Reklam Engelleme Uygulamaları Neden Her Reklamı Engellemez?

Video izlerken, oyun oynarken, bir makale okurken karşımıza devamlı reklam çıkıyor. Elbette, bir yayıncının gelir elde etmesi için reklam gerekiyor ama oyunda level atlamaya, 10 dakikadan uzun video izlemeye korkar hale geldik. Bu nedenle pek çok kullanıcı artık reklam engelleme hizmetlerini kullanıyor. Reklam engelleme hizmetlerinin mobil, masaüstü, internet tarayıcısı özel versiyonları bulunuyor.

7.03.2022 06:45:14 tarihinde yayınlandı.

Video izlerken, oyun oynarken, bir makale okurken karşımıza devamlı reklam çıkıyor. Elbette, bir yayıncının gelir elde etmesi için reklam gerekiyor ama oyunda level atlamaya, 10 dakikadan uzun video izlemeye korkar hale geldik. Bu nedenle pek çok kullanıcı artık reklam engelleme hizmetlerini kullanıyor. Reklam engelleme hizmetlerinin mobil, masaüstü, internet tarayıcısı özel versiyonları bulunuyor.

Özellikle mobil cihazlarda kullandığımız zaman bize rüya gibi bir kullanım deneyimi sunan bu mobil uygulamalar hakkında "verilerimizi başkalarına satıyorlar, reklamverenlerle anlaşmaları var" gibi söylemlere artık alıştık. Bu iddialara yakından bakalım ve güvenli bir reklam engelleme uygulaması nasıl seçilir sorusunu yanıtlayalım.

Tamamen ücretsiz bir eklenti ya da bir mobil uygulama indiriyoruz ve kabusumuz olan reklamlardan artık kurtuluyoruz, öyle mi? Aslında durum her zaman böyle olmuyor. Yani reklamların bir kısmı göstermelik olarak engelleniyor, ancak kullanıcı hala akın akın reklam görmeye devam ediyor.

2015'te Business Insider'ın yayınladığı bir habere göre Google, Microsoft, Amazon, Taboola gibi büyük şirketler, AdBlock Plus reklam engelleme hizmetine yüklü miktarda para ödeyerek, reklam engelini kaldırttılar. Hatta aynı habere göre Google, standart reklam politikası yerine AdBlock Plus ile anlaştığı için toplamda 887 milyon dolar tasarruf etti. 

Reklam engelleme hizmeti ile reklamveren arasındaki bu emsal anlaşmanın, 2015'ten bu yana aslında yaygın bir iş modeli olduğu düşünülüyor. Hatta bunu siz de deneyimlemiş olabilir, reklam engelleme hizmeti açıkken reklam görmeye devam etmiş olabilirsiniz. Bazı reklam engelleme hizmetleri, anlaşmalarla bazı reklamları beyaz listeye alarak göstermeye devam ediyor. Yani yeterli ödemeyi yapan bir reklamveren, engelleme uygulamasına rağmen reklam göstermeye devam edebiliyor.

Reklamveren şirketlerle anlaşma yapmak elbette işin ticari yanı. Bu anlaşmaları yapan reklam engelleme hizmetleri, genelde kullanıcı deneyimi odaklı çalışan şirketler oluyor. Ancak reklamlardan tamamen kurtulmak isteyenleri kötü bir senaryo karşılayabilir. Zira güvenilmez uygulamalar, kullanıcı verilerinizi reklamverenlere değil, onun yerine kötü niyetli taraflara satabilir.

Eğer kullandığınız üçüncü parti reklam engelleme hizmeti ücretsiz kullanım sunuyor ve reklamverenle de anlaşma yapmıyorsa geriye en değerli alışveriş ürünü olan "kullanıcı verileri" kalıyor. Kimbilir, belki bu uygulamaları indirirken onayladığınız uzun kullanıcı sözleşmesi ile bu duruma onay veriyor bile olabilirsiniz.

