Jüpiterin Neden Satürn Gibi Devasa Halkalara Sahip Olmadığı Keşfedildi

Güneş Sistemi’nin en büyük iki gezegeni Jüpiter ve Satürn, her ne kadar birbirine benzeseler de pek çok kişinin merak ettiği bir soruya da ev sahipliği yapıyorlar: Jüpiter, neden Satürn gibi gösterişli halkalara sahip değil? İşte bu sorunun cevabı, yayınlanan yeni bir araştırmayla verildi.

26.07.2022 15:15:12 tarihinde yayınlandı.

Güneş Sistemi’nin en büyük iki gezegeni Jüpiter ve Satürn, her ne kadar birbirine benzeseler de pek çok kişinin merak ettiği bir soruya da ev sahipliği yapıyorlar: Jüpiter, neden Satürn gibi gösterişli halkalara sahip değil? İşte bu sorunun cevabı, yayınlanan yeni bir araştırmayla verildi.

Bilmeyenler için Jüpiter, aslında bir halkaya sahip durumda. Fakat bu halka genellikle arkasından Güneş ışığı vurmadıkça gözlemlenebilir boyutlarda değil. Halka, son olarak James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği fotoğrafla görülmüştü. Peki bu halka, neden Satürn'ün halkaları gibi görülebilir değil?

Planetary Science Journal’a kabul edilen yeni araştırmaya göre bu sorunun cevabı, Jüpiter’in uydularında saklı durumda. Araştırmaya göre Jüpiter’in Ganymede, Callisto, Io ve Europa uyduları, kütle çekimleri ile gezegen etrafında kaya ve toz gibi cisimlerin birikmesini engelliyor. Üstelik oluşturulan simülasyonlara göre gezegen, uyduları sayesinde Satürn kadar büyük halkalara hiçbir zaman sahip olmayacak.

Jüpiter’in şu andaki mevcut silik halkası ise uydulara çarpan gök cisimlerinden uzaya sıçrayan toz ve parçacıklardan oluşuyor. Satürn’ün halkalarıysa bundan farklı olarak toz, kaya ve en önemlisi buz parçalarına yer veriyor. Bu parçaların gezegene çarpan asteroidler veya Satürn’ün yer çekimi nedeniyle gezegene çarpan büyük, buzlu bir uydunun parçalanmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu ile Çekilen Jüpiter Fotoğrafı Paylaşıldı: Peki Yeni Fotoğraf, Öncekilerden Neden Farklı?


Kaynak webtekno.com

 

WhatsAppa Alternatif Mesajlaşma Uygulamaları

WhatApp, 2012 yılında kurulup kısa sürede milyonlarca insana ulaşmıştı. Reklamsız mesajlaşma deneyimi sunması, kullanıcı verilerini kimseyle paylaşmama sözü herkes tarafından sevilmesini sağladı. 2014 yılında ise Facebook, 19 milyar dolar ödeyerek WhatsApp'ı satın aldı. İşte her şeyin rengi bu satıştan sonra değişti ve Facebook, kullanıcı verileri işlemeye ilişkin politikaları ile aşama aşama bambaşka bir noktaya geldi. 

İş Görüşmeleriniz Sürekli Sonuçsuz Kalıyorsa Nedeni Yapay Zeka Olabilir: İşte Bazılarımızı Teknoloji Düşmanına Dönüştürebilecek Araştırma Sonuçları

Yavaş yavaş hayatımızın her yerine entegre olmaya başlayan yapay zeka, iş dünyasını da etkiledi. Bugün ChatGPT gibi yapay zeka botları ile oluşturulan CV'lerin sayısı hiç de az değil. Ayrıca iş arayanlar, yapay zekadan faydalanarak işverenleri etkilemeye de çalışıyorlar. İşte tüm bunlar, yapay zekanın işe alım süreçlerini değiştireceğini gösteriyor.

Zamanın Efsane Uygulamalarını Takipçilerimize Sorduk: İşte Gelen Yanıtlar ve Görünce Duygulanacağınız Uygulamalar

Çeşitli programlar sayesinde bilgisayarlarımızı kendi kişisel kullanımımız için şekillendirebiliyoruz. Bilgisayarın icat edildiği günden beri gelişmeye ve değişmeye devam eden bu programlar arasında bir zamanlar her bilgisayarda bulunan ancak şimdi gelişen teknolojiyle birlikte tarihin tozlu raflarında yerini almış bir sürü program var.