Google Chrome’da Bir Site Açılmadığı Zaman Çıkan "err_ssl_protocol_error" Hatası Nedir, Nasıl Çözülür?

Pek çok farklı işletim sistemindeki pek çok farklı internet tarayıcısında yaşanıyor olsa da genel olarak Windows 10 ve Windows 11 kullanıcılarının Google Chrome masaüstü internet tarayıcısı üzerinden Twitter ya da herhangi bir internet sitesi açmak istedikleri zaman karşılarına çıkan err_ssl_protocol_error hatası bir tür SSL hatasıdır ve karşılaştıkları zaman söz konusu internet sitesi bir türlü açılmaz. Epey can sıkıcı bir durumdur.

18.11.2022 02:15:10 tarihinde yayınlandı.

Pek çok farklı işletim sistemindeki pek çok farklı internet tarayıcısında yaşanıyor olsa da genel olarak Windows 10 ve Windows 11 kullanıcılarının Google Chrome masaüstü internet tarayıcısı üzerinden Twitter ya da herhangi bir internet sitesi açmak istedikleri zaman karşılarına çıkan err_ssl_protocol_error hatası bir tür SSL hatasıdır ve karşılaştıkları zaman söz konusu internet sitesi bir türlü açılmaz. Epey can sıkıcı bir durumdur.

err_ssl_protocol_error hatası genel olarak açılmak istenen internet sitesi ile istemci arasındaki HTTPS protokolünün uygulanmıyor olması nedeniyle ortaya çıkar. Yani sitenin SSL sertifikası istemciye ulaşmaz. Bu nedenle bazen bu sorun giderilmez ancak bilinen sitelerde böyle bir hata ile karşılaşırsanız çözümü basittir. err_ssl_protocol_error hatası nedir, neden olur, nasıl çözülür gelin yakından bakalım ve çözümü için uygulayabileceğiniz basit yöntemleri görelim.

Windows 10 ve Windows 11 kullanıcılarının Google Chrome masaüstü internet tarayıcısı üzerinden bir internet sitesi açmak istedikleri zaman bu işlemin başarısız olması sonucu karşılarına çıkan err_ssl_protocol_error hata uyarısı, açılmak istenen internet sitesi sunucuları ile istemci yani kullanıcı sunucusu arasında yaşanan bir tür uyumsuzluktur. Böyle bir hata ile karşılaştığınız zaman söz konusu internet sitesi açılmayacaktır.

Kullanıcı, internet tarayıcısı üzerinden bir internet sitesi açmak istediği zaman söz konusu internet sitesinin HTTPS protokolü kapsamında tarayıcıya bir SSL sertifikası sunması yani güvenilir olduğunu kanıtlayacak bir kimlik sunması gerekir. Bu sertifikanın sunulmadığı durumlarda Google Chrome ve benzeri internet tarayıcılarında söz konusu internet sitesi açılmaz ve kullanıcı, err_ssl_protocol_error ve benzeri hata uyarılarıyla karşılaşır.

Tüm masaüstü internet tarayıcıları, kullanıcılarına pek çok farklı işlemi kolayca gerçekleştirebilecekleri eklentiler sunar. Bu eklentiler bazen Chrome Web Mağazası gibi platformlar üzerinden bizzat tarayıcı tarafından kullanıcıya sunulurken bazen üçüncü taraf uygulama mağazalarından indirilerek kurulmaları ve bu şekilde kullanılmaları gerekir. Bu kurulum sırasında eklentinin hangi ayarlara müdahale ettiğine dikkat edin.

Çok daha güvenli bir internet deneyimi için VPN kullanıyor ve bu hizmeti bir eklenti üzerinden alabiliyor olabilirsiniz. VPN eklentileri direkt olarak internet tarayıcınızın proxy ayarlarına müdahale ederek bu hizmeti verir. Farklı eklentiler de proxy ayarlarınıza müdahale edebilir ve bu durum err_ssl_protocol_error hatasına neden olabilir. Bu bir tür eklenti kullanıyorsanız devre dışı bırakın ve hata veren internet sitesini yeniden açmayı deneyin.

Bazı antivirüs yazılımları yalnızca bilgisayarınıza indirmiş olduğunuz dosyaları tarayarak olası kötü amaçlı yazılımları ve virüsleri engeller. Bazıları ise anlık olarak internet gezintinizi tarayarak indirmeseniz bile online olarak bilgisayarınıza sızmaya çalışan kötü amaçlı yazılımları ve virüsleri engeller. Bu engelleme sırasında şüpheli internet siteleri açılmaz ve err_ssl_protocol_error gibi hatalar çıkabilir.

err_ssl_protocol_error hatasının çözümü için geçici de olsa antivirüs yazılımınızı devre dışı bırakın ya da alternatif bir antivirüs yazılımına geçin. Fakat bu noktada dikkatli olmanız gerekiyor. Hata veren site gerçekten kötü amaçlı yazılım ya da virüs barındırıyor olabilir. Bu nedenle kesin olarak güvendiğiniz internet siteleri dışında err_ssl_protocol_error hatası aldığınız zaman antivirüs yazılımınıza güvenmeniz gerekiyor. Yani o siteyi açmayın. 


Kaynak webtekno.com

 

EA, Avrupa’da Fiziksel Oyun Satma Devrini Kapatıyor: Koleksiyonculuk Bitiyor mu?

Oyun dünyasının devlerinden olan Electronic Arts, geçtiğimiz aylarda Amazon tarafından satın alınacağı iddiaları ile gündeme gelmişti. Daha sonra “kendi oyununu kendin tasarla” sistemi ile oyun dünyasını kökten değiştirmek istediğini açıklamıştı. Şirket aynı zamanda uzun yıllardır oyuncuları çileden çıkartan Origin uygulamasını, bir süredir test ettiği EA uygulaması ile değiştirmişti.

Arkadaşlarınızla Oynayabileceğiniz 22 Multiplayer Bilgisayar Oyunu Tavsiyesi

Çok sayıda bilgisayar oyunu arasından seçim yaparak bir tanesine başlamak çok zor bir karar olabiliyor. Hele bir de işin içine arkadaşlarla birlikte oynanan multiplayer bilgisayar oyunları gibi oldukça spesifik bir filtre ekleyince, durum hepten içinden çıkılmaz bir hâle geliyor. İşte bu noktada işinizi kolaylaştırmak için sayısız seçenek arasından sizler için kolaj tadında bir liste hazırladık.

Gerçek Hayatta Yaşanmış Hikâyeleri Anlatan 10 Oyun Tavsiyesi

Oyun dünyasında gerçek hikâyelere dayalı olan yapımların sayısı iki elin parmağını zar zor geçecek derecede az bulunuyor. Call of Duty ile Battlefield gibi tarihsel olayları konu alarak kendi hikâyesini anlatan oyunların sayısı bir hâyli fazla olsa da bu hikâyelerin büyük bir çoğunluğu ise kurgusal bir yapı ile karşımıza çıkıyor.