Shazam, Aradığınız Şarkıyı Saniyeler İçinde Nasıl Buluyor? Hem de Arkada Gürültü Olsa Bile!

Oturduğumuz bir kafede, katıldığımız etkinliklerde ya da en basitinden havalı video edit’lerinde duyduğumuz şarkılar hoşumuza gittiğinde telefonumuzu açıp Shazam’a giriyoruz ve Shazam da saniyeler içinde o şarkıyı bize verebiliyor. 

22.09.2023 09:15:06 tarihinde yayınlandı.

Oturduğumuz bir kafede, katıldığımız etkinliklerde ya da en basitinden havalı video edit’lerinde duyduğumuz şarkılar hoşumuza gittiğinde telefonumuzu açıp Shazam’a giriyoruz ve Shazam da saniyeler içinde o şarkıyı bize verebiliyor. 

Bunu özellikle de kafe ve etkinlik gibi arka plan seslerinin yoğun olduğu ortamlarda yapabilmesi ise durup; “nasıl saniyeler içinde şarkıyı buluyor” diye düşündürüyor. Elbette şarkıyı bulduktan sonra, sıradaki şarkıyı Shazam’lama ihtiyacı duyana kadar uygulamanın yüzüne bakmadığımız için arka planda dönenlere pek de dikkat etmiyoruz. Fakat işin o kısmı daha etkileyici.

2022’de ayda 225 milyonu aşkın kullanıcıya ulaşmış olan uygulamamız oldukça basit bir mantığa sahip. Uygulamayı açtığınızda yapmanız gereken tek şey büyük logoya bir kere dokunmak. Bunun ardından Shazam, mikrofonunuzu kullanarak müziği dinliyor ve ne olduğunu adeta bir kara büyü gibi saniyeler içinde buluyor.

Shazam’a müziği dinlettiğinizde uygulamada o müziğin ses dalgaları, bilgisayarın işleyebileceği verilere dönüşmüş oluyor. Bu sayede her şarkı için eşsiz bir dalga oluştuğundan, bir parmak izi oluşturulmuş oluyor. Bu işlem bir basitleştirme temelinde ilerliyor. Sesin yükseldiği, inceldiği veya kalınlaştığı yerleri tümüyle dahil etmek yerine bu olayların ses dalgalarındaki tepe noktaları dikkate alınıyor. Zaten işlemin saniyeler sürmesini sağlayan da bu basitlik.

Temel mantığı anladıktan sonra pratik örneğe geçelim. Diyelim ki kafede otururken çalan şarkı hoşunuza gitti ve şarkıyı Shazam’ladınız. Logo’ya bastığınız an Shazam, sesi kaydederek bir spektrogram oluşturuyor. Mikrofona gelen tüm seslerin belirli bir zaman (Shazam için maks. 20 saniye) aralığında kaydedildiği bu spektogram’da daha sonradan, az önce bahsettiğimiz tepe noktaları oluşturuluyor ve üstte gördüğünüz karmaşa basitleşmiş oluyor.

Son aşamada ise artık veriye dönüşmüş olan bu tepe noktaları, birbiriyle eşleştirilerek Shazam’ın devasa kütüphanesinde diğer veri çiftleriyle karşılaştırılıyor. Eğer yeterince çift eşleşirse de Shazam, şarkıyı bulduğunu söyleyerek şarkı ismini ve sanatçıyı verebiliyor. Elbette bu uzun uzun anlattığımız süreç, bilgisayar tarafından geliştirildiğinden saniyeler içinde bitebiliyor.

Bu açıdan baktığımızda Shazam algoritması, bizim nefes alıp vermemiz kadar basit ve aynı şekilde detaylı.

İLGİLİ HABER Sıfırdan Başlayıp Eğlenerek Fazıl Say’a Dönüşebileceğiniz En İyi Piyano Çalma Uygulamaları

İLGİLİ HABER Instagramda ve TikTokta Sürekli Karşımıza Çıkan "Makeba" Şarkısının Ardındaki Üzücü Hikâye


Kaynak webtekno.com

 

Bizi Uzayda Oradan Oraya Sürükleyecek Starfieldda Kaç Tane Ana Görev Var?

Yarın karşımıza çıkacak Starfield, bu zamana kadar büyük bir heyecanı beraberinde getirdi ve oyuncuların beğenisini şimdiden kazandı. “Uzayda geçen Skyrim” şeklinde bilinen oyun, özgür bir uzay macerasında oyuncuları oradan oraya sürükleyecek. Fakat kafanızda No Man’s Sky gibi çevrimiçi bir oyun canlanmasın. Zira Starfield tek kişilik bir oyun.

Googleda Üst Sıralarda Çıkmanızı Sağlayan Search Engine Optimization (SEO) Nedir? Adım Adım Eksiksiz Kılavuz

SEO sözcüğünün Türkçe karşılığı ‘arama motoru optimizasyonu’ anlamına gelir. Basit bir ifadeyle, SEO nedir sorusu bir SEO ajansı tarafından yürütülen ve işletmenizin ürün veya hizmetlerinin arama motorlarındaki görünürlüğünü artırmak için yapılan iyileştirme süreci şeklinde cevaplanabilir. Çünkü sitenizin sayfaları arama sonuçlarında ne kadar çok görünürse, dikkat çekme ve potansiyel ve mevcut müşterileri işletmenize çekme olasılığınız o kadar artar.

TikTok İçeriklerine Yaş Sınırı Geliyor: Peki Neden?

Tartışmalı sosyal medya platformu TikTok, geçtiğimiz Şubat ayında bir açıklama yapmış ve belli içeriklere sahip paylaşımların gençlerin karşısına çıkmasını engellemek için bir içerik seviyesi sistemi hazırlandığını duyurmuştu. Şimdi sistemin ayrıntıları da belli olmaya başladı. 

Kripto Fenomeni Olduğu Ortaya Çıkınca Kovulan Bir Öğretmenle Konuştuk: Yasalar Bu Konuda Ne Söylüyor, Mesleğine Dönmesi Mümkün mü?

Yasalardan bahsedince aklımıza genellikle suç teşkil eden davranışların engellenmesine yönelik yaptırımlar gelse de madalyonun diğer yüzüne baktığımızda yasalar bizlerin haklarını da koruyarak aslında uğrayabileceğimiz olası haksızlıkların önünü de kesmekte. Oldukça yeni teknolojiler ve yatırım araçları olarak nitelendirilebilecek olan kripto paralar ile ilgili henüz netleşmiş bir yasa ya da düzenleme olmaması da ne yazık ki bazı haksızlıkların önünü açabiliyor.