Android Cihazlarınızın Bilgisayarla Olan Köprüsü Fastboot Nedir, Nasıl Kullanılır?

Android işletim sistemi, kullanıcılarına tüm dosyalara erişim imkanı vermesi ile öne çıkıyor. Bu dosyalar arasında telefonun çekirdeğinde gizlenmiş olan temel flash dosyalar da var. Söz konusu derindeki dosyalara ulaşmak için fastboot olarak adlandırılan bir araç ve protokolü kullanabilirsiniz. Fastboot sayesinde yeni yüklemeler yapmanız ve var olan dosyalar üzerinde değişiklikler yapmanız mümkün.

23.02.2022 14:00:26 tarihinde yayınlandı.

Android işletim sistemi, kullanıcılarına tüm dosyalara erişim imkanı vermesi ile öne çıkıyor. Bu dosyalar arasında telefonun çekirdeğinde gizlenmiş olan temel flash dosyalar da var. Söz konusu derindeki dosyalara ulaşmak için fastboot olarak adlandırılan bir araç ve protokolü kullanabilirsiniz. Fastboot sayesinde yeni yüklemeler yapmanız ve var olan dosyalar üzerinde değişiklikler yapmanız mümkün.

Fastboot nedir, nasıl kullanılır gibi soruların yanıtları her kullanıcıyı ilgilendirmez. Eğer Android cihazınızdan memnunsanız böyle bir işlem yapmanıza gerek kalmaz. Ancak cihazda bazı sorunlar yaşıyorsanız temel flash dosyalara müdahale etmeniz gerekebilir. İşte bu dosyalara erişmenizi, müdahale etmenizi ve yeni yüklemeler yapmanızı sağlayan fastboot nedir gelin yakından bakalım.

Fastboot, Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarınızın ve bazen tabletlerinizin çekirdeğinde bulunan gizli dosyalara bilgisayarınız üzerinden ulaşmanızı sağlayan bir araç ve protokoldür. Günümüzdeki pek çok marka bu tür temel flash dosyalara erişim kısıtlaması uygulasa da hala bazı markalarda bu protokolü uygulamak mümkün.

Fastboot, kurtarma moduna benzer ancak bu moda bir alternatiftir. Kurtarma modu alternatifi olan Android SDK yani Yazılım Geliştirici Kiti’ne dahil olarak gelir. Temel olarak bir Android önyükleyici parçasıdır. İkincil bir yazılım olarak kabul edilir. Bunun anlamı, cihazda Android işletim sistemi yüklü olmasa bile fastboot ile erişilebilir olmasıdır.

Bilgisayarınız üzerinden Android işletim sistemine sahip mobil cihazınızdaki temel flash dosyalarına fastboot ile erişmek ve düzenlemek için yukarıdaki adımları izleyebilirsiniz. İşlemler, Android cihazınızın marka ve modeline göre değişiklik gösterebilir ancak benzer başlıklar olacaktır.

Fastboot, Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda ve bazı tabletlerdeki temel flash dosyalara erişmek, düzenlemek ve yeni yüklemeler yapmak için kullanılan bir protokol ve araçtır. Yalnızca Android cihazlarda kullanılıyor olsa da tüm Android cihazlarda kullanılabilen bir protokol değildir.

Günümüzde pek çok üretici, kullanıcıların bu tür temel dosyalara erişimini kısıtlamaktadır. Bu nedenle bırakın fastboot kullanmayı, fastboot modunu bile açamayabilirsiniz. Bu nedenle böyle bir işlem yapmadan önce Android cihazınızın fastboot uyumlu olup olmadığından emin olmalısınız.

Eğer Android cihazınız fastboot uyumlu değilse ya bu işlem üretici tarafından engelleniyordur ya da bu tür işlemler için kullanabileceğiniz farklı bir yöntem vardır. En iyisi üretici markanın yetkili teknik servisi ile iletişime geçmektir. Servis, çoğu zaman cihaza uzaktan erişerek bu tür temel flash dosya işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Açık konuşalım, eğer fastboot nedir, nasıl kullanılır sorularının yanıtlarını ilk kez şimdi öğreniyorsanız büyük ihtimalle fastboot ile Android cihazınızın temel flash dosyaları üzerinde düzenleme yaparsanız cihaza zarar verirsiniz. Çünkü en geniş tanımıyla fastboot, Android cihazın beynine müdahale etmektir.


Kaynak webtekno.com

 

iPhone 14ün Tanıtılmasına Dakikalar Kaldı: Etkinlik Canlı Nasıl İzlenir?

Teknoloji dünyasında yılın en çok beklenen günlerinden biri geldi çattı. Teknoloji devi Apple, yeni iPhone 14 serisiyle birlikte yeni Apple Watch akıllı saatlerini, AirPods kulaklıklarını ve bu cihazlarla gelecek yeni teknolojilerini az sonra gerçekleştireceği Apple Event etkinliğinde dünyaya gösterecek.

Google Fotoğraflar Kullanıcıları Dikkat: Milyonlarca Kişide Fotoğraf Bozulma Sorunu Yaşanıyor, Peki Sorun Nasıl Çözülür?

Eski, fiziksel fotoğraflara baktığımızda sararmalar, solmalar, yerine göre fotoğrafta bozulmalar gibi etkiler görebiliyoruz. Bu türden bozulmaların normal şartlar altında dijital olarak saklanmış fotoğraflarda olması beklenmiyor. Google Fotoğraflar'da yer alan bazı eski fotoğraflar ise sanki dijital ortamda değil de yıllardır güneş alan bir vitrinde beklemiş gibi bozulmalarla karşımıza çıkıyor.

Twitter Blue, Kamera Şakası Gibi Fiyatıyla Artık Türkiyede: İşte Tepkiler

Twitter’ın son aylarda defalarca kullanımdan kaldırılıp geri yayınlanan abonelik hizmeti Twitter Blue, uzun bir süredir ABD başta olmak üzere pek çok ülkede iOS ve Web sürümlerinde kullanılıyordu. Mavi tik başta olmak üzere daha az reklam, daha uzun video gibi özellikler sunan abonelik sistemi geçtiğimiz aylarda Android kullanıcılarına da sunulmuştu.

Google’ın Yapay Zekâyla Oluşturulmuş Sahte Sitelerde Dev Şirketlerin Reklamlarını Gösterdiği Ortaya Çıktı: İnternet Haberciliğinin Geleceği Tehlikede!

Yapay zekâ, özellikle de ChatGPT gibi araçlar sayesinde hayatımızın her alanına entegre oldu. Bugün bir satır kod yazmasını bilmeyen bir birey bile, ChatGPT gibi araçlar aracılığıyla internet siteleri veya mobil uygulamalar oluşturabiliyor. Bu da internet ortamında gereksiz, düşük kaliteli, sahte ve kopya sitelerin çoğalmasına neden oldu. Yapılan bir araştırma ise dünya çapında varlık gösteren dev şirketlerin, boş yere bu sahte sitelere reklam verdiklerini gözler önüne seriyor. Hem de Google aracılığı ile...