Kablosuz İnternetinizin Çok Daha Güvenli Bir Hale Gelmesini Sağlayan Yol: WPS Nedir, Nasıl Kullanılır?

Şu an bu yazıyı okuyabiliyorsanız evinizde modem ve internet bağlantısı var demektir. Modeminiz ilk kez kurulduğu zaman kablosuz Wi-Fi ağına bağlanmak için bir şifre girdiniz ve belki o şifreyi bir daha değiştirmediniz. İyi ama modem şifrelerini kırmak genelde kolaydır, bu güvenlik önlemi yeterli mi? Elbette değil, zaten bu nedenle modemin üstüne bakarsanız bir WPS düğmesi ya da yanında bir WPS şifresi görürsünüz.

21.10.2022 04:30:26 tarihinde yayınlandı.

Şu an bu yazıyı okuyabiliyorsanız evinizde modem ve internet bağlantısı var demektir. Modeminiz ilk kez kurulduğu zaman kablosuz Wi-Fi ağına bağlanmak için bir şifre girdiniz ve belki o şifreyi bir daha değiştirmediniz. İyi ama modem şifrelerini kırmak genelde kolaydır, bu güvenlik önlemi yeterli mi? Elbette değil, zaten bu nedenle modemin üstüne bakarsanız bir WPS düğmesi ya da yanında bir WPS şifresi görürsünüz.

Tamam da WPS düğmesine basınca ne olur diyorsanız cevabımız, Wi-Fi ağınız çok daha güvenli olur, olacaktır. Çünkü WPS özelliği ile ağ içinde ağ oluşturur ve böylece internet bağlantınızı çok daha güvenli hale getirmiş olursunuz. Bu özellik o kadar gelişti ki artık bazı uyumlu modem ve cihazlar NFC ile birbirine bağlanabiliyor. Gelin WPS nedir, ne işe yarar, nasıl açılır gibi merak ettiğiniz soruları tüm detaylarıyla inceleyelim.

Wi-Fi Simple Config, kısaca WPS, Türkçesi ile Wi-Fi Korumalı Kurulum; ilk kez 2006 yılında tanıtılan bir kablosuz ağ güvenlik protokolü ya da diğer bir deyişle ağ güvenlik standardıdır. Bugün neredeyse tüm Wi-Fi kablosuz ağ modemlerinde olan bu sistem, teknik detaylara hakim olmayan kullanıcıların bile güvenli bir kablosuz ev ağı oluşturmalarını sağlar.

Muhtemelen evinizde kullandığınız Wi-Fi kablosuz ağ modeminde hala modemin üstüne bulunan şifreyi ya da kendi oluşturduğunuz şifreyi kullanıyorsunuz. Hatta bazı kullanıcılar işlerini kolaylaştırmak için bu şifreyi tamamen kaldırıyor. İyi ama Wi-Fi kapsamına giren herkesin bu ağa bağlanmaması için basit bir şifre yeterli mi?

Modem şifreleri genel olarak en kolay kırılan şifrelerdir. Çünkü pek çok kullanıcı modem şifresini umursamaz. Halbuki sanal gizliliğinizin ilk anahtarı bu şifrelerdir. İşte bu noktada devreye WPS girer. Modeminizin WPS özelliğini aktif hale getirdikten sonra modem şifrenizi bilen birinin bile ağınıza bağlanmadan önce WPS protokolünün onayına ihtiyacı olur. Yani WPS için bir nevi Wi-Fi kablosuz ağ modemlerinin iki faktörlü kimlik doğrulaması diyebiliriz.

Birazdan detaylarıyla anlatacağımız WPS açma yöntemlerinden bir tanesi modem üzerinde bulunan WPS düğmesine basmak ya da bir süre basılı tutmaktır. Yani modem üzerindeki WPS düğmesine basınca bu güvenlik protokolünü aktif hale getirmiş olursunuz. WPS düğmesinin ışığı bağlantı sağlanınca ya da belirli bir süre geçtikten sonra sönecektir.

Modemde WPS açık olmalı mı sorusunun yanıtı ise kullanıcı alışkanlıklarına bağlı bir durum. Eğer Wi-Fi kablosuz ağ modeminizin çok daha güvenli olmasını istiyorsanız WPS açık olsa hiç fena olmaz. Fakat diyorsanız benim şifrem bana yeter, kim benim ağıma bağlanacak; tamam, WPS kapalı olsa da olur. 

Modem şifresi ile WPS PIN’i birbirinden farklıdır. WPS PIN’i, tıpkı modem şifresi gibi modemin arkasında yazabilir ancak çoğu zaman modem arayüzüne girdiğiniz zaman görürsünüz. Zaten genel olarak modem üzerinde WPS düğmesi yoksa bu güvenlik protokolünü aktif hale getirmek için de modem arayüzüne girmek gerekir.

Modem markasına ve internet servis sağlayıcınıza göre değişen bir yöntemle modem arayüzünüze girin. Ayarlar sayfasından WPS özelliğini aktif hale getirin ve ağ alanındayken WPS PIN’ini girerek ağa bağlanın. Eski modem modellerinde WPS özelliğini elle yapılandırmanız gerekebilir ancak pek çok yeni modelde bu protokol varsayılan özelliklerle geliyor. 


Kaynak webtekno.com

 

MediaTek Sevmeyenler İçin Snapdragon ile Güncellenen Redmi Note 11 Pro+ Tanıtıldı

Çinli teknoloji şirketi Xiaomi'nin alt markası olarak ticari yaşamını sürdüren Redmi, bundan birkaç ay önce gerçekleştirdiği bir lansmanda yeni akıllı telefon serisi Note 11'i resmen duyurmuştu. Lansman kapsamında Note 11, Note 11 Pro ve Note 11 Pro+ isimli üç model ile karşımıza çıkan şirket, şimdi bu akıllı telefonlarla ilgili dikkat çeken bir gelişmeye imza attı. Redmi Note 11 Pro ile Redmi Note 11 Pro+, yenilenen işlemci ve çok küçük bir tasarım farkıyla bir kez daha duyuruldu.

Instagram, Paylaştığınız Fotoğrafların Keşfete Düşmeye Uygun Olup Olmadığını Söyleyecek

Dünyanın en popüler çevrimiçi fotoğraf ve video paylaşım platformlarından Instagram, içerik üreticiler için önemli bir özellik duyurdu. Instagram tarafından yapılan açıklamalara göre profesyonel hesap sahibi, bundan sonra Instagram topluluk kurallarını daha iyi bir şekilde anlayabilecekler. Bu özellik ile paylaşılan gönderilerin Keşfet'e uygun olup olmadığı, uygun değilse bunun nedeni ve nasıl düzeltilebileceği gibi konularda bilgi verilecek.

Tüm Bu Oyunları En Az 3295 TL Daha Ucuza Oynayabileceğiz! İşte Çıkar Çıkmaz Xbox Game Pass’e Gelecek 10 Devasa Oyun

Xbox Game Pass’i diğer abonelik sistemlerinden ayıran en büyük nokta, birçok oyunu ön sipariş vermiş gibi ilk günden oynayabilmemizi sağlaması. Bizler de Xbox Game Pass ile birlikte çıkar çıkmaz oynayabileceğimiz bazı dev oyunları listelemek istedik. Bu listeyi hazırlarken de tüm bu oyunların toplam fiyatını ve 45 TL’lik Xbox Game Pass aboneliği ile toplamda kaç TL’nin cebimizde kalmasını sağlayabileceğimizi hesapladık.