İstanbul Üniversitesinde Blok Zincir Merkezi Açıldı: Hem Eğitim Verilecek Hem de Projeler Geliştirilecek

Blok zincir, son yıllara damga vuran en büyük terimlerden biri oldu. Bunda elbette 5 ile 10 yıl öncesine nazaran değer bakımından kritik bir artış gösteren ve çoğu kişiyi zengin eden (bazen de batıran) kripto para birimlerinin rolü büyük.

5.12.2022 07:15:07 tarihinde yayınlandı.

Blok zincir, son yıllara damga vuran en büyük terimlerden biri oldu. Bunda elbette 5 ile 10 yıl öncesine nazaran değer bakımından kritik bir artış gösteren ve çoğu kişiyi zengin eden (bazen de batıran) kripto para birimlerinin rolü büyük.

Bu sebeple de gelişmeleri yakından takip etmek isteyen çoğu ülke, çalışmalarını bu alana yönlendirmişti. Ülkemizde de bu alana yönelik atılımlar gördük. En sonuncusu ise İstanbul Üniversitesinden geldi. Detaylara gelin birlikte bakalım.

Tam adı ‘İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blok zincir Teknolojileri ve İnovasyon Merkezi’ olan bu girişim, blok zincir çalışmalarında bir merkez görevi görecek. 

Söz konusu merkezde hem sosyal etkinlikler yapılacak hem projeler gerçekleştirilecek hem de gençlere blok zincir konusunda eğitimler verilecek.

Bu merkezle birlikte iktisat fakültesi öğrencileri, öğrendikleri bilgilerin yanında blok zincir konusunda da eğitim alacaklar. Fakat İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yorğun’un söylediklerine göre merkezin amacı, sadece iktisat öğrencilerini değil, tüm gençleri bu alanda eğitmek.

Yorğun’un sözleri şu şekilde: “Bu ülkenin önemli meselelerinden biri, gelişmeleri arkadan takip ediyor olmasıdır. Attığımız bu adımla, 21. yüzyılın en önemli teknolojilerinden olan Blockchain’e dair bir merkezi devlet üniversitelerinin birinde, ülkenin ilk üniversitesinde ve bir iktisat fakültesinde hayata geçirmiş olmaktan mutluluk duyuyorum.”

Bunların biri geliştirici laboratuvarı olarak karşımıza çıkıyor. Diğer ikisinde ise ekip çalışmaları için 60 adet Windows bilgisayarı bulunuyor. Ek olarak dördüncü alanda ise sosyal inovasyon alanı var. Burada ise sosyal projeler, seminerler ve birbirinden farklı etkinlikler düzenlenecek.

Merkezde toplamda 76 bilgisayar bulunuyor. Blok zincir dendiğinde hemen ardından gelen ‘topluluk’ da merkezin müdürü olarak görev yapan Doç. Dr. Emre Akadal’ın söylediğine göre çoktan oluşturulmuş.

Araya pandemi gibi engellerin girmesiyle merkezin ertelendiği bilgisini veren iş geliştirme koordinatörü Dr. Enes Özkan, yakın zamanda eğitimlerin verileceğini ve daha sonra merkezin genel katılıma açılacağını da belirtti.


Kaynak webtekno.com

 

Oyun Oynarken Şans Eseri Karşılaştığınızda Hem Şaşıracağınız Hem de Tebessüm Edeceğiniz 15 Sürpriz Yumurta

Oyunlarda ''easter egg'' kavramı, çok uzun zamandır var olmaya devam eden bir şey. Gizli odalar, saklı haritalar, gizemli notlar derken, oyun içerisine yerleştirilmiş olan objeler ve keşfedilmeyi bekleyen mesajlar aracılığıyla karşımıza çıkıyor. Bu sürpriz yumurtalar, kimi zaman bir filme, oyuna veya başka bir popüler yapıma gönderme içerse de kimi zaman bir oyun duyurusunun bile ön hazırlık görevini görebiliyorlar.

Oyun Dünyasını Sallayan İddia: Amazon, Electronic Artsı (EA) Satın Alıyor!

Oyun dünyasının gelişimiyle birlikte dünyanın en büyük şirketleri de bu dünyaya katılarak pek çok stüdyo ya da yayıncı ile ortaklık kurmuştu. Bazı devlerse doğrudan bu şirketleri kendi bünyesine katmaya karar vermişti. Her yıl yüz milyarlarca dolar gelir elde edilen bu sektörden bugün bomba bir haber daha geldi.