Meşhur sözü hatırlamak gerekiyor; eğer bir ürüne para ödemiyorsanız, ürün sizsiniz. Tüm hizmetlerin bir numaralı gelir kapısı olan reklamları ücretsiz bir şekilde engellemek isterken, aslında bilgilerinizi ticari bir şekilde kullanılmasını da onaylıyorsunuz. Ancak bu ticaretin amacı kötü ise size son baktığınız ürünün benzerlerini göstermek için ticaret yapılmıyor. Onun yerine kredi kartı bilgileriniz, e-postalarınız riske girebiliyor. Hatta galerinizdeki fotoğrafları bile riske sokacak uygulamalar var.

Dünya çapında en yaygın reklamveren şirket Google, dünya çapında en yaygın kullanılan işletim sistemi Android’in sahibi de Google. Nasıl oluyor da kendi uygulama mağazası Play Store üzerinden reklam engelleme uygulamaları yayınlanmasına izin vererek kendi gelir kapısını kapatıyor? Elbette bu sorunun yanıtı da basit, her uygulamaya izin vermiyor.

Play Store üzerinden yayınlanan reklam engelleme uygulamaları genel olarak yalnızca Google Chrome gibi internet tarayıcıları üzerinden yayınlanan reklamları engeller. Oyunlarda ya da YouTube’da yayınlanan reklamları tamamen engelleyecek bir hizmet, Play Store üzerinden yayınlanmaz. Eğer Chrome dışındaki uygulamalarda yer alan reklamları da engellemek isterseniz, üçüncü parti seçeneklere başvurmanız gerek. Bu da güvenliğiniz için endişe duymanız gerektiğini gösteriyor ve bizi bir sonraki başlığımıza götürüyor.


Kaynak webtekno.com

 

İran, Başörtüsü Takmayan Kadınları Yapay Zeka ile Tespit Etmeye Başladı

16 Eylül 2022’de İran’da başörtüsü nedeniyle gözaltına alınan ve şüpheli bir biçimde ölen Mahsa Amini’nin ardından İran hükümetiyle halk karşı karşıya gelmiş, pek çok insan hapse atılmış, idam edilmiş ve ülke çapında yasaklar başlamıştı. Ülke çapında internet ve sosyal medyalar yasaklansa da Elon Musk’ın Starlink uyduları ve WhatsApp’a Proxy desteğinin gelmesi İran’da yaşayan vatandaşları bir nebze de olsa rahatlatmıştı.

Hepsiburadadan Apple Ürünlerine Özel İndirim: iPhoneları Binlerce TL İndirimle Satın Alabilirsiniz!

Türkiye'nin en büyük e-ticaret platformlarından Hepsiburada, Apple ürünleri için dikkat çekici bir kampanya başlattı. Şirket, bu kampanya kapsamında iPhone, AirPods ve Watch modelleri için sepette yüzde 5 indirim yaptı. Yüzde 5'lik oran gözünüze düşük geldiyse uyaralım. Kampanya, iPhone 14 gibi pahalı ürünlerde binlerce liralık tasarruf yapmanıza imkan tanıyor. Gelin hep birlikte Hepsiburada'nın Apple kampanyasına yakından bakalım.

LinkedIn, Profesyonel Bir Sosyal İş Ağıyken Nasıl Oldu da Özlü Sözlerin, Dramatik Hayat Hikayelerinin Paylaşıldığı Facebookvari Bir Platforma Dönüştü?

LinkedIn denince akla en basit şekilde, iş arayanlar ve iş verenler gelir. Çünkü bu platformda yeni mezun veya işinden ayrılmış olup yeni bir iş arayan kişilerin, alanlarında uzman insanlara ulaşmaya çalıştıklarını görebilirsiniz. Keza aynı şekilde, şirket sahiplerinin ve uzmanların, işe başlayacak bireylere çeşitli tavsiyeler verdiklerini de görmek mümkün. Aslında buraya kadar her şey tamam.