Twitchte Yeni Bit Skandalı Ortaya Çıktı: Adı Bile Bilinmeyen Yayıncı, Ayda 24 Bin Dolar Kazanmış(!)

Dünyanın en popüler canlı yayın platformları arasında yer alan Twitch, geçtiğimiz yıllarda bit skandalı ile gündeme gelmişti. O dönem edinilen bilgilere göre çeşitli yollarla kredi kartları çalan kişiler, yayıncılarla anlaşarak onlara Twitch'in kendi platform içi para birimi olan 'bit' atıyor, bu sayede çalıntı parayı Twitch'ten elde edilmiş yasal gelir gibi gösteriyor ve bu parayı yayıncılarla paylaşıyorlardı. Bir başka deyiş ile Twitch, kara para aklamak için bir araç olarak kullanılıyordu.

13.01.2023 10:45:22 tarihinde yayınlandı.

Dünyanın en popüler canlı yayın platformları arasında yer alan Twitch, geçtiğimiz yıllarda bit skandalı ile gündeme gelmişti. O dönem edinilen bilgilere göre çeşitli yollarla kredi kartları çalan kişiler, yayıncılarla anlaşarak onlara Twitch'in kendi platform içi para birimi olan 'bit' atıyor, bu sayede çalıntı parayı Twitch'ten elde edilmiş yasal gelir gibi gösteriyor ve bu parayı yayıncılarla paylaşıyorlardı. Bir başka deyiş ile Twitch, kara para aklamak için bir araç olarak kullanılıyordu.

Şimdiyse konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Kökü kazınamayan bitçilerin, Twitch'te kara para aklamaya devam ettikleri ortaya çıktı. Hatta iddialara göre o isimlerden bir tanesi de RonniePEEK isimli bilinen bir yayıncıydı. Twitch Türkiye'nin en ünlü isimleri arasında yer alan Levo, dün akşam gerçekleştirdiği canlı yayında yayıncının bit gelirlerini göstererek skandalın boyutlarını ortaya çıkardı.

Twitch yayıncılarının kazanç istatistiklerini gösteren 3. parti bir web sitesi olan Stream Charts verilerine baktığımızda, son bir aylık süreçte tüm dünyada en çok bit kazancı sağlayan 3. yayıncının LawStream isimli bir Türk olduğunu görüyoruz. Sadece 7.300 takipçisi olan LawStream, bir CS:GO yayıncısı olarak biliniyor. İşin ilginç yanı, LawStream'in görece az takipçi sayısına rağmen bir ayda 24 bin dolar gibi inanılmaz miktarda bit almış olması.

Stream Charts'ta dikkat çeken tek isim LawStream değil. Hebele ve Kosif isimlerini kullanan Twitch yayıncıları da garip istatistiklere sahip. Hebele'nin sadece 76 bin, Kosif'in ise 32 bin takipçiye sahip olduğunu görüyoruz. Bu yayıncıların aylık kazançları sırası ise 19 bin dolar ve 15 bin dolar olarak kayıtlara geçmiş durumda. 76 bin takipçi ilk etapta kulağa yüksek gibi gelebilir ancak Jahrein, wtcN, Elraen gibi milyonlara ulaşan Twitch yayıncılarının dahi bu bit kazançlarının yanına yaklaşamadığını söylemek, neden bu isimlerin dikkat çektiğini açıklamaya yetebilir.

Stream Charts'taki filtreleri değiştirdik ve sonuçları Türkiye özelinde inceledik. Ulaştığımız sonuçlar gerçekten ilginç az önce bahsini geçirdiğimiz üç yayıncı, Twitch Türkiye'nin son bir ayda en çok para kazanan isimleri. Öyle ki Twitch Türkiye denince akla gelen isimler arasında yer alan Jahrein ve Elraen gibi isimlerden katbekat fazla 'bit' kazanıyorlar. Levo'nun ifşa ettiği RonniePEEK isimli yayıncı ile MuzluSoda'nın kuzen olduğu da öne sürülüyor (kendisi bu iddiayı reddetti). Şunu belirtmeden geçmeyelim: Stream Charts'a göre Jahrein, son bir ayda 3.487 dolar değerinde bit kazanmış.

Twitch'te yeniden patlak veren bit skandalı, diğer popüler yayıncıların da dikkatinden kaçmadı. Şüpheli kazanca sahip kişilerden Hebele'ye yakın bir isim olan 'pqueen' ismiyle bildiğimiz Büşra Pelin Baynazoğlu, "Bugün olan olayla alakalı ben de herkes kadar şaşkınım. Bugün herkes ile aynı anda öğrendim ve çok üzgünüm. Gerekli aksiyonları ekip arkadaşlarımızla birlikte aldık. Herkese sevgiler." şeklinde bir açıklama yaptı. Daha önce RonniePEEK ile birlikte yayın yapmış olan Levo ise canlı yayın sırasında oldukça sert değerlendirmelerde bulundu.


Kaynak webtekno.com

 

Microsoft, Call of Duty’nin PlayStation’da 10 Yıl Boyunca ‘Ücretsiz’ Olmasını Teklif Etmiş

Microsoft ile Sony arasındaki gerilim, geçtiğimiz günlerde dikkat çeken bir gelişmeye ev sahipliği yapmıştı. Reuters'te yer alan bir habere göre Microsoft, Activision satın alımını gerçekleştirmek için PlayStation geliştiricisi Sony’ye 10 yıllık lisans anlaşması sunacaktı. Ancak o günlerde, bu anlaşmanın detaylarına ilişkin net bir bilgi yoktu.

Google, Oluşturulan Sahte Videolarla Sosyal Medyanın Çalkalanmasına Neden Olan Deepfake Araçlarından Birini Yasakladı!

Google Research ekibinin 2017 yılında hayata geçirdiği Colaboratory projesi, herkesin tarayıcı üzerinden Python yazılım dilinde kod yazmasını ve çalıştırmasını sağlıyor. Özellikle makine öğrenimi, eğitim ve veri analizi için kullanılan platform, bugünse Google’ın deepfake’lere olan tepkisini gösteren bir haberle gündeme geldi.

Snapdragon 8 Gen 3, Dünyanın En Hızlı Mobil RAMleri ile Çalışacak: "Uygun Fiyatlı" Dizüstü Bilgisayarların Sonu mu Geliyor?

Akıllı telefonlar, son dönemlerde çığır açan performans sunmaya başladılar. Bu bağlamda; iPhone 15 Pro'nun Resident Evil Village performansı, oyunseverleri fazlasıyla etkilemişti. Bu hafta duyurulan Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 ise 3.3 Ghz'ye ulaşan 8 çekirdeği ile performanstan ödün vermeyeceğini ve hatta bazı bilgisayarlara kafa tutabileceğini çoktan ilan etti. Ancak sektör paydaşlarının çalışmaları, bunlardan ibaret olmayacak gibi görünüyor.