Yapay Zekanın Yok Sayılan Karanlık Tarafını Anlattık: Irkçılık, Cinsiyetçilik ve Dahası

Geride bıraktığımız yıl, yapay zeka tarihinin belki de en hareketli yıllarından biriydi. Bunun sebebi ise aslında zaten hayatımıza girmiş olan yapay zekanın daha 'deneyim' odaklı gelişmelerle karşımıza çıkması oldu.

26.01.2023 04:45:12 tarihinde yayınlandı.

Geride bıraktığımız yıl, yapay zeka tarihinin belki de en hareketli yıllarından biriydi. Bunun sebebi ise aslında zaten hayatımıza girmiş olan yapay zekanın daha 'deneyim' odaklı gelişmelerle karşımıza çıkması oldu.

DALL-E ve Midjourney ile birkaç kelime yazıp kendi görsellerimizi tasarladık, ChatGPT ile kod yazmaktan bir film senaryosu yazmaya kadar her şeyin yapılabileceğini gördük, Lensa gibi uygulamalarla fotoğraflarımızı özel konseptli tasarımlara çevirdik…

Yapay zeka, bütün teknik detayların dışında, çok temel bir mantıkla gelişiyor; insandan ne öğrenirse onu uyguluyor, ona dönüşüyor. Bu da yıllar içinde pek çok skandalla yeniden karşımıza çıktı. Gelen son örneklere bakılırsa da çıkmaya devam edecek gibi görünüyor.

Yapay zeka ve algoritmalar, defalarca ırkçı söylem ve 'kararlarla' karşımıza çıktı. Kadınları aşağılayan ya da yalnızca bir seks objesi olarak gören yapay zeka destekli programlar ve algoritmalar, pek çok şiddete meyilli 'davranış' da sergiledi.

Homofobik söylemler, insan psikolojisine zarar verebilecek 'kendini öldür' tadında cevaplar veren yapay zeka destekli sohbet botları… Örnekler epey fazla anlayacağınız…

Ayrıca Avrupa kökenli 'beyaz' isimlerle daha pozitif kelimeleri eşleştiren modellerde, Afrikalı-Amerikalı isimlerle ise negatif kelimeleri eşleştirildi. Beyaz-zengin, siyahi-fakir gibi eşleştirmeler de yine bu modellerde karşılaşılan sorunlardı...


Kaynak webtekno.com

 

Kripto Paralarınızı Korumanın Güvenli Yolu Kripto Cüzdan Nedir, Soğuk ve Sıcak Cüzdan Arasında Ne Fark Var?

Kripto para dünyası, tarihinin en sancılı dönemlerinden bir tanesini yaşıyor. Dünyanın en büyük borsaları arasında yer alan FTX’in iflası ile başlayan süreç, kolay kolay unutulmayacak bir krizi beraberinde getirdi. Yaşanan son gelişmeler ise kripto para sektöründe dev bir domino etkisinin yaşanabileceğini gözler önüne seriyor.

Meta, Yıllardır Üzerinde Çalıştığı Dijital Para Projesi Diemi Sonlandırma Kararı Aldı

Meta (eski adıyla Facebook) geçtiğimiz aylarda ismini değiştirerek Metaverse’e odaklanacağını duyurmuştu. Dev şirketin bu kararının ardından kripto paralara yönelik yatırımların hızlanacağı düşünülmeye başlanmıştı. Zaten şirket de yıllardır bir dijital para üzerinde çalışıyor, bu konuda büyük adımlar atmayı planlıyordu. Hatta bu para biriminin ismi ilk başta ‘Libra’ olarak belirenmiş; ancak daha sonra ‘Diem’ olarak değiştirilmişti.

Yazdığınız Her Şeyi Şahane Görsellere Dönüştüren Yapay Zekâlara Dava Açıldı: Gerçek Sanatçılar Tazminat İstiyor

Hayatımıza her geçen gün biraz daha entegre olan yapay zeka, son dönemlerde sanatla da anılıyor. Evet; Stability AI ve Midjourney gibi girmiş olduğunuz metinleri, bir sanatçının elinden çıkmışçasına muhteşem görsellerle karşımıza çıkaran yapay zeka araçlarından bahsediyoruz. Üstelik bu yapay zekaların ürettiği eserler, DeviantArt gibi platformlar aracılığıyla milyonlara ulaştırılıyor.