Zihin Okuyabilen Yapay Zekâ Geliştirildi: İnsan Düşüncelerinin Arkasındaki Anlamı Çözebiliyor

Bilim insanları, her ne kadar Elon Musk gibi teknoloji devleri ‘yapay zekâ insanlığın sonu olacak’ dese veya bilim insanlarının çoğunluğu yapay zekânın nükleerden daha kıyamet-vari senaryolara yol açabilir dese de yapay zekâları kurcalamaya devam ediyorlar.

24.10.2022 09:45:12 tarihinde yayınlandı.

Bilim insanları, her ne kadar Elon Musk gibi teknoloji devleri ‘yapay zekâ insanlığın sonu olacak’ dese veya bilim insanlarının çoğunluğu yapay zekânın nükleerden daha kıyamet-vari senaryolara yol açabilir dese de yapay zekâları kurcalamaya devam ediyorlar.

ABD'nin Austin eyaletindeki Teksas Üniversitesi'nden bilim insanları, beyin taramalarını çözerek insanların zihinlerini okuyabilen bir yapay zekâ geliştirdiler. Gelin araştırmanın detaylarına beraber bir göz atalım.

Texas Üniversitesi'ndeki Bilgisayar Bilimi ve Sinirbilim Departmanından Alexander Huth ve meslektaşları, insanların beyin aktivitelerinden gelen girdilerle ve bunların arkasındaki anlamla eşleşen kelime dizileri üzerinde çalışabilen, makine öğrenimine dayalı bir yapay zekâ modeli geliştirdiler. Özetle bu yapay zekâ, zihin okuyabiliyor.

Bu yapay zekâ ile teste tabi tutulan bir kişiye, “O gece yatak odamızın yer aldığı üst kata çıktım ve başka ne yapacağımı bilemeden ışıkları söndürüp yere uzandım” cümlesini içeren bir hikaye dinletildi.

İLGİLİ HABER Geleceği 1 Saniyeliğine Tahmin Eden Yapay Zeka Geliştirildi: Peki Bu Ne Anlama Geliyor?

Yapay zekâ, kişinin beyin taramasını analiz ederek şu cümleyi ortaya çıkardı: "Yatak odama geri döndüm, yatağımın nerede olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu, sadece üzerinde uyuyacağımı düşündüm ama onun yerine yere uzandım." Bu cümle, teste tabi tutulan kişinin aklından geçen direkt cümle değil ancak oldukça yakın bir sonuç ve yapay zekânın zamanla bu konuda çok daha iyi hale geleceği aşikâr.

Yani bilim insanları, en temelinde bir beyin kodu çözücüsü geliştiriyorlar. Ancak bilim insanları, henüz endişelenmeye mahal yok diyorlar: "Bir MR makinesinde kontrole girdiğinizde podcast dinlemediyseniz, muhtemelen düşüncelerinizi çözemeyiz. En azından henüz değil.” Dilerseniz araştırmanın detaylarına buradan göz atabilirsiniz. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.


Kaynak webtekno.com

 

Instagram ve Facebook, Kürtaj ile İlgili Gönderileri Kaldırıyor: Meta, Kürtaj Karşıtı mı?

Geçtiğimiz günlerde ABD’deki Yüksek Mahkeme, 1973 yılında Roe v. Wade’in önerisiyle yasalaşan kürtaj serbestliği kararını iptal ederek birçok eyalette kürtajı yasaklamıştı ve bunun üzerine halk ikiye bölünüp protestolar başlamıştı. Hatta Netflix, Tesla ve Google gibi Silikon Vadisi devleri çalışanlarına kürtaj desteği vereceğini duyurmuştu.

WhatsApp Son Kararını Verdi: Yeni Kullanım Koşulları İsteğe Bağlı Olacak

WhatsApp, 2021 yılının başında çok tartışılan yeni gizlilik politikaları ile gündemin merkezine oturmuştu. Şirket tarafından yapılan açıklamalara göre kullanıcılar, yeni gizlilik politikaları ile verilerini Facebook ile paylaşmak zorunda kalacaklardı. Türkiye dahil pek çok ülkede büyük tartışmalar yaratan karar, gelen baskılar neticesinde ertelendi. Hatta bu konu, bir süredir de gündemden düşmüş durumda.

Görüntü Şöleni mi, Kıyamet Senaryosu mu: Dünyanın Satürn Gibi Halkaları Olsaydı Ne Olurdu?

1610 yılındaki keşfinden bu yana Satürn’ün buz temelli halkaları, güzelliğiyle insanlığın ağzını açık bırakmayı başarıyor. Peki gezegene uzaktan bakıldığında ayrı bir güzellik katan ve kendisine ulaşamadan parçalara ayrılan uydu ve kuyruklu yıldızlardan oluştuğu düşünülen bu halkaların Dünya üzerinde nasıl duracağını hiç düşündünüz mü?