucu protokolünün özel olarak düzenlenmesi gerekebilir.

Farkında bile olmasak da aslında aynı ağ üzerinden birbirleri ile iletişim kuran ve internete bağlanan cihazların bazı temel ihtiyaçları vardır. Bunlardan bazıları yukarıdaki gibidir. Tüm bu temel bilgiler sağlanmadığı sürece cihaz ağa doğru bir şekilde bağlanamaz, ağa bağlı diğer cihazlarla iletişim kuramaz ve internete bağlanamaz. Bu noktada devreye DHCP sunucu protokolü girer ve ağa bağlı cihazların tamamına bu gerekli bilgileri sağlayarak bağlantı güvenliğini ve verimliliğini sağlar.

DHCP sunucu protokolü çalışmaya başladığı anda ağa dahil olan cihazları tespit eder ve ilk olarak her birine benzersiz bir IP adresi atar. Artık IP adresi belli olan cihaz, ağa bağlı diğer cihazlarla iletişime geçebilir ve genel ağ olan internete bu IP adresi üzerinden bağlanabilir. Gerekli durumlarda ek bilgiler de yine DHCP tarafından sağlanır.

Çalışma prensibi ise son derece basittir; cihaz, ağa bağlanma isteği gönderir. DHCP sunucusu bu mesajı alır ve havuzdan bir IP adresi seçilir. Seçilen IP adresi istemciye yani ağa bağlanmak isteyen cihaza gönderilir. DHCP sunucu protokolünün sağladığı IP adresi, cihaz ağa bağlı olduğu sürece geçerlidir. Yeni bir cihaz, yeni bir IP adresi gerektirir.

Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınız üzerinden DHCP ayarlarını düzenlemek için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Çoğu durumda otomatik düzenleme seçeneği pek çok sorunu çözecektir. Elle düzenleme yapmanız gereken durumlarda IPv4 ve IPv6 ayarlarını dikkatli bir şekilde düzenlemelisiniz. 


Kaynak webtekno.com

 

Yanlışlıkla 3 Ülkede İnterneti Komple Kapatan 75 Yaşındaki Kadının Trajikomik Hikayesi

Evinizde elinizde telefonunuzla ya da bilgisayar karşısında oturmuş internette boş yaparken birden internetin kesildiğini düşünün. İnternet sağlayıcınıza içinizden negatif dileklerde bulundunuz, modemi aç kapa yaptınız ama yok. İnternet gelmiyor. Sonra öğreniyorsunuz ki yalnız değilsiniz, çünkü ülkenizin neredeyse tamamında internet bağlantısı kesilmiş durumda. Ancak nedenini henüz kimse bilmiyor. Ne yapardınız?

Beklenen Sosyal Medya Düzenlemesi Meclise Sunuldu: Yanıltıcı Paylaşımlara Hapis Cezasına Varan Yaptırımlar Geliyor!

Türkiye’de bir süredir sosyal medya düzenlemesi konusu gündemdeydi. Yapılan açıklamalarda yasanın Avrupa Birliği tarafından kabul edilen Dijital Hizmetler Yasası’na göre düzenleneceği ifade edilmiş ve genel olarak dezenformasyonları engellemek, platformların şeffaflığını artırmak gibi konuları içereceği belirtilmişti